Pročitajte zašto ove jeseni morate posjetiti ovaj slavonski grad

Želite li upoznati tajnu dobrog ajvara i ponijeti teglicu kući? Ili se pogostiti slasnim fišem u kotliću na otvorenoj vatri, te naučiti što je to dobar fiš i kako se pripravlja po posebnoj slavonskoj recepturi?

Ako vam je više do slatkoga i ljubitelj ste domaćih šljiva, dođite na Pekmezijadu! Nećete ostati zakinuti ni za kolače, jer imamo i natjecanje u najboljoj slastici, ponesite kući ukusan gastro suvenir.
Ako se želite okušati na megdanu s kuhačom u ruci i donijeti ponosno kući neku nagradu, dobrodošli ste, prijave se još primaju! Što se sve krčka u ukusnom loncu ove jeseni, provjerite kod nas u Lipiku:
Ajvar fest, Nedjelja 15. rujan 2019. od 10 sati

Ajvar je najpoznatiji jesenski namaz.  Radi se o specijalnoj vrsti namaza, napravljenom od crvene paprike i patliđana, tajnih začina ali nekada i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta slavonske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja.
No, put do pune žlice dobrog ajvara znaju samo neki, oni koje nije strah zasukati rukave i potrošiti cijeli radni dan kako bi se od paprike, patlidžana i dodatnih tajnih začina pripremila ta slasna crvena delikatesa. Ako ste uvjereni da je onaj ajvar koji Vi spremate najbolji u Slavoniji, priključite se onima koji misle poput Vas i postanite natjecatelj na ovogodišnjem jedinstvenom 4. Ajvarfestu u Lipiku. Naš Ajvar fest biti će održan 15. rujna 2019. godine od 10 sati na prostoru gradskog parka u Lipiku, uz gradsku upravu na adresi Marije Terezije 6. Čekamo vas!

Fišijada – Lipik 28.rujna 2019

Pored zaljubljenika u kuhanje fiš paprikaša koji će vam priuštiti neponovljiv fiš i mirise koji će lebdjeti iz kotlića, na ovogodišnjoj Fišijadi čekaju vas štandovi obiteljskih gospodarstava na kojima možete kupiti domaće proizvode, a posebna atrakcija biti će vožnja fijakera s lipicancima i vlakić za najmlađe. Dobar fiš zlata vrijedi a kada ga pripreme znalci i stručnjaci, tad je još i bolji! Želite li sudjelovati u natjecanju i pokazati svima što je vrhunski fiš, vaš kotlić vas čeka. Mjesto održavanja Fišijade: Marije Terezije 2, park u Lipiku.

Dođite na četvrtu Pekmezijadu  u nedjelju, 22.rujna u 9 sati

Na ovogodišnjoj Pekmezijadi moći ćete upoznati ponajbolji pekmez koji se kuha od zrelih domaćih šljiva koje netom čekaju vrući kotao i vrijedne ruke. Natjecatelji sve je osigurano za nesmetanu pripremu. Organizatori su pripremili 20 kg šljiva, pet kg šećera, želin, stol s klupama a dobit ćete i pregaču za svaku ekipu. Šljive se dijele dan ranije (subota od 14-16 sati u Gradskoj upravi uz prethodnu najavu).  Dozvoljeno je čišćenje šljiva i mljevenje kod kuće, ali preporučujemo cjelokupnu pripremu na manifestaciji. Čekaju vas i ove godine vrijedne nagrade a zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

Natjecanje za najbolje slastice, nedjelja 22.rujan u 14 sati

Preko 30 vrsta ukusnih kolača i torti lani su vrijedni članovi natjecateljski ekipa pripremili za kušanje i prezentaciju prošle godine. Stoga se ove godine vrijedno prionulo i  trećem “Natjecanju za najbolje slastice Lipika”. Svaki službeni natjecatelj „Pekmezijade“ je obvezan sudjelovati s jednim uzorkom svoje slastice. Svi ostale članovi ekipa, ali i sve ostale građane koji kod kuće pripremaju nedjeljni voćni kolač ili tortu, organizatori pozivaju da se uključe sa vlastitom slasticom pripremljenom kod kuće. Uvjet za ocjenivanje najbolje slastice je da slastica mora imati voćni sastojak. Zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

DAN GRADA LIPIKA: Od 7.rujna do 12.listopada 

I za kraj ističemo još događanja povodom Dana grada Lipika uz mnoštvo super evenata kroz rujan i listopad. Pozdravimo  jesen, omastimo brk! Pozovite prijatelje, obitelj, društvo, najdraže…okupimo se u Lipiku ove jeseni!

Sve informacije:

Turistička zajednica Grada Lipika

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

FotoPR
LifestyleKulturaPročitajte zašto ove jeseni morate posjetiti ovaj slavonski grad

Evergreen Sushi ovog ljeta predstavlja nova jela

Evergreen Sushi Experience, sinonim za vrhunsku azijsku kuhinju u Zagrebu i omiljeno odredište za sve ljubitelje sushija, uskoro slavi gotovo deset godina uspješnog poslovanja....

Facebook

99,687FanovaLajkaj