Završila je Mostra. Ovo su nagrađeni filmovi koje svakako morate pogledati

Dodijeljene su nagrade Mostre, a Zlatni lav za najbolji film otišao je u ruke redateljice! Sve o ostalim dobitnicima saznajte u nastavku.

Nakon što smo protekla dva tjedna raspravljali o filmskim premijerama i genijalnim fashion lookovima celebova koji su se u masovnim brojkama okupili na vanecijanskom filmskom festivalu, proteklog su se vikenda dodijelile i prestižne filmske nagrade Mostre za najbolja filmska ostvarenja prikazana na tom kultnom eventu. Zlatni i srebrni lavovi su otišli u ruke filmašima koji su ih prema mišljenju stručnog žirija najviše zavrijedili, a mi vam danas donosimo listu upravo tih nagrađenih filmova na koje svakako trebate obratiti pozornost sljedećih nekoliko mjeseci. Naime, vrlo često su osvojene nagrade u Cannesu i Veneciji odličan uvod u Oscare sljedeće godine, pa bi se moglo dogoditi da neki od ovdje nagrađenih filmova u konačnici budu ovjenčani i zlatnim kipićima.

Listu dobitnika pronađite u nastavku.

“Happening”

Francuska drama “Happening” (L’événement) o ilegalnom pobačaju u šezdesetima prošlog stoljeća osvojila je nagradu Zlatni lav za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji. Redateljica Audrey Diwan osvojila je gledatelje pričom o mladim ženama koje u očaju traže načine da prekinu trudnoću kako bi mogle nastaviti sa studijem, i to u vrijeme kada je pobačaj mogao završiti zatvorskom kaznom, ali i smrću. Audrey Diwan je šesta redateljica koja je osvojila glavnu nagradu u čak 78 održanih Filmskih festivala u Veneciji te druga zaredom – lani je nagradu uzela Chloé Zhao s filmom “Nomadland”.

“The Hand of God”

Srebrni lav je pak otišao u ruke proslavljenog talijanskog redatelja i oskarovca, Paola Sorrentina. Kritičari su rekli kako je ovaj film prekrasna nostalgična posveta sjećanjima redatelja na proživljenu mladost 1980-ih u Napulju. Radi se dakle o autobiografskom filmu velike ljepote, baš kao što je to uvijek slučaj s filmovima ovog redatelja koji je inače dobio Oscara za film „The Great Beauty“. Film dolazi na Netflix streaming platformu 15. prosinca.

“The Power of the Dog”

Srebrni lav za režiju otišao je u ruke Jane Campion, filmašice koja stoji iza filma „The Power of the Dog“ u kojem glume Benedict Cumberbatch , Jesse Plemons i Kirsten Dunst. Priča prati dva brata u Montani koji se bave održavanjem svog velikog ranča, a zapravo je film adaptacija romana iz 1967. Film će također biti dostupan na Netflixu od 1. prosinca.

“Parallel Mothers”

Najboljom je glumicom proglašena Penelope Cruz za ulogu u filmu “Parallel Mothers”, redatelja Pedra Almodovara. Taj film o dvije novopečene majke koje se zbliže na bolničkom odjelu već sad uvelike podiže prašinu, pa jedva čekamo da ga pogledamo u kinima.

“On the Job: The Missing 8”

John Arcilla proglašen je najboljim glumcem ovog festivala, a sve zahvaljujući svojoj ulozi u filmu „On the Job: The Missing 8“. Radi se o filipinskom kriminalističkom trileru u kojem Arcilla glumi korumpiranog novinara koji izvještava za lokalne novine, ali to čini na jako nemoralan način.

“The Lost Daughter”

Maggie Gyllenhaal, inače slavna glumica, po prvi se puta ove godine našla u ulozi redateljice i to filma „The Lost Daughter“, a ovjenčana je sada i na Mostri nagradom za najbolji scenarij. Ekranizacija romana istog imena proslavljene spisateljice Elene Ferrante navodno je oduševila kritiku, a u glavnoj se ulozi našla oskarovka Olivia Colman. Film će biti dostupan na Netflixu od 31. prosinca, a s obzirom da je na premijeri u Veneciji dobio na kraju 4-minutne ovacije – jedva čekamo da i sami vidimo koliko je sjajan.

FotoIMDB
LifestyleKulturaZavršila je Mostra. Ovo su nagrađeni filmovi koje svakako morate pogledati

Počinje vladavina proljetnih mirisa iz L’Erbolaria

Dok hladni zimski mjeseci traže "utješne", toplije mirise s drvenim notama, proljeće nas mami s laganijim mirisima koji osvježavaju i osnažuju. Cvjetni mirisi su jedna...

Omiljeni likovi ‘Oni’ Tisje Kljaković Braić dobivaju svoju izložbu!

Jedna od naših najpoznatijih likovnih umjetnica, Tisja Kljaković Braić, ovog travnja otvara svoju izložbu u Etnografskom muzeju, a bit će kompletno posvećena njezinim karikaturama...

U Hrvatsku stigao najveći hollywoodski hit: dermatolozi i nutricionisti oduševljeni suplementom koji usporava starenje

Svjetski poznati brend spermidineLIFE® napokon je stigao u Hrvatsku, a na predstavljanju u Zagrebu uživali su ugledni hrvatski dermatolozi, nutricionisti i farmaceuti. Autofagija – usporite process biološkog...

Nova kolekcija Anite Pokrivač oda je bojama, uzorcima i ženstvenosti

Anita Pokrivač s ponosom najavljuje lansiranje svoje nove kolekcije za proljeće/ljeto 2024. pod nazivom SS24, koja obiluje živahnim bojama, uzorcima te cvjetnim lepršavim haljinama,...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram