Djelo Miroslava Kraljevića iz 1910. na Artmarkovoj ljetnoj aukciji

Više od stotinu djela najvećih imena hrvatske likovne umjetnosti od moderne do poslijeraća

Početak ljeta 2024., Artmark obilježava izložbom Ljetne aukcije u Galeriji Artmark koja uključuje 108 djela najvećih imena hrvatskog slikarstva i kiparstva od modernizma do poslijeratnog perioda. Riječ je o do sada najvećoj selekciji umjetnina na Artmark aukcijama, a raspon procijenjenih vrijednosti lotova kreće se od 100 EUR do 90.000 EUR. Izložba Ljetne aukcije u Galeriji Artmark na Strossmayerovom trgu 5 može se pogledati od 24. svibnja do 10. lipnja, nakon čega će se u Velikoj dvorani hotela Sheraton, u utorak 11. lipnja u 19:00 sati održati Ljetna aukcija.

Na naslovnici Artmarkovog aukcijskog kataloga je Portret Ferde IvanušaMiroslava Kraljevića, djelo koje nosi najvišu procjenu na ovoj aukciji, 60.000 EUR do 90.000 EUR. Jedan od najslavnijih hrvatskih slikara preminuo je s nepunih 28 godina, te je za sobom ostavio ograničen broj djela, a ovo dosad malo poznato Kraljevićevo ulje, prikazuje lik uglednog požeškog odvjetnika Ferde Ivanuša i zasigurno je na listi želja svakog strastvenog kolekcionara hrvatske moderne. Djelo je desetljećima bilo dio zbirke obitelji Ivanuš, a zadnjih 30 godina dio je značajne zagrebačke kolekcije. Valja istaknuti i vječnog favorita Vlaha Bukovca čije ulje na platnu pod nazivom Meditacija prikazuje intimistički portret njegove kćeri, Jelice Bukovac, koju je od milja u svom ateljeu oslovljavao s “malena kolegica”. Djelo je nastalo za vrijeme njegova Praškog perioda, oko 1916., a prikazuje Bukovčevu najstariju kći u dobi od otprilike 19 godina. Procijenjena vrijednost prestižnog portreta je od 40.000 EUR – 60.000 EUR.

Edo Murtić, Siva podloga

Pri samom vrhu procjena je i ulje na platnu s prikazom magično-realistične jesenske mrtve prirode značajnog predstavnika moderne Vladimira Varlaja, procijenjene vrijednosti 25.000 EUR – 30.000 EUR. Licitirat će se i za djelo Mirka Račkog, koje je uz povremena izlaganja na tematskim izložbama, godinama bilo pohranjeno u depou zagrebačke Moderne galerije. Secesijska Alegorija (Princeza) procijenjena je na 12.000 EUR – 18.000 EUR. Emanuel Vidović ovog puta je predstavljen s četiri djela, pri čemu najvišu procjenu (6.000 EUR – 9.000 EUR) nosi Motiv s Čiova (ruševine grada). Kao tematski nastavak na Kapitel s Proljetne aukcije, licitirat će se za crtež Studija anđela iz 1925. godine, koji je Ivan Meštrović posvetio svom sinu Tvrtku. Djelo s motivom anđela Gabrijela, poslužilo je kao studija za kasnije izvedene skulpture, a jedna od poznatijih izložena je u Brooklyn Museumu u SAD-u. Licitirat će se i za Meštrovićevu broncu – Blagovijest. Tu su i ostala značajna imena moderne kao Nikola Mašić i Portret i Menci Clement Crnčić s diptihom Marina.  Motiv sjevernog Jadrana sastoji se od dva dijela koja se nadopunjuju, a zasebno predstavljaju dojmljiva izdanja Crnčićevog stvaralaštva.

Knifer, Meandar

Glavni junak poslijeratnog perioda na Ljetnoj aukciji, nezaobilazni je Edo Murtić koji u ovoj selekciji broji čak šest djela, od kojih je procjenom i dimenzijama najveće ulje na platnu pod nazivom Siva podloga iz 1975. godine. Vrijednost tog djela je procijenjena između 18.000 EUR i 25.000 EUR, što ga čini najskuplje procijenjenim Murtićevim djelom u Artmark selekciji do sada. Još jedna poslijeratna kolekcija na Ljetnoj aukciji je ona Frane Šimunovića, a sastoji se od četiri djela s prikazima kamenjara i pejzaža karakterističnih za Šimunovića. Kameniti pejzaž je procijenjen između 5.000 EUR – 7.000 EUR.

Ljetna aukcija ne donosi samo impresivne radove Ede Murtića i Frane Šimunovića, već i širok spektar djela renomiranih hrvatskih poslijeratnih umjetnika. Prateći trendove na umjetničkom tržištu i globalnoj potražnji, u ovoj se selekciji predstavlja zavidan opus hrvatskih poslijeratnih umjetnika.

Šimunović, Kameniti pejzaž

Samo neka od imena su Julije Knifer čiji je Meandar procijenjen na 2.500 EUR – 3.500 EUR, dvije skulpture Dušana DžamonjeS – II , 84 i Skulptura MB – IX prva procijenjena na 6.000 EUR – 9.000 EUR, a druga na 3.000 EUR – 5.000 EUR. Miljenko Stančić predstavljen je s dva djela, od kojih vrijedi istaknuti Dječju igru (8.000 EUR – 14.000 EUR). Među brojnim djelima, licitirat će se i za djelo Vlade Jakelića Čistač perona (2.000 EUR – 3.000 EUR), serigrafiju Juraja Dobrovića Polje (500 EUR – 700 EUR), crtež Mladena Veže Portret Slavka Kopača (800 EUR – 1.200 EUR) i za ulje i gips na platnu Eugena Fellera, Smeđa linija (1.500 EUR – 2.500 EUR).

Ulaz u Galeriju je slobodan. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 11 do 16 sati.

Sve dodatne informacije o izložbi i aukciji možete pronaći na službenoj stranici https://www.artmark.hr/hr.

FotoPress
LifestyleKulturaDjelo Miroslava Kraljevića iz 1910. na Artmarkovoj ljetnoj aukciji

Facebook

99,687FanovaLajkaj