Kino Kinoteka do kraja veljače ugošćuje kandidate za nagradu Oscar

Veljača u kinu Kinoteka u znaku je kandidata za nagradu Oscar, a do kraja mjeseca prikazat će se čak deset naslova u utrci za tu prestižnu nagradu.

Ciklus kandidata za nagradu Oscar počinje u subotu, 9. veljače projekcijom filma s deset nominacija za Oscara, Miljenica Yorgosa Lanthimosa, koji nas vraća u život jedne od manje poznatih monarhinja Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća. Tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji prate brojni prevrati i ironični dijalozi. Uz Oscara za najbolji film Miljenica je nominirana i u kategorijama najbolje glavne glumice (Olivia Colman), najbolje sporedne glumice (Emma Stone i Rachel Weisz), režije (Yorgos Lanthimos), originalnog scenarija, fotografije, montaže, scenografije i kostima.

Novi film Spikea Leeja, Crni član KKKlana, nominiran je u šest kategorija, uključujući one najboljeg filma, režije i sporednoga glumca (Adam Driver). Biografsku filmsku priču s elementima komedije i drame, nastalu na temelju memoara Black Klansman Rona Stallwortha, pogledajte u utorak 12. veljače. Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth (John David Washington) postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju.

Britanska biografska drama Marija kraljica Škotske odnosi nominacije za najbolju šminku i kostime, a na rasporedu je u srijedu, 13. veljače. Ljubomorna Mary Stuart (Saoirse Ronan)  pretežira na kraljevsku titulu koju nosi njezina rođakinja (Margot Robbie) te spletkari i kuje planove kako da zasjedne na prijestolje umjesto nje. Ipak njezine namjere bivaju razotkrivene, a ona utamničena zbog pokušaja da zbaci tadašnju vladaricu s trona.

U filmu Zvijezda je rođena Bradley Cooper i Lady Gaga utjelovili su likove iz klasične priče iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog glazbenika na zalasku karijere i mlade pjevačice u usponu. Riječ je o pravom autorskom djelu Coopera koji je film napisao, režirao te u njemu glumi i pjeva. Film je oduševio i soudtrackom koji obiluje fantastičnom originalnom glazbom koju je, isto tako, pisao sam Cooper, a sve su pjesme snimane uživo. Film konkurira za Oscara u osam kategorija, uključujući one najboljeg filma, originalne skladbe, glavnoga glumca i glumice, a  na repertoaru je u četvrtak, 14. veljače.

Bohemian Rapsody prati povijest Freddieja Mercuryja i grupe Queen od 1970. do Live Aida 1985. Ovaj biografski film o jednom od najvećih rock bandova, ali i o jednoj od najvećih glazbenih ikona svih vremena ima pet nominacija, među kojima i one u kategorijama glavnog glumca i najboljeg filma, a ne propustite ga pogledati u petak, 15. veljače.

U subotu, 16. veljače kino Kinoteka prikazuje Čovjeka iz sjene Adama McKaya s fantastičnim Christianom Baleom u glavnoj ulozi. Film donosi istinitu priču o jednom od najmoćnijih ljudi na svijetu, tajanstvenom umu suvremene američke političke povijesti – Richardu Bruceu (Dicku) Cheneyju, potpredsjedniku u vladi Georgea W. Busha. Čovjek iz sjene nominiran je za Akademijinu nagradu u osam kategorija – za najbolji film, glavnoga i sporednoga glumca (Sam Rockwell), sporednu glumicu (Amy Adams), režiju, originalni scenarij, montažu i šminku.

Čovjek iz sjene

U tjednu od 19. do 23. veljače bit će prikazani kandidati za najbolji film na stranom jeziku – japanske Obiteljske veze i poljski Hladni rat te američki kino-hit Zelena knjiga:Vodič za život koji se natječe za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija, glavnoga i sporednoga glumca te montaže.

Radnja filma Obiteljske veze, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Osamu i njegov sin povremeno se upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na djevojčicu koja se smrzava na hladnoći. Neočekivani incident otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Obiteljske veze

Poljski Hladni rat Pawela Pawlikovskog osvojio je europskog Oscara u čak pet kategorija, uključujući kategoriju Najboljeg filma, i nagradu za režiju u Cannesu. Ova crno-bijela melodrama smještena je u ambijent hladnoratovskih 50-ih, a prati turbulentnu ljubavnu priču cijenjenog pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule koji ne mogu ostvariti skladan odnos, ali ni živjeti jedno bez drugog.

Dva puta nominiran za nagradu Oscar, Viggo Mortensen i dobitnik nagrade Oscar, Mahershala Ali utjelovili su glavne uloge u filmu Zelena knjiga: Vodič za život. U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly donosi priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u. Film Zelena knjiga: Vodič za život jedan je od najhvaljenijih filmova godine, pobjednik filmskog festivala u Torontu i dobitnik mnogobrojnih priznanja uključujući i 3 nagrade Zlatni globus.

Do kraja mjeseca, reprizirat će se filmovi Miljenica, Zelena knjiga: Vodič kroz život i Čovjek iz sjene, a ciklus će 28. veljače zaključiti projekcija Disneyjevog filma Povratak Mary Poppins, s nominacijama za najbolju originalnu glazbu, originalnu pjesmu, kostimografiju i dizajn produkcije.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

LifestyleKulturaKino Kinoteka do kraja veljače ugošćuje kandidate za nagradu Oscar

BIPA Pharma novi je prodajni koncept na tržištu

BIPA Pharma novi je prodajni koncept kojeg austrijski drogerijski lanac BIPA Hrvatska uvodi u svoje poslovnice na hrvatsko tržište, a namijenjen je prodaji specijaliziranih...

Počinje vladavina proljetnih mirisa iz L’Erbolaria

Dok hladni zimski mjeseci traže "utješne", toplije mirise s drvenim notama, proljeće nas mami s laganijim mirisima koji osvježavaju i osnažuju. Cvjetni mirisi su jedna...

Omiljeni likovi ‘Oni’ Tisje Kljaković Braić dobivaju svoju izložbu!

Jedna od naših najpoznatijih likovnih umjetnica, Tisja Kljaković Braić, ovog travnja otvara svoju izložbu u Etnografskom muzeju, a bit će kompletno posvećena njezinim karikaturama...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram