today-is-a-good-day

Što čitati na plaži ovog ljeta? Imamo nekoliko prijedloga

Nema slađeg opuštanja od onog uz dobro štivo na plaži. Donosimo vam pet prijedloga književnih noviteta koje biste mogli poželjeti pročitati na godišnjem odmoru.

Ljeto je stiglo, a mnogi su već krenuli ili uskoro kreću na godišnje odmore. Uz ručnik, šešir i sunčane naočale, knjiga pod rukom je must have svakog ljeta, no ponekad se u moru novih naslova teško odlučiti za one kojima želite obilježiti svoj dugoočekivani odmor. Srećom, zato smo tu mi – pročešljali smo aktualnu ponudu domaćih nakladnika te za vas izdvojili pet bestseller naslova koje se svakako isplati uzeti u ruke. Od ljubavnih drama pa sve do priča o neobičnim hotelima ili pak strojevima s ljudskim osobinama, svatko na ovom popisu može pronaći literaturu po svom čitalačkom ukusu.

Vjernost, Marco Missiroli

Ova nam ljubavna dramatična priča donosi storiju o Carlu i Margheriti koji su u sretnom i stabilnom braku, odnos im je suptilna mreža ljubavi, povjerenja, podrške i razumijevanja. No kada se u njihovu životu pojavi Carlova studentica, samozatajna, talentirana i privlačna Sofia, pokrenut će se potisnute želje i neostvarene ambicije, a međusobna odanost dolazi na kušnju. Tiha snaga njihove povezanosti, čiji je pouzdan oslonac Margheritina majka Anna, mudra, ponosna krojačica koja skriva vlastita razočaranja, širi se koncentričnim krugovima na njima više ili manje bliske ljude u burnom preispitivanju čežnji i neuspjeha, ali i izgleda da se održe zajedno. Međunarodni bestseller Marca Missirolija Vjernost emocionalan je bračni roman čija je radnja smještena u ulice, zgrade, domove današnjeg Milana i koji traži odgovor na univerzalno pitanje: možemo li biti vjerni sebi, a da ne izdamo ljude koje volimo?

Čudan Hotel, Eimear McBride

London, Pariz, Moskva, Berlin, Peking, Montreal, Auckland, Touluse, Jeruzalem, Den Bosch, San Francisco, Dun Laoghaire, Tokio, Austin, Bruxelles, Dublin, Zagreb. U svakom gradu, hotel. Čudan hotel. Čudna putnica. Žena koja je svjesna da je pogrešno dozvoliti sjećanju ulazak u život, pa ipak u potrazi za davno izgubljenim vremenom obilazi hotelske sobe s jednog kraja svijeta na drugi, od jednog minibara do drugog, od jednog mutnog svjetla nad krevetom do drugog, od jednog hotelskog balkona do drugog. Katkada je samo tanka mjedena ograda dijeli od koraka u vječnost. Je li konačno došao taj dan? Taj sat? Ta minuta? Čudan hotel treći je roman vodeće suvremene irske književnice Eimear McBride u kojem ona pristupa temi i jeziku na svoj originalan, intrigantan i zavodljiv način. Nakon sjajnog romana Manji smo boemi, Čudan hotel konačna je potvrda da je riječ o jedinstvenom književnom fenomenu koji zavređuje usporedbu s Joyceom.

On, Jess Kid

Iz pera irsko-engleske književnice stiže priča smještena u 70-e godine. U živopisno irsko mjestašce Mulderrig sedamdesetih godina stiže nepoznat, ali naočit dablinski šarmer duge kose, s cigaretom u ustima, i ne treba dugo da zapne za oko svima koji ondje obitavaju. Ali dok u mnogima svojom pojavom izaziva simpatije, u drugima budi tihu sumnju i nesavladiv nespokoj. Jer on nije došao turistički – on traži odgovore. Iako je odrastao u uvjerenju da je siroče, ostavljeno na stepenicama sirotišta, jedna anonimna poruka govori mu suprotno: majka ga nije napustila, već je netragom nestala, a mještani Mulderriga o tom nestanku znaju mnogo više no što su spremni priznati. Neobičan i pun tajni, nevjerojatno vješto obojen atmosferom jednoga tipičnog irskog ruralnog mjestašca, On je roman koji na svakoj stranici iznenađuje i oduševljava napetošću, humorom, nadnaravnim elementima i takvom lakoćom pripovijedanja da je nemoguće ispustiti ga iz ruku.

Klara i Sunce, Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro 2017. je godine osvojio Nobela za književnost, a Klara i Sunce njegov je prvi roman nakon tog uspjeha. Radnja prati Klaru, proizvod umjetne inteligencije koja ima nevjerojatne sposobnosti opažanja. U jednog trgovini oprezno promatra ponašanja onih koji lutaju trgovinom i kupuju te onih koji samo prolaze na ulici, a nada se da će jednom neki kupac, neko dijete odabrati baš nju. Posvećen ljubavi prema djeci i žrtvovanju na koje su spremni oni koji ih vole, Klara i Sunce slojevit je, nerijetko duhovit, uvijek neodoljivo domišljen i u konačnici duboko human uvid u zakutke iskustva koje bi nam bez Klare bilo preteško pojmiti.

Moja godina odmora i opuštanja, Ottessa Moshfegh

Mlada i lijepa žena – koja je zahvaljujući nasljedstvu i financijski osigurana – naizgled ima sve i trebala bi bezbrižno uživati u New Yorku 2000. Ali umjesto toga, junakinja ovog romana bori se s mrakom u sebi i s okolinom u koju se ne uklapa: na poslu je okružena umišljenim budalama, u vezi je s muškarcem kojeg zanima samo seks i kako je poniziti, a najbolja prijateljica joj je odana, ali i zavidna. Kad shvati da ne može naći svoje mjesto u svijetu, odlučuje se na bizarno rješenje – uz pomoć ćaknute psihijatrice koja joj prepisuje šake tableta, prespavat će godinu u svojevrsnom osobnom lockdownu iz kojeg se nada izići kao sasvim nova osoba. Je li to moguće? Knjiga godine po izboru časopisa Time, GQ i Entertainment Weekly te New York Timesa, Amazona, Washington Posta, Huffington Posta, Guardiana i San Francisco Chroniclea.

LifestyleKulturaŠto čitati na plaži ovog ljeta? Imamo nekoliko prijedloga

Proljeće na velikom platnu – školski praznici i fenomenalni filmovi u Cinestaru!

Ovog proljeća uživajte u velikom rasponu filmova, udobno se smjestite ispred velikog platna i prepustite čarima sedme umjetnosti, evo i prijedloga. Noina Arka: Glazbena pustolovina (Noah's...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram