today-is-a-good-day

U Splitu se održava fenomenalan projekt ‘City Street Art’, koji će ga pretvoriti u jednu veliku šarenu pozornicu na otvorenom

'City Street Art' fantastičan je projekt u realizaciji City Centera one Split, osmišljen s ciljem 'oživljavanja' odabranih zidnih površina u garažama i na ulazima centra, kako bi na taj način posjetiteljima približio moć i utjecaj ulične umjetnosti. 

Street art ili ulična umjetnost jedan je od najpopularnijih načina umjetničkog izražavanja današnjice, koji kod nas u posljednje vrijeme privlači sve veću pozornost. Jedan od najzaslužnijih ljudi za to svakako je Marko Boko, organizator jednog posve drugačijeg festivala Graffiti Na Gradele, koji se svako ljeto održava na Bolu na Braču. Tijekom četiri dana trajanja festivala, brojni domaći i svjetski graffiteri oslikavaju vanjske i unutarnje zidove fasada, ostavljajući tako Bolu cjelogodišnju izložbu na otvorenom. Festival se uspješno održavao 8 godina zaredom, privlačeći sve veći broj posjetitelja, međutim, s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa, ovo ljeto su morali odustati od njegovog održavanja.

Unatoč tome, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci održalo se nekoliko manjih evenata povezanih s festivalom, a svoje kasnoljetno izdanje dobit će upravo po nazivom ‘City Street Art’, koje se održava od 09. do 13. rujna, kada će, jedni od najpoznatijih hrvatskih graffiti i street art umjetnika, Chez 186 i Sarme, originalnim motivima kreiranima posebno za projekt ‘City Street Art’, donijeti samu srž ulične umjetnosti u prostore i na zidove koje inače rijetko primjećujemo te im tako udahnuti ‘novi život’. Ususret ovom uzbudljivom projektu, posvećenom uličnoj umjetnosti, porazgovarali smo s Markom Bokom i saznali više detalja.

Što se ovih dana događa u Splitu, o kakvoj vrsti događaja je riječ?

Drago nam je što je do nas došao poziv organizatora City Street Art događaja da malo šarene boje, graffita i murala donesemo i u Split – i evo nas, ovih dana naši umjetnici marljivo rade na preko 500 četvornih metara površina koje su do sada bile “obične i bijele”, a sada poprimaju jedan potpuno novi i moderniji izgled. Umjetnici kolektiva i festivala “Graffiti na gradele” bacili su se na oslikavanje i osim što će ovaj prostor dobiti jednu sasvim novu dimenziju, prolaznici mogu svjedočiti procesu nastanka murala i graffita i iz prve ruke se upoznati s ovim vidom stvaralaštva i umjetnosti.

Spomenuo si festival “Graffiti na gradele” koji se održava u Bolu – što vas je dovelo na gostovanje u Split?

Graffiti na gradele festival je koji se u Bolu održava svakog srpnja od 2012. godine i rekao bih da smo jedna jako heterogena umjetnička platforma koja okuplja neke od najboljih i najaktivnijih muralista i graffitera iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta, koji tijekom festivala oslikavaju velike površine zidova u Bolu i samim time mjestu i mještanima poklanjaju svojevrsnu jednogodišnju izložbu na otvorenom. Na našim aktivnostima do sada je sudjelovalo jako puno odličnih i kreativnih umjetnica i umjetnika (a svi su i sjajni mladi ljudi!) iz svih dijelova svijeta, ali i mi nekad putujemo i stvaramo u drugim sredinama, pa smo tako došli i na gostovanje u nama drag Split.

Osim oslikavanja graffita i murala u sklopu vaših aktivnosti radite još neke stvari – o čemu je riječ?

Iako smo u svom radu fokusirani na oslikavanje graffita i murala, organiziramo još nekoliko različitih aktivnosti u sklopu naših događanja. Uz oslikavanje za našu publiku organiziramo i brojne glazbene koncerte, dosta radimo s djecom kroz različite edukativne aktivnostima putem kojih ih upoznajemo s kulturom i vrijednostima graffiti kulture, a nezaobilazne su i razne sportske i zabavne aktivnosti – festival se ipak održava u Bolu uz prekrasnu plažu, stoga zabave ne nedostaje!

Vidimo da se i u Splitu, ali i drugim gradovima, sve češće može naići na neke nove sjajne uratke – o kakvim je inicijativama riječ i kako su one prihvaćene?

Po našim gostovanjima iz prve ruke mogu vidjeti kakvih sve sjajnih inicijativa u ovom području ima diljem zemlje – a sve s ciljem promicanja ulične umjetnosti i ovakvog oblika kreativnog izražavanja i stvaranja. Uglavnom je riječ o “do it yourself” inicijativama, odnosno pričama koje su organski nastale i tako rastu – uz nezaoblizanu podršku prijatelja, publike ili lokalnih sredina. U posljednje vrijeme genijalni murali i graffiti nastaju u raznim dijelovima Hrvatske, čemu radom doprinosimo i mi, i to je stvarno super za vidjeti i doživjeti. Nadam se da će se ovakav tip umjetnosti i izražavanja u bliskoj budućnosti cijeniti i vrednovati još više te da će sive i stare fasade sve češće dobivati novo i svježe lice, sukladno vremenu i prostoru u kojem se nalaze.

Kako se na vaš rad odrazila situacija s koronavirusom koja nas je sve uzdrmala – jeste li mogli redovno održavati svoje aktivnosti i koji su vaši planovi za skoru budućnost?

Kao i druge naše kolege aktivne u event industriji, koronavirus nažalost nije zaobišao ni nas, stoga smo bili primorani otkazati naš ljetni festival u Bolu. No, kad smo kao ekipa shvatili da je “vrag odnio šalu” i da festivala zaista neće biti, sjeli smo i napravili plan aktivnosti koje se ipak mogu održati sukladno mjerama i preporukama nacionalnog stožera.

Unatoč prebacivanju festivala na 2021. godinu, svejedno smo u Bolu odradili nekoliko manjih aktivnosti kako bi se nastavio kontinuitet rada, a aktivni smo bili i u Zagrebu, te smo posjetili Vukovar i Varaždin, a nakon Splita turneja ide dalje, kao i pripreme za festival u Bolu u srpnju iduće godine – nadamo se da će se stanje normalizirati i da ćemo moći nastaviti s redovnim aktivnostima i mi, ali i naše kolege iz drugih festivala.

 

LifestyleKulturaU Splitu se održava fenomenalan projekt 'City Street Art', koji će ga...

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram