today-is-a-good-day

Marina Abramović se vraća u Beograd nakon 44 godine

Dugoočekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svjetskih umjetnica, bit će predstavljena srpskoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. rujna 2019. do 20. siječnja 2020. godine. Ujedno, ovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna s najznačajnijim radovima jedne od vodećih umjetnica performansa u njenom rodnom gradu, prvi put nakon 44 godine.

„Čistač“ je prva velika europska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postav obišao Dansku, Norvešku, Njemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja posljednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simbolizira povratak umjetnice u svoj rodni grad i gdje je posljednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

„Jako se radujem povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. Želja mi je da Čistača“ pogledaju prije svega mladi kojima bih voljela  približiti sve što sam učinila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja vječnu inspiraciju“ – izjavila je Marina Abramović, u susret druženju s ovdašnjom publikom.

Postav kronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umjetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada s Ulayem, do kultnih radova iz samostalne Marinine karijere. Kroz ovu retrospektivu, koja ima prije svega edukativni karakter, publika će moći pogledati više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umjetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, serija Odnosi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obilježila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan).

Dodatno, program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umjetnosti performansa i javna vođenja, s ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.

Izložbu „Čistač“ organizira Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stockholm), u suradnji s Louisiana muzejom moderne umjetnosti (Humlebæk) i Bundeskunsthalle (Bonn). Zlatni sponzor izložbe u Beogradu su Erste Banka i ERSTE Fondacija. Kustosi su Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

Europska kritika je s velikim pohvalama i najvišim ocjenama ocijenila izložbu „Čistač“ koja nosi izuzetnu umjetničku vrijednost i otvara nove percepcije kod posjetitelja, imajući u vidu da je Marina Abramović prije svega svjetski poznata po radikalnim performansima u kojima konstantno preispituje i pomiče vlastite i psihičke granice.

LifestyleKulturaMarina Abramović se vraća u Beograd nakon 44 godine

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Proljeće u boji ružičaste: Ovih 15 high street pink komada želimo u ormaru

Ružičasta je definitivno jedna od najpozitivnijih i najvedrijih boja, a mnoge žene ju obožavaju. Ta nijansa koja simbolizira djevojaštvo, mladenačku energiju, nježnost i senzualnost...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram