Dodijeljene prestižne nagrade na izložbi hrvatskog dizajna 1718

U sklopu otvorenja IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1718, u Muzeju za umjetnost i obrt održana je i svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama izložbe, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, Ico-D Excellence Award te Nagrada HDD-a za životno djelo

Nagrada u studentskoj sekciji u kategoriji „Dizajn vizualnih komunikacija“

Projekt: Kino Tuškanac

dizajn: Marina Štefančić

studij: Odjel za medijski dizajn, Sveučilište Sjever, Koprivnica

mentor: Igor Kuduz

asistent: Andro Giunio

2017. ∕ 2018.

Serija plakata filmskih ciklusa je putem tipografskih elemenata i konzistentnih krugova simbolično predstavljena i funkcionira kao vertikalna filmska vrpca i projekcija istovremeno. Ovisno o karakteru projekcija, u sredini plakata u krugu prikazani su filmski redatelji predstavnici određenog područja  (Francuska, Koreja, Italija). Kako se projekcije izmjenjuju, tako se izmjenjuju i njihovi predstavnici.

 

Priznanje u studentskoj sekciji u kategoriji „Koncept, inicijativa, kritički dizajn“

Projekt: Rudi želi laku noć
dizajn: Lea Kukmanović
studij: Odjel za medijski dizajn, Sveučilište Sjever, Koprivnica
mentor: Igor Kuduz
2017. ∕ 2018.

”Predstavljena knjiga nastala je na kolegiju “Postdigitalno izdavaštvo” pod vodstvom mentora doc. Igora Kuduza na Sveučilištu Sjever, Odjel za medijski dizajn.

Sama knjiga nastala je razmatranjem i promišljanjem mogućnosti suživota starih i novih tehnologija. Naime, novo suvremeno doba dalo nam je obećanje kako će sve zauvijek ostati zapisano u tom digitalnom svijetu binarnih kodova, brojeva. Međutim, da li je to uistinu tako? Koliko smo puta i sami bili svjedoci da nam se podaci bespovratno izbrišu usprkos činjenici kako nam je rečeno da sve ostaje zauvijek zapisano i ovjekovječeno. Fotografije, video zapisi, poruke- sve to već sutra može biti trajno izbrisano i izgubljeno. Ova je knjiga tako svojevrsni bunt, ali i strah za bespovratnim gubitkom jednih od takvih informacija, točnije- poruka za laku noć, čiji bi gubitak bila velika šteta, ponajprije za mene.

Sadržaj knjige poruke su za laku noć upućene od mog djeda Rudija meni, po kojemu je knjiga ujedno i dobila ime, te obrnuto- od mene djedu, nastale za vrijeme proljeća 2018., točnije od 13. ožujka do 12. lipnja.
S obzirom da su poruke tople i nježnog sadržaja te također napisane u obliku rime, cijela knjiga dobila je identitet pjesmarice te su poruke vizualno predstavljene u obliku dva stiha, nalik pjesmama.

Sama knjiga kompletirana je unutar tvrdih, od svilene tkanine korica crne boje, na kojima se oslikava zvjezdano nebo kao simbol noći, odnosno poruka za laku noć. Uvez je tvrdi, šivani.

Posebnost također osim samih korica i uveza čini izbor papira koji je žućkast te pomalo knjiški; nepremazani 120 g. Munken Print Cream.

Sve poruke napisane u knjizi autentične su te se razmjenjuju i dan danas.”

 

Priznanje u profesionalnoj sekciji u kategoriji „Koncept, inicijativa, kritički dizajn“

Projekt: Rasprodaja / Sale

koncept, dizajn, fotografija, postav: Petra Slobodnjak

suradnik na projektu i kustos izložbe: Igor Kuduz

6 ∕ 2018

Rasprodaja je samoinicirani projekt nastao prilikom bježanja od hektike grada u njegove zaboravljene skrivene kutke.

Upravo u njima autorica je uočila elemente nečijega dnevnog boravka, kafića, hotelskog predvorja, bakine sobe ili hodnika – dislocirane od njihova „prirodnog okruženja“.

Prije dvije i pol godine intuitivno ih je počela fotografirati. Tim činom iznova ih je načinila i udahnula im, barem na vizualnom planu, uporabni život kao nepatvorenu vrijednost.

Rezultat je izložba fotografija i publikacija.

 

Posebno priznanje u profesionalnoj sekciji u kategoriji “Koncept, inicijativa, kritički dizajn”

Projekt: Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 09/2015 – 11/2015)

koncept: Iva Maria Jurić, Niko Mihaljević

1 ∕ 2017

Radi se o tiskanom arhivu koji dokumentira kulturu stanovanja grada Zagreba, a građu preuzima sa stranica najposjećenijeg hrvatskog web oglasnika.

LifestyleKulturaDodijeljene prestižne nagrade na izložbi hrvatskog dizajna 1718

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram