today-is-a-good-day

Kazališna sezona se zahuktava, a ovo su nove predstave koje bismo željeli pogledati

Od satira do drama, trenutno se u zagrebačkim kazalištima mogu pogledati odlične predstave.

Unatoč lošim prognozama, rastu broja zaraženih koronavirusom i stalnim novim mjerama borbe protiv pandemije koja nam je promijenila živote, kazališna sezona u hrvatskoj metropoli sve se više i više zahuktava. Nakon laganog uvoda u rujnu, sada već možemo pogledati odlične nove predstave za svačiji ukus. Osim repriznih predstava, ove jeseni premijerno je izvedeno i sljedećih pet kazališnih naslova. Odlučite se na izlazak iz kuće jednu večer i počastite se s malo kulturnog uzdizanja. Kazališta i dalje normalno funkcioniraju, samo ćete tijekom predstave morati nositi masku, no to i nije tolika žrtva ako ćete provesti večer punu zabave, zar ne?

Kazalište Moruzgva – “Vla-Vla-Vlajland cabaret”

Nova predstava kazališta Moruzgva naziva „Vla-Vla-Vlajland cabaret“ zapravo je nastavak hit koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva – „Cabaret preko veze“ koji je obilježio 2019. U tom je cabaretu posebnu simpatiju publike privukao lik Vlajne, čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju. Ovu narodnu heroinu maestralno je utjelovila osnivačica kazališta Moruzgva i hvaljena hrvatska glumica Ecija Ojdanić. Ovaj nastavak njezinih avantura prati je u Njemačku, gdje je kao i mnogi hrvatski građani, potražila bolje sutra. Borba s vlastitim predrasudama, nacionalizmom i vlastitim karakterom u ovom će cabaretu omiljenu čistačicu dovesti do novih spoznaja i emancipacije, a sve uz puno komičnih momenata. Redatelj je Ivan Leo Lemo, a predstava se može pogledati na redovnom programu kazališta Vidra.

Kerempuh – “Umri ženski”

Ovaj bogati tekst ugledne i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan ˝tihom dramom.˝ Ova drama u prvi plan stavlja žene i sve njihove odnose, muke, emocije i nadanja. Od odnosa s muškarcima, potrage za ljubavlju, srećom i slobodom pa sve do traganja za smislom života, ova predstava na kazališne daske donosi nam uvid u razmišljanja i srca različitih žena koja će svojim pričama publiku zasigurno dirnuti.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe.

Duhovita i pronicljiva, ova je predstava odlična ideja za izlazak s prijateljicama ili pak s majkom. Odlična gluma, spoj humora i drame te mnogo zabave, možete pronaći u kazalištu Kerempuh.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Satiričko kazalište Kerempuh (@kerempuhzagreb)

HNK – “Kafka na žalu”

Predstava “Kafka na žalu” temeljena na djelu Harukija Murakamija u adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana prva je nova produkcija Hrvatskoga narodnog kazališta od otvaranja kazališta koja je pretpremijerno odigrana 26. lipnja a premijera je održana u petak, 18. rujna. Kako kažu predstava nije za svakoga i nije komercijalna, ali svi ljubitelji Murakamija mogli bi itekako uživati. S obzirom da se radi o jednom od najvećih pisaca sadašnjice, interes publike za ovu je predstavu iznimno velik, a većina fanova bit će i više nego zadovoljna ovim kazališnim uprizorenjem kultne priče o putovanju mladog Kafke i starca Nakate, čije se sudbine čudesno isprepleću okružene magičnim Murakamijevim svijetom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HNK u Zagrebu (@hrvatskonarodnokazalistezagreb)

ZKM – “Cement”

Premijera predstave „Cement“ trebala se inicijalno održati u ožujku, ali zbog karantene i situacije s koronavirusom, svjetlo dana ugledala je tek u rujnu. Tako je otvorena nova sezona ZKM-a pod sloganom „Vrati se u normalu“, a premijera dugoočekivanog „Cementa“ održana je 25. rujna.  U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj gledatelji imaju priliku premijerno pogledati  ovu veliku i slavnu dramu njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Ova nesretna ljubavna priča o ratu, posljedicama revolucije, ideološkim borbama i propadanju jednog svijeta smatra se jednom od najvećih romantičnih priča svih vremena pa je definitivno treba pogledati.

Kazalište KNAP – “Par-Nepar”

Kazalište KNAP nastavlja seriju svojih uspješnih predstava koje su pravi hit kod publike, a novu sezonu otvara brodwayskim hitom “Par – Nepar“. Dobro poznati hitmejker Boris Kovačević ovom predstavom nastalom prema tekstu Billa Manhoffa, nastavlja niz svojih uspješnih komedija. Teme koje na duhovit način obrađuju muško-ženske odnose nepresušan su izvor inspiracije ovog renomiranog kazališnog redatelja. Radnja prati osamljenog “knjiškog moljca” u čiji se stan igrom slučaja useljava atraktivna i izazovna “glumica”, u stvari djevojka koju se može iznajmiti na sat. I dok se mladić grčevito bori da održi svoje duboko moralne principe, djevojka principa uopće nema. Prisilni zajednički život ovo dvoje tako različitih ljudi uskoro se pretvara u turbulentan niz komičnih, dramatičnih i emotivnih zbivanja s neizvjesnim ishodom. Dokaz da se radi o sjajnom dramskom tekstu je i činjenica da je po ovom predlošku snimljen i film s Barbrom Streisand i Georgom Segalom 1970. Uz to, zbog posljedica potresa, KNAP je trenutno preseljen u kazalište Vidra, u Draškovićevu ulicu u centru Zagreba, što je mnogima definitivno bliža kazališna destinacija od prijašnje adrese na Peščenici.

@kazališteknap
LifestyleKulturaKazališna sezona se zahuktava, a ovo su nove predstave koje bismo željeli...

Proljeće na velikom platnu – školski praznici i fenomenalni filmovi u Cinestaru!

Ovog proljeća uživajte u velikom rasponu filmova, udobno se smjestite ispred velikog platna i prepustite čarima sedme umjetnosti, evo i prijedloga. Noina Arka: Glazbena pustolovina (Noah's...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram