Vodič kroz ljetno štivo za plažu: Ove godine se sunčamo čitajući ove naslove

Naš izbor top pet knjiga koje se isplati ponijeti na godišnji odmor.

Ljeto je vrijeme kada većina nas najviše čita. Ima nešto posebno opuštajuće u ležanju na plaži, osluškivanju valova i glasanju galebova te sporom okretanju stranica ispisanih s najljepšim pričama. Ako ste i vi među ljubiteljima štiva za plažu, ali ne znate koje književne novitete ove godine sa sobom ponijeti na godišnji odmor, u nastavku vam donosimo pet naslova s kojima nećete pogriješiti.

Laurent Binet, Civilizacije

Roman ‘Civilizacije’ dobitnik je Velike nagrade za roman Francuske akademije 2019., a u engleskom prijevodu i nagrade Sidewise za najbolju prozu alternativne povijesti 2021. Što bi bilo kad bi bilo? Pitanje je u podlozi svake alternativne povijesti. U ovoj se oko 1000. godine, Freydis, kći legendarnog vikinškog istraživača Erika Crvenoga, otiskuje prema jugu s mužem, malobrojnom posadom i stokom. Dospjet će do naše današnje Južne Amerike i Inkama donijeti sve što bi im bilo potrebno da se uspješno opru osvajačima s istoka: konje, željezo i antitijela. Godine 1492. Kolumbo neće otkriti Ameriku: španjolski će konkvistadori ostati praznih ruku, ali zato će se vladar države Inka Atahualpa 1531. iskrcati u Europi Karla V. Zateći će kontinent koji razdiru vjerski i dinastijski sukobi, kao i gladna potlačena stanovništva na rubu pobune – saveznike koji će mu pomoći da pokori svijet nama znan kao onaj stari.

Michel Faber, Grimizna i bijela latica

‘Grimizna i bijela latica’ jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova. Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado. Točno dvadeset godina nakon prvotne objave na engleskom jeziku, hrvatski čitatelji dobili su prijevod kultnog djela, monumentalnog romana jednog od najtalentiranijih pisaca današnjice, ‘Grimiznu i bijelu laticu’ Michela Fabera. Faberov četvrti roman, koji je pisao dvadeset godina, smješten je u viktorijansku Englesku, a govori o dvije žene – Agnes i Sugar – koje povezuje isti muškarac, William Rackham. William je nasljednik parfemskog biznisa koji se oženi lijepom, ali djetinjom Agnes, no William ubrzo postane opsjednut prostitutkom Sugar, inteligentnom i snažnom mladom ženom koja koristi Williama kako bi se uspela društvenom ljestvicom.

 Patricia H ighsmith, Stranci u vlaku

‘Stranci u vlaku’ prvi je roman slavne Patricije Highsmith objavljen 1950. godine, a već iduće godine slavni je Alfred Hitchcock po ovome romanu snimio istoimeni film, jedan od najznačajnijih u svojoj karijeri. Arhitekt Guy Haines želi ostaviti svoju nevjernu  suprugu Miriam  i oženiti Anne, ženu koju voli. Na jednom će putovanju, slučajno, u vlaku upoznati bogataškog sina Charlesa Bruna ne prepoznajući u njemu psihopata. Charles će mu predložiti da razmijene ubojstva: Guy će ubiti Charlesova oca, a Charles Guyevu nevjernu ženu. Guy ne shvaća Charlesa ozbiljno, ali nedugo potom Miriam je doista ubijena.

Sara Gay Forden, Dinastija Gucci

Biografija obitelji Gucci, iz pera bivše novinarke Sare Gay Forden, dolazi u prodaju u kolovozu i vjerojatno će biti veliki hit. Knjigu je Forden napisala 2001., a Ridley Scott otkupio je prava i prema njoj snimio istoimeni film. Ubojstvo, suludi svijet velikih korporacija, neutaživa glad za moći, ubojstvo… Ovo su istiniti događaji koji se čitaju u jednom dahu, ne kao povijesna knjiga već kao odličan krimić.

 Annie Ernaux, Sram

Događaj koji se 1952. zbio u roditeljskoj kući bio je za Annie Ernaux toliko traumatičan da je trebalo gotovo pola stoljeća i iskustvo afirmirane spisateljice da se uhvati ukoštac s činom koji je označio prekretnicu u njezinu životu. Što se zapravo dogodilo te nedjelje? Odakle se pojavilo? Što dublje uranja u prošlost, to više pripovjedačica spoznaje nedaće s kojima su se borili njezini roditelji te osvještava vlastiti raskol i sve snažniju želju da se vine preko granica obiteljskog doma, stroga katoličkog odgoja i ponad jasno omeđenih okvira života u malome gradu.

LifestyleKulturaVodič kroz ljetno štivo za plažu: Ove godine se sunčamo čitajući ove...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram