today-is-a-good-day

Uskoro počinje tradicionalni međunarodni srednjovjekovni sajam

Tko kuha najbolji grah, gdje je najbolja zabava za sve uzraste, tko je pobjednik bitke za kovnicu novca, gdje se nalazi kissing spot i gdje možete isplanirati savršeno planinarenje s najljepšim pogledom, doznajte 19.listopada na međunarodni sajam Slavonski banovac u Pakracu.

Tradicionalni međunarodni Sajam Slavonski banovac, manifestacija koja u Požeško-slavonsku županiju i Pakrac već 11 godina privlači brojne posjetitelje i ljubitelje srednjovjekovne tradicije, održat će se 19. listopada na prostoru oko Gradske tržnice.

Novost je da će Sajam prvi puta promijeniti lokaciju (zbog preuređenja središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića), no ne i atraktivnost sadržaja, budući da posjetitelje i ove godine očekuju bogat zabavni program, raskošna gastronomska ponuda, prezentacije srednjovjekovnih običaja te štandovi na kojima će se predstaviti obrtnici iz cijele Hrvatske.

Sajam počinje u 10 sati degustacijom i prodajom proizvoda na štandovima, svečano otvorenje predviđeno je za 13 sati, dok će se u 15 sati održati tradicionalni Grahfest. Tijekom cijelog dana glumci će, obučeni u srednjovjekovnu opravu, poučavati mačevanje i borilačke vještine, a za najmlađe će biti upriličena srednjovjekovna predstava te već tradicionalna bitka za kovnicu novca. Bogat program završit će proglašenjem pobjednika Grahfesta te večernjim koncertom Zlatka Pejakovića.

Slavonski banovac, po kojem je ovaj Sajam dobio ime, bio je srednjovjekovni hrvatski srebrni novac s kunom u trku na prednjoj strani, pa se vjeruje kako je na temelju slavonskog banovca nastala hrvatska kuna kao moneta. Zanimljivo je znati da je Pakračka kovnica datirala u Pakracu od 1256. do 1260., te je kao takva, službeno i najstarija kovnica novca u Hrvatskoj.

Par zanimljivosti o malom srebrnjaku iz Pakraca

O kvaliteti malog srebrnjaka iz Pakraca u srednjem vijeku brzo se pročulo nakon što je iskovan, pa se njime nije plaćalo samo u Slavoniji nego i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni. Kuna na prednjoj strani pakračkog srebrnjaka odabrana je iz praktičnih razloga. Naime, najtraženije platežno sredstvo prije kovanog novca bilo je krzno kune, a banovac je stoljeća kasnije inspirirao autore aktualne hrvatske monete. Stoga je sajam 19.listopada, idealna prigoda da iskujete vlastiti novac i ponesete ga kući kao suvenir.

 

Kissing spots za zaljubljene, Omanovac za pustolove

Park koji okružuje očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća omiljena je pakračka šetnica. Njegov romantični ambijent privlači umjetnike u potrazi za inspiracijom, ali  parove koji ne propuštaju selfie pored ploče s natpisom „This is a good kiss spot“.

Još dvije ploče “ljubilice” pronađite na atraktivnim pakračkim lokacijama – Obali Petra Krešimira IV,  i Omanovcu, jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, kojeg obožavaju planinari i izletnici.

Smješten na Psunju, jednoj od pet planina u Požeško-slavonskoj županiji, za toplijih dana  nudi neograničene mogućnosti izležavanja na livadi gdje nakon planinarenja i pješačenja, možete do mile volje  uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju. Čisti zen!

Vidimo se u Pakracu!

Više info pronađite na:
www.tzzps.hr

facebook

FotoPR
LifestyleKulturaUskoro počinje tradicionalni međunarodni srednjovjekovni sajam

Stiže nam Festival svjetla! Imamo popis svih atrakcija

Najposjećeniji event u Zagrebu tijekom ožujka neosporno je Festival svjetla koji već godinama pretvara na par dana ulice našeg glavnog grada u svjetlosni spektakl....

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram