Pitate se što čitati ovog ljeta? Ovih pet književnih naslova ne smijete propustiti

Već sastavljamo čitalačku listu za godišnji odmor.

Ako postoji jedna aktivnost koju volimo, onda je to čitanje knjiga na plaži. Osluškivanje zvukova mora, miris soli u zraku i osjećaj sunčevih zraka na koži u kombinaciji s dobrom knjigom uvijek nas maksimalno opusti, a kako se sezona odlazaka na godišnje odmore sve više približava, istražili smo koje se to književne naslove ove godine isplati čitati.

Iako volimo uživati i u klasicima, uvijek nam je ljeti najdraže posegnuti i za nekim književnim novitetom o kojem se puno priča i piše. Srećom, ova je 2022. puna novih naslova vrijednih pažnje, a mi smo suzili izbor naših nakladničkih kuća te izabrali pet knjiga koje i sami ovog ljeta planiramo uzeti u ruke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tanya E Williams – Author (@tanyaewilliams_author)

Ako dakle tražite novu knjigu koju bi se isplatilo uključiti u kolekciju vaše kućne biblioteke, ali ne želite ništa zamorno, već živahno, napeto i zabavno, taman za plažu, naslovi u nastavku mogli bi vam se svidjeti.

Gospodari Vremena, Fraktura 

Zvijezda baskijskog noira Eva García Sáenz de Urturi briljira ovim novim romanom. Dvije napete priče upleće u roman zastrašujućega tempa koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Nakon hitova Šutnja bijeloga grada i Rituali vode, i ovaj novi roman osvaja svojom žestinom i neobičnom radnjom. U ovoj priči u ruke inspektora Unaija Lópeza de Ayale zvanoga Kraken ponovno je dospio naizgled nerješiv slučaj – krvavo klupko spleteno od burne prošlosti i nasilne sadašnjosti baskijskoga grada Vitorije. Ubojstva koja ujesen 2019. potresaju Vitoriju slijede srednjovjekovni modus operandi, a nikome nije jasno o čemu se radi. Trovanje “španjolskom muhom”, poznatom srednjovjekovnom Viagrom, zazidavanje kao u drevnom “zavjetu tame” i zastrašujuće “bačvanje”, bacanje žrtve zatvorene u bačvu s pijetlom, psom, mačkom i zmijom u rijeku – Krakena će natjerati da trag ubojice potraži u životima povijesnih ličnosti grada – i odvede u daleku prošlost 12. stoljeća, gdje će otkriti neobične istine o svojoj zemlji, prijateljima i gradu u kojem živi.

Anomalija, Fraktura

Kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom. Što će putnici, ali i vlade učiniti? Kako objasniti tu pojavu, koje protokole uzeti u obzir, što raditi s putnicima i avionom? To su samo neka od pitanja koja si postavljaju političari. Ali što da učine sami putnici? Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja? Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja. Nagrađivani milijunski bestseller Anomalija francuskog pisca Hervéa Le Telliera, dobitnika najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija sve žanrovske barijere, u svijetu prepunom bojazni oštroumno postavljajući čitatelju ono najvažnije pitanje: tko smo mi?

Ubojita Finlay Donovan, Mozaik knjiga

Ubojita Finlay Donovan urnebesno je duhovit roman o majci koja postaje plaćeni ubojica. Radnja prati Finlay Donovan, samohranu majku i posrnulu spisateljicu krimića kojoj je sve krenulo nizbrdo. Bivši muž joj je iza leđa najurio dadilju, a jutros je morala poslati svoju četverogodišnju kćer u vrtić s kosom zalijepljenom samoljepljivom vrpcom na glavu nakon nesretnog događaja sa škarama. Samu činjenicu da je uspjela stići na ručak sa svojom agenticom smatra pravim malim uspjehom. No dok s agenticom razgovara o radnji svog najnovijeg kriminalističkog romana, žena za susjednim stolom pogrešno shvati njihov razgovor te sada smatra da je ona plaćeni ubojica koja se za naknadu rješava tuđih problematičnih muževa. A kad joj žena krišom ostavi papirić s imenom i obećanjem da će za obavljeni posao dobiti izdašnu svotu novca, Finlay odjednom počinje kovati planove koji se ne tiču više samo njezina romana. Na kraju krajeva, znate kako kažu: pišite o onome što poznajete. Ovaj je živahan, otkačen roman odlično ljetno štivo za opuštanje na plaži, a ono što stil spisateljice i autorice Elle Cosimano garantira je to da ćete se u mnogo navrata jako dobro nasmijati.

Nebesa, Školska knjiga

Kraj je ljeta 2000. u New Yorku: prva je godina bez rata, a na čelu SAD-a je žena. Među strastvenim mladim idealistima u stanu bogate aktivistice, u ozračju optimizma na pragu novog, naprednog tisućljeća, upoznaju se i zaljubljuju Ben i Kate. Kate često sanja da je talijanska Židovka, ljubavnica plemića u elizabetanskoj Engleskoj u vrijeme kuge, druži se s nepoznatim dramatičarem Willom i smatra da joj je suđeno da spasi svijet. Snovi joj se doimaju sve stvarnijima, a svijet u kojem se budi stoljećima poslije polako se i zlokobno mijenja. Nebesa su roman s mnogo lica: suvremena urbana bajka, kostimirana romansa, klasična priča o putovanju kroz vrijeme, apokaliptički SF. Opojan su san iz kojeg se budimo potreseni, s pitanjem što smo izgubili i što još možemo spasiti. Radi se o velikom književnom hitu Sandre Newman koja je svojim stilom pisanja oduševila svijet, a sada ju možete čitati i na hrvatskom jeziku.

Vodič za dame: kako uloviti bogatog muža, Stilus

Kitty Talbot potrebno je pravo malo bogatstvo. Točnije, potreban joj je bogati suprug. Naposljetku godina je 1818. i Kitty nema baš puno mogućnosti da dođe do novca kojim bi podmirila dug nastao očevim kockanjem i pobrinula se za četiri mlađe sestre. Kitty, srećom, nije bolećiva djeva koja zdvaja nad nesretnim kartama koje joj je život dodijelio. Nema ni vremena za to, na raspolaganju joj je tek dvanaest tjedana. Ulazak u londonsko visoko društvo jedini je način da ostvari svoj cilj i tako zadrži obitelj na okupu i omogući sestrama da budu ono što jesu te se jednoga dana udaju iz ljubavi. No to je neizvedivo bez novca. U nemilosrdnom okruženju visokog društva Kitty će morati iskoristiti svu svoju lukavost i snalažljivost kako bi se uspela na društvenoj ljestvici. Jedini koji je prozreo njezine planove jest lord Radcliffe, odlučan da je osujeti po svaku cijenu. Ali Kitty neće dopustiti da joj itko – pa čak ni pronicljivi lord – stane na put. Vodič za dame: kako uloviti bogatog muža – prvijenac je engleske spisateljice Sophie Irwin koji se prevodi na više od 25 jezika . Neodoljiv je to roman o nekonvencionalnoj, oštroumnoj i iznimno šarmantnoj junakinji koja, unatoč svim preprekama koje društvo postavlja pred nju, uzima sudbinu u vlastite ruke. Obožavatelji Jane Austen bit će oduševljeni.

LifestyleKulturaPitate se što čitati ovog ljeta? Ovih pet književnih naslova ne smijete...

Facebook

99,687FanovaLajkaj