Sofia Coppola jedna je od najuspješnijih redateljica svijeta. Svakako “škicnite” ove njezine filmove

Redateljica Sofia Coppola nedavno je proslavila 50. rođendan, a mi smo se prisjetili njezinih najboljih filmskih ostvarenja.

Filmska industrija još je uvijek dominantno muška sfera, ali sve više i viša mladih, perspektivnih redateljica postaje javnosti poznato. Ove smo godine tako svjedočili i da su Oscari protekli u znaku ženskih redateljica, producentica i scenaristica, no svakako ne možemo zaboraviti na pionirku ženske holivudske režije Sofiju Coppolu.

Ova američka scenaristica, producentica i redateljica od malena je bila izložena glamuru i svjetlima reflektora. Naime, njezini su roditelji Eleanor i Francis Ford Coppola, a rođaci Nicolas Cage i Jason Schwartzman. Sofia je tako od malih nogu bila izložena filmskim setovima, a svoje je prvo glumačko iskustvo doživjela kao beba od godinu dana i to u slavnom filmu svog oca „Kum“. Iako se još nekoliko puta kada je bila starija pojavljivala u očevim filmovima, kritika i struka je nisu cijenile kao glumicu pa se ranih 1990-ih okrenula režiji – i nije pogriješila. Danas je jedna od najpoznatijih redateljica svijeta, a svojim je filmovima svima dokazala kako je ženama itekako mjesto u Hollywoodu i to u redateljskoj stolici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sofia Coppola style (@sofiacoppolastyleicon)

Njezino je prvo redateljsko ostvarenje svjetlo dana ugledalo 1999., a radilo se o filmu „The Virgin Suicides“ u kojem je glavnu ulogu odigrala Kirsten Dunst, glumica s kojom će Coppola više puta surađivati. Iako joj taj film nije donio nagrade, pozicionirao ju je u svijet filmografije i omogućio joj lakši daljnji napredak u svijetu režije. Najveći svoj redateljski uspjeh Coppola je ostvarila 2003. godine sada već kultnim filmom „Izgubljeni u prijevodu“.

Ta romantična priča o ljudskom otuđenju, samoći i potrazi za ljubavlju oduševila je i publiku i kritiku, a Coppola je osvojila i Oscara za najbolji originalni scenarij. Uz to je postala i tek treća žena u povijesti koja je bila nominirana u kategoriji najbolje filmske režije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sofia Coppola’s style (@sofiacoppola_style)

Kasnije je publiku i kritiku ponovno oduševila biografskom dramom „Marie Antoinette“ o nesretnom životu slavne francuske kraljice, a iako za taj film nije pokupila niti jedan zlatni kipić, mnogima je taj film do danas ostao vrlo drag zbog svoje vrckavosti, odlične glume i sjajne produkcije. Da je Sofia Coppola mnogo više od samo kćeri slavnih roditelja dokazuju činjenice i da je 2010. postala prva Amerikanka koja je u festivalu u Veneciji dobila nagradu Zlatnog lava za svoju triler-komediju „The Bling Ring“, a 2017. je postala i druga žena u povijesti koje na Cannesu odnijela nagradu najbolje redateljice.

Kako bismo adekvatno obilježili njezin 50. rođendan, predlažemo vam da se jedan od ovih dana zavalite u krevet ili kauč te posvetite večer otkrivanju filmskog svijeta Sofie Coppole uz neke od naslova koje vam predstavljamo u nastavku.

The Virgin Suicides (1999.)

Lost in Translation (2003.)

Marie Antoinette (2006.)

The Bling Ring (2013.)

The Beguiled (2017.)

LifestyleKulturaSofia Coppola jedna je od najuspješnijih redateljica svijeta. Svakako "škicnite" ove njezine...

Osvježavajuća panna cotta by Jamie Oliver: Idealan desert za uvod u ljeto

Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram