today-is-a-good-day

“Svemirsko prijateljstvo” – slikovnica koju će obožavati djeca i odrasli

Baš u ovom vremenu, koje se naziva „novim normalnim“, trebaju nam „stare“ vrijednosti. Izuzetno je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni.“ – Iva Novosel

Prijateljstvo je svijet u kojem se osjeća prihvaćanje, u kojem si siguran. I upravo nas u taj svijet uvodi nova dječja slikovnica „Svemirsko prijateljstvo“ koja je nastala u suradnji autorice Ive Novosel i ilustratorice Ane Kadoić. Radi se o slikovnici za djecu, ali i za odrasle, koja najkraće rečeno donosi priču o prihvaćanju različitosti. Autorica Iva Novosel je kroz jedinstvenu priču uspjela spojiti dva naizgled potpuno različita svemira u jedan zajednički pod nazivom prijateljstvo, dok je ilustratorica Ana Kadoić kroz jedinstvene ilustracije oživjela i dala novu dimenziju najljepšoj vrsti ljubavi, prijateljstvu.

Ljudi su društvena bića, čak i oni koji uživaju u samoći ipak s vremena na vrijeme imaju potrebu za druženjem i prijateljskim razgovorom. Ako želite istinski osjetiti prijateljstvo, nemojte puno razmišljati, nemojte kalkulirati. Samo se prepustite i bit ćete bogatiji za jedno divno iskustvo, ali ćete i bolje upoznati sebe, kao što su to hrabro učinili Melita i Pero.

Iz perspektive odraslih, a jezikom razumljivim onim najmlađima, Iva Novosel je na jednostavan i topao način ispričala Melitinu i Perinu priču. Djevojčica i dječak zarobljeni u svojim malim, potpuno različitim svjetovima sa zidovima i barijerama koje ne dopuštaju da se Melitine riječi i Perine note miješaju kroz rečenice, stihove i melodije te stvore sigurno, opušteno i prijateljsko okruženje. No, u jednom trenutku situacija se mijenja i međusobno si daju prilike. Skupila se hrabrost, zaobišli su se strahovi i nesigurnosti, spustili su se zidovi i oboje su izašli iz svoje zone sigurnosti, iz svog zatvorenog svijeta i susreli su se na klupici u parku.

„Svemirsko prijateljstvo“ govori o temi koja je važna tijekom odrastanja, ali se može čitati iz perspektive odraslih. Iako u početku to nije bila namjera, radi se o autorskom djelu koje je poprilično aktualno u vremenu u kojem trenutno živimo i na koje nitko nije bio spreman. „Baš u ovom vremenu, koje se naziva „novim normalnim“, trebaju nam „stare“ vrijednosti. Izuzetno je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni. S obzirom da sve drugo oko nas i nije baš normalno, ta povezanost je iznimno bitna“, istaknula je autorica Iva Novosel.

Melitu i Peru je, uz Ivu Novosel, zapravo oživio čitav tim izvrsnih ljudi. Ilustratorica Ana Kadoić prijateljstvu je dala jednu posebnu vizualnu dimenziju, urednica Snježana Babić Višnjić prepoznala je i razumjela sve slojeve priče, Branko Gredelj je sve genijalno posložio među korice, a Nina Vadić dala sve od sebe da ova priča o prijateljstvu nađe put do svojih čitatelja. Svi su ujedinjeni u Sretnom srcu, maloj nakladničkoj kući velikog srca.

Knjiga je dostupna u knjižnicama diljem Hrvatske, u zagrebačkoj knjižari Bookara, karlovačkoj knjižari Knjiguljica, knjižarama Školske knjige te online trgovini i knjižarama Hoću knjigu.

FotoPR
LifestyleKultura"Svemirsko prijateljstvo" - slikovnica koju će obožavati djeca i odrasli

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram