Svijet oplakuje parišku katedralu Notre-Dame

Jolie

Kultura

Svijet oplakuje parišku katedralu Notre-Dame

Svijet oplakuje parišku katedralu Notre-Dame

Nemjerljiva šteta…

Jučer u popodnevnim satima svijet je obišla vijest o požaru koji je zahvatio parišku katedralu Notre-Dame. Vatrogasci su se cijelu noć borili s požarom te ga pod kontrolu stavili u ranim jutarnjim satima. Značajan dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.  Prve fotografije unutrašnjosti otkrivaju da su se urušili dijelovi impozantnog gotičkog svoda crkve. Srećom, vatrogasci su uspjeli obraniti strukturu zgrade, spriječiti rušenje glavnog zvonika i spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Unutrašnjost katedrale prije požara

Notre-Dame, čija je gradnja započela 1163. za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, dovršena je 1345. godine i smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture. Smještena na jugoistoku Île de la Cité, otočića u središtu Pariza na rijeci Seni, katedrala je bila poprište brojnih značanijh događaja francuske povijesti (1804. uz prisustvo pape Pija VII. u katedrali je okrunjen Napoleon). Bila je inspiracija brojnim umjetničkim djelima od kojih će vam sigurno najpoznatija biti knjiga Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame.

 

2013. godine katedrala je slavila svoj 850. rođendan

@ever_portraits

Preživjela je dva svjetska rata, revoluciju, ali nažalost nije preživjela rekonstrukciju za koju se sumnja da je izvor požara. Dan 15. travnja ostat će u povijesti upamćen kao dan katastrofalnog požara, ali i gorki podsjetnik da ništa ne traje vječno.

Brojni svjetski mediji za svoje naslovnice i glavne vijesti izabrali su upravo potresne fotografije goruće katedrale, samo neke od njih pogledajte u nastavku…

 

 
Pročitajte


<
Jolie preporuka