Tražite prijedloge za čitanje? Katarina Marjanović nam je otkrila svoje trenutne favorite

Bliži nam se ljeto i vrijeme kada nekako lakše uzimamo knjige u ruke...

Katarinu Marjanović možda već pratite na Instagramu gdje je prepoznatljivost stekla svojim iskrenim tekstovima koji prate fotografije i koji uvijek, bez obzira na tematiku, pokazuju autentični životni optimizam.  Njeni najveći obožavatelji, u koje se svrstavamo i mi, sjetit će se da je Katarina dugo bila dio našeg tima i kroz svoje kolumne predstavljala djelić svog iskričavog duha. Budući da je ova vedra Slavonka pasionirana ljubiteljica knjiga i pisane riječi, priupitali smo je za preporuke za čitanje i skoro pa očekivano, ne samo da nam je dala preporuke već i konkretne razloge zašto njenom izboru knjiga trebate dati šansu.

Katarinini prijedlozi čekaju vas u nastavku i obavezno je pratite na Instagramu za dnevnu dozu optimizma i promišljanja o svim stvarima koje život znače…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚡Katarina Marjanović (@katarina__marjanovic) on

MOMO KAPOR – UNA

Una je ljubavni roman koji nije gotovo ništa od onoga na što prvo pomislite kada čujete pojam ljubavnog romana. Ujedno je to i knjiga zbog koje sam se vozila i hodala 2 sata kako bih od nepoznatog čovjeka kupila jedini primjerak koji se prodavao na internetu. Središnja fabularna linija prati odnos između profesora mas-medija Mišela i mlade studentice novinarstva Une. Patetike u ovom romanu nema ni na vidiku, što nikako ne znači da nema ljubavi i fantastičnih citata, dapače. Ne izostaju ni kalkuliranja ni erotske scene ni izdaje ni sve ono što se mnogi ljubavni romani ne usude pričati jer smatraju da nije dovoljno „ljubavno“. Nakon što je Una postala stvarnost za mudrog i praktičnog profesora koji je do tada vjerovao da je ljubav za amatere, njega počinje proganjati njezina vječna odsutnost i pitanje može li „jedna savršena skulptura“, kakvom je smatrao Unu, „voljeti svog nesavršenog, privremenog vlasnika, kada nije bila zaljubljena ni u majstora koji ju je salio.“ Što bi se reklo, saznajte sami, a ja ću samo reći da je za promjenu lijepo to što je malo žena ta koja muškarcu stvara glavobolje, a ne obrnuto.

DALE CARNEGIE – KAKO STEĆI PRIJATELJE I NAKLONOST LJUDI

Znam kako ovaj naslov zvuči, ali ova knjiga je puno više od toga, čak bih ju nazvala ozbiljnim priručnikom za komunikaciju i odnose. Napisala bih da ju pročitate ako vam je komunikacija na bilo koji način važna za posao, ali mislim da ju je još važnije pročitati za život općenito. Napisana kroz konkretne savjete i kroz iznimno zanimljive primjere stvarnih ljudi, uključujući i svjetski poznate osobe, ova knjiga je vrhunski podsjetnik na to kako uz osvještavanje obrazaca i uz malo truda možete transformirati privatnu i poslovnu komunikaciju. Čitala sam ju prije nekoliko mjeseci i jedva čekala jutro da nastavim tamo gdje sam stala, što mi se dugo nije dogodilo. Možda sam pristrana jer mi je komunikacija iznimno važna, ali ovo je jedna od onih knjiga koje bismo svi trebali pročitati. Pogotovo danas kada je sve više onih koji si ne mogu priuštiti komunicirati loše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚡Katarina Marjanović (@katarina__marjanovic) on

SOPHIE KINSELLA – ŠOPINGHOLIČARKA SE UDAJE

Ljeto je na vidiku, a ja vam predlažem da sa sobom na plažu povedete Becky Bloomwood, simpatičnu šopingholičarku čije avanture su prodane u nekoliko milijuna primjeraka. Nakon njezinih uobičajenih mailova bankama oko toga može li se trošak iz Pradine trgovine na zajedničkom računu pred njezinim savršenim dečkom Lukeom prikazati kao trošak za gorivo, šarmantna i duhovita Becky dobiva novi izazov – organizirati vlastito vjenčanje. I dok je razapeta između želje bogate svekrve da se uda u njujorškoj Plazi i želje vlastite majke da se uda u vrtu njihove obiteljske kuće u Oxshottu, situacija izmiče kontroli i pripreme za vjenčanje potajno se rade s obje strane oceana. Ova knjiga je utjeha ako mislite da je vaš život kompliciran jer postoji netko tko si svoj život može zakomplicirati puno više nego vi i ja svoj, a to je, dakako, Becky. Doduše, njezin život je fikcija, a vaš i moj stvarnost, ali kužite poantu!

ANTHONY DE MELLO – SVJESNOST

Kada sam nedavno po drugi puta čitala ovu knjigu i objavila neke ulomke na storyju, dobila sam hrpu upita o tome o kojoj knjizi je riječ. Lak i jednostavan jezik žive komunikacije, autor koji kao da nema namjeru impresionirati vas, a svejedno to s lakoćom čini, pogledi na svijet i ljudsku psihu koji će vas istovremeno i zaintrigirati i osloboditi, samo su neki faktori ove knjige koji imaju mogućnost dobrano vam promijeniti pogled na sve aspekte života. Skratit ću  i reći – knjiga je dostupna u PDF formatu na internetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚡Katarina Marjanović (@katarina__marjanovic) on

PAVAO PAVLIČIĆ – TRI PETKA U TRAVNJU

Za kraj, da ne iznevjerim ljubitelje krimića, istaknut ću to da i mi svoju Agathu Christie za trku imamo. Ovu knjigu našeg najboljeg autora kriminalističkih romana sam prije nekoliko godina čitala za potrebe kolegija o modernoj hrvatskoj prozi. Sjećam se da sam ju čitala u dahu i čudila se tome kako naizgled nevažni detalji kasnije savršeno pronalaze svoje mjesto u rješavanju slučaja trostrukog ubojstva u Osijeku koje se događa tijekom tri petka u travnju. S obzirom na to da živim sama u stanu, sjećam se i da sam se u nekim trenucima čitanja bojažljivo osvrtala iza sebe, kao i toga da sam ju istog trena preporučila svojim čitateljima uz komentar da me neka knjiga dugo nije tako oduševila, iako to primarno čak i nije moj žanr. Na fakultetu su me naučili da je svaka knjiga za koju nismo napravili bilješke zapravo nepročitana knjiga pa sam otišla pogledati svoje bilješke i sve što ću još reći, da ne otkrijem previše, je to da u posljednjoj natuknici piše – genijalno!

LifestyleKulturaTražite prijedloge za čitanje? Katarina Marjanović nam je otkrila svoje trenutne favorite

Zelene slavonska oaza: Park šuma Jankovac zove vas u posjet

Hrvatska se zazelenila, a prolistala drveće, svježa trava i visoke proljetne temperature zovu nas da svaki slobodan trenutak provodimo u prirodi. Osim očitih opcija,...

Čista i njegovana kosa nikad ne izlazi iz mode

Osim što proljeće donosi laganije i vedrije outfite, cvjetne parfeme i općenito vedrije raspoloženje, proljeće nas tjera i na promjenu frizura. Frizura s kojom (oduvijek)...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram