TV i književna preporuka u jednom: Priča o habsburškoj carici Sisi opčinila nas je

Istovremeno gledajte novu Netflixovu seriju, ali pročitajte i istoimenu knjigu.

Svijet je i dan danas opsjednut monarhijama, kraljicama i caricama, a znamo tek šačicu ljudi koje ne zanimaju tračevi s kraljevskih dvora. Kako smo se nedavno zauvijek oprostili od vladavine kraljice Elizabete II, pravo je vrijeme da se prisjetimo još nekih velikih dama iz kraljevskih palača Europe. Jedna od najpoznatijih u svijetu, a i na ovim prostorima, svakako je Sisi, habsburška carica i supruga Franje Josipa I.

Sisi, tj. Elizabeta od Bavarske, slovila je za najljepšu plemkinju svog doba. Bila je prekrasna žena vitkog tijela i predivne duge kose, skladnog lica, ali i tužbe sudbine. Sve o Sisi, carici koja je obilježila i naše prostore, sada možete saznati u novoj Netflixovoj seriji ‘Carica’, a koja je premijeru doživjela krajem rujna.

Ova povijesna drama odmah se našla na vrhu ljestvice najgledanijih serija u Hrvatskoj, a nazivaju je sjajnom kombinacijom ‘Bridgertona’ i ‘Krune’. Život princeze Elizabete, kasnije poznatije kao Sisi, prikazan je od njezine rane tinejdžerske dobi do kasnijih godina uspona na prijestolje, a u fokusu prve sezone je njezina ljubavna priča s austrijskim carom Franjom Josipom.

Podsjetimo se, do njihovog je fatalnog susreta došlo kada je on kao mladi car trebao doći u Bavarsku zaprositi njezinu sestru – no pri tome se smrtno zaljubio u mlađu Sisi. Ona mu nikad nije uzvraćala ljubav, no njezina ju je obitelj spremno predala caru, pa je tako preko noći postala vladaricom golemog carstva i jednom od najutjecajnijih žena u Europi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Znanje (@znanje.hr)

Ova Netflixova serija očekivano je prikovala gledatelje uz TV ekrane, no jeste li znali da postoji i jednako zanimljiv književni predložak koji možete pročitati na hrvatskom jeziku? Radi se o romanu istog naziva, a koji je ovih dana došao na police naših knjižara. Roman ‘Carica’ izdala je nakladnička kuća Znanje, a prijevod ove povijesne romanse koja je obilježila Europu donosi Marija Perica.

Udubite se ove jeseni stoga u tajne habsburške monarhije, naučite nešto o Sisi i Franji Josipu te se beskrajno zabavite i kroz gledanje TV-a i kroz riječi na papiru knjige.

FotoIMDB
LifestyleKulturaTV i književna preporuka u jednom: Priča o habsburškoj carici Sisi opčinila...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram