‘Slow travel’ na hrvatski način: BBC snima seriju o (pre)sporoj Hrvatskoj željeznici

Vijest koja je nasmijala mnoge.

BBC iliti British Broadcasting Corporation jedna je od najutjecajnijih medijskih korporacija svijeta, a mnoge Hrvate je oduševilo nedavno saznanje da je jedna hrvatska priča potakla interes BBC-jevih producenata te da su odlučili snimiti seriju u kojoj su glavna zvijezda Hrvatske željeznice, odnosno notorna sporost putovanja HŽ-om!

Ta najnovija BBC serija zvat će se ‘Velika putovanja kontinentalnom željeznicom’, a njezina bit je upoznavanje gledatelja s putovanjem vlakom te popularizacija željeznica kao eco-friendly načina putovanja. Tako se u srcu serije našla i priča o HŽ-u, kojeg mnogi stanovnici Hrvatske već dugo smatraju simbolom neučinkovitosti hrvatskog prometa. I dok smo mi kao lokalci vrlo kritični prema kašnjenju i tromosti HŽ-a, iz BBC-a naš željeznički sustav vide na malo drugačiji način. Naime, romantiziraju ga kao idealno ‘slow travel’ iskustvo koje vas vraća u neka minula, sporija i opuštenija vremena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatske željeznice 🇭🇷 (@hrvatske_zeljeznice)

Legendarni BBC-jev voditelj Michael Portillo, koji je narator ove serije, tako je objasnio da će BBC našom željeznicom gledatelje provesti od Istre pa sve do Slavonije, tako da će kroz četiri epizode cijeli svijet moći upoznati Hrvatsku iz vlaka – pa makar on bio i jako spor.

‘U mojoj zemlji postoji nevjerojatna nostalgija za starim željeznicama. Kad bi ljudi u Britaniji ovo vidjeli, bili bi oduševljeni’, rekao je Portillo na temu HŽ-a i njegova funkcioniranja. Više informacija o seriji stiže uskoro, a mi se već sada veselimo gledanju ovog romantičarskog prikaza mnogima jednog od najiritantnijih prometnih sustava Lijepe Naše.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatske željeznice 🇭🇷 (@hrvatske_zeljeznice)

LifestyleKultura'Slow travel' na hrvatski način: BBC snima seriju o (pre)sporoj Hrvatskoj željeznici

Facebook

99,687FanovaLajkaj