Počinje „Okolo“ – upu(s)tite se u mali umjetnički obilazak grada

Umjetnički projekt „Okolo“ zakazuje novi susret s umjetnošću, a ovo je Vaša pozivnica.

Počelo je ovogodišnje izdanje umjetničkog projekta „Okolo“, posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, koji vas poziva da se od 20. do 30. kolovoza upu(s)tite u mali umjetnički obilazak grada. Susret s umjetnošću na zagrebačkim ulicama „Okolo“ i Turistička zajednica grada Zagreba zakazuju po sedmi puta, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu ove godine predvode umjetnici iz Francuske, Slovenije i Srbije: Samsofy (FR), Nina Koželj (SI) i Artez (SR).

Prva umjetnička iznenađenja iz međunarodnog dijela programa čekaju vas od 20. do 25. kolovoza na čak 10 lokacija, dok će umjetnici iz Hrvatske svojim radovima reinterpretirati odabrane javne prostore od 24. do 30. kolovoza. Za puni vikend obilazak, u sklopu kojeg će biti moguće u jednoj zaokruženoj umjetničkoj šetnji otkriti sve umjetničke instalacije i ulične intervencije koje će ove godine uljepšati (u)lice grada, rezervirajte subotu i nedjelju, 24. i 25. kolovoza.

Simbolički početak ovogodišnjeg umjetničkog obilaska „Okolo“ obilježava „Velika dama“ s crvenim balonom u Prolazu neboder, slovenske umjetnice Nine Koželj, čiji je rad prepoznatljiv po sadržajno jasnim, konkretnim (nerijetko i duhovitim) skulpturalnim tijelima. Nakon što pozdravite njezinu monumentalnu skulpturu, zakoračite u drugu krajnost – onu u kojoj glavnu ulogu imaju minijature.

U istom prolazu pronađite stakleni ormarić u kojem je Samsofy, poznati francuski minijaturist, od LEGO mini figurica stvorio prvi od svojih ukupno sedam šarenih i veselih mikrokozmosa koji jedva čekaju da ih otkrijete na zagrebačkim ulicama. Drugi rad Nine Koželj, interaktivna instalacija „Stanje nevinosti“, pronašao je svoje mjesto u prolazu Oktogon, gdje su, na izlazu prema Cvjetnom trgu, niknula dva divovska cvijeta – ako pogledate u jedan od njih, vidjet ćete osobu koja vam uzvraća pogled ispod onog drugog, a preostali kreativni minijaturni svjetovi Samsofyja iznenadit će vas i razveseliti u Preradovićevoj ulici br. 5 (Francuski institut), Masarykovoj ulici br. 13 (Nicolas Concept Store), Varšavskoj ulici kod kućnog br. 17 i 20, Frankopanskoj ulici br. 13 te na uglu Klaićeve i Frankopanske ulice (Kiosk Muzeja Grada Zagreba).

Također, tijekom prvih pet dana, ako prošećete po Ilici prema Črnomercu ili uskočite u 11-icu ili 6-icu i provozate se do kućnog broja 227, svakodnevno ćete imati priliku na djelu vidjeti Arteza, poznatog street art umjetnika iz Beograda čiji se stil definira kao miješanje fotorealizma s ilustracijom. Novi mural koji izvodi za „Okolo“, dio je njegove serije „Jednostavne akrobacije“ u kojoj se bavi idejom korištenja ljudske figure kao gradivnog elementa u kompoziciji.

I to nije sve, od 24. kolovoza na mapu lokacija upisuje se njih još 11 koje će aktivirati nekolicina umjetnika iz Hrvatske. Pješačka zona u Masarykovoj tako će se nakratko pretvoriti u zonu susreta skulptura „Doba iščekivanja“ i „Obumbratio“ kipara Karla Risa, kojima umjetnik istražuje njihove međuodnose, ali i odnose s prolaznicima, dok će vas Manuela Pauk na Trgu Petra Svačića u svom stilu uvesti u „Tun-el“, tajanstveni svijet mikroskopskih stvorenja koja svoj život provode usred kapljica vode hodajući kroz nju. Diana Trohar će pak na jedinstveni način u parku Zrinjevac otisnuti identitet Zagreba, pozivajući vas da istražite „Segmente grada“ i upoznate se s različitim aspektima gradskog pejzaža kroz njenu umjetničku interpretaciju keramike. Nižući lepeze u razigrane kompozicije, Jelena Petric će staklenu tramvajsku stanicu Lisinski na uzavrelom betonskom bespuću pretvoriti u utočište od sunca prošarano sjenama s lepezama spremnima za „Pirkanje“ i tako na neobičan način upozoriti na nužne promjene u svakodnevnom urbanom okolišu.

Za kraj, Nas dve će, u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, pripremiti književnu intervenciju „Čitanje ljubavi“, ispisujući ljubavnu poeziju odabranih autora Frakture na četiri lokacije oko Hrvatskoga narodnoga kazališta, dvije u Bakačevoj ulici i jednoj na Trgu bana Jelačića.

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

LifestyleKulturaPočinje „Okolo“ – upu(s)tite se u mali umjetnički obilazak grada

Facebook

99,687FanovaLajkaj