Ljubitelji plesne virtuoznosti, pravac Zadar – počinje 14. izdanje jedinstvenog Monoplay festivala!

Od 23. do 27. kolovoza sunčani Zadar ponovno postaje središte suvremene plesne umjetnosti, dijaloga i kreativnog izraza.

Jedinstven u Hrvatskoj festival plesnog sola, Monoplay, po četrnaesti put u Zadar dovodi virtuozne umjetnike iz područja suvremenog plesa te bogat, dinamičan i interaktivan popratni program.

Upoznajte dalmatinsku „beštiju“ i promijenite način na koji doživljavate kazalište kroz glavni program

Festival započinje energično i to s pravom dalmatinskom „Beštijom“ zadarske umjetnice Josipe Štulić koja istražuje tko postajemo u svoja 4 zida kada nas drugi ne gledaju. Kako izražavamo svoju dualnu prirodu, „životinjske“ elemente, porive i je li beštija nužno loša publika će saznati već prvog dana festivala!

Priznati slovenski umjetnik Jurij Konjar, koji je svoje plesno obrazovanje stjecao u Londonu i Bruxellesu, kroz ekspresivnu plesnu izvedbu komunicira jednu od gorućih tema današnjice – naš (ne) održiv odnos prema prirodi. „B.O-Biodegradables“ postavlja jednostavno pitanje – jeste li za ili protiv prirode?

Dunja Ercegović

Treći dan festivala na pozornicu stupa impresivna Nataša Kustura koja kroz motiv preobrazbe preispituje vještine tijela te se razračunava s povijesnim i suvremenim značenjima upisanim u žensko tijelo. Zadranka je prošle godine oduševila publiku s kratkim plesnim solom „Melusine Machine“ koji je za ovogodišnje izdanje festivala razvila u cjelovečernju predstavu.

Petak, 26. kolovoza rezerviran je za slobodu kretanja i plesni dijalog s prošlosti. Iz Londona u Zadar stiže Stošija Zrinski s plesnim solom „Travelougue“ koji postavlja pitanje s kojim se svi u nekom trenutku susretnemo. Kako se osloboditi tereta prošlosti kako bismo gradili budućnost, kako se prilagoditi novome kada je staro neminovno još uvijek u nama?

Posljednji dan festivala obilježit će tri sola nagrađivane mađarske plesne kompanije Hodworks koja će sasvim sigurno promijeniti način na koji publika doživljava kazalište. Autentični, provokativni, oni koji pomiču granice i mijenjaju perspektive i tijelo stavljaju u fokus – „SOLOS“ by Hodworks predstava je koja se ne propušta.

Propustiti ne želite ni interaktivni Monoplay Forum koji se odvija svake večeri festivala. Uzbudljive razgovore s umjetnicima vodi plesni znalac i sveučilišni profesor Mario Županović,  a pitanja umjetnicima može postaviti i publika!

Popnite se na MONOstage,  prepustite se glazbi Dunje Ercegović i zapletite u provokativan performans Borisa Kadina

Posebnost popratnog programa ovogodišnjeg festivala svakako je MONOstage, Monoplay pozornica namijenjena publici. U petak 26. kolovoza posjetitelji će moći izvesti, ispričati, pjevati, otplesati, odigrati svoju priču, životnu anegdotu, pokazati svoj talent. Nastupati nije lako stoga ćemo sve one koji se popnu na MONOstage nagraditi poklon paketima prijatelja festivala, lokalnih poduzetničkih snaga, zadružne pivovare Brlog i OPG Matulića.

Boris Kadin, foto: Micahela di Savino

Publika će imati priliku prisustvovati i performansu međunarodnog umjetnika Borisa Kadina, “Misao je skulptura“, premijerno izvedenog u Milanu. Tu su i plesne video projekcije, izložbe, prezentacija radionice Maše Kagao Knez s edukativnog STREAM programa.

Približavanje plesne umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama Monoplay nastavlja i ove godine. Netom prije početka festivala, 22. kolovoza, Lada Petrovski Ternovšek, članica Zadarskog plesnog ansambla te glumica Sanja Grgina izvest će interaktivnu predstavu za sva osjetila osim za osjetilo vida, „Kozonogu“ u prostoru Udruge za slijepe i slabovidne na Poluotoku.

Konačno, kao i svake godine, zabavni dio festivala, druženje s umjetnicima i profesionalcima iz svijeta plesa neizostavan je dio. Monoplay tako otvara DJ Maja Milin, u srijedu nastupa tradicijski zbor FIGE dok će koncert Dunje Ercegović  ispratiti četrnaesto izdanje Monoplaya.

Pozivamo publiku da si dopusti odmor u umjetnosti i uživa u fenomenalnim plesnim izvedbama, prošeće Rivom, pozdravi sunce. Vidimo se u Zadru od 23. do 27. kolovoza na prostoru Kazališta lutaka Zadar u samom srcu Poluotoka na novom izdanju renomiranog plesnog Monoplay festivala u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla!

Točan raspored provjerite ovdje (https://monoplay.eu/).

FotoPress
LifestyleKulturaLjubitelji plesne virtuoznosti, pravac Zadar – počinje 14. izdanje jedinstvenog Monoplay festivala!

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

YSL beauty predstavlja novu LOVESHINE liniju proizvoda

Od 2019. Dua Lipa globalna je brend ambasadorica za YSL beauty Libre liniju mirisa; a danas nastavlja utjelovljavati modernu ženstvenost kao novoimenovana globalna ambasadorica...

Donna Vekić u rodnom Osijeku nastavlja misiju izgradnje javnih teniskih terena

Nakon dva uspješno održana turnira, 2020. i 2022. godine, Premier Tennis Tournament i ove se godine održava u Osijeku. O uspješnosti prethodnih turnira govore i dva, već...

YSL beauty predstavlja novu LOVESHINE liniju proizvoda

Od 2019. Dua Lipa globalna je brend ambasadorica za YSL beauty Libre liniju mirisa; a danas nastavlja utjelovljavati modernu ženstvenost kao novoimenovana globalna ambasadorica...

Novi izbor za Kraljicu Zagreba uskoro će se održati u KD Vatroslav Lisinski

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u ponedjeljak, 13. svibnja, bit će ispunjena ljepoticama iz metropole. Naime, tog dana održat će se već najstariji i svima dobro...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram