Ženska snaga u novom obliku: Osnovana je izdavačka kuća za promociju klasičnih djela skladateljica!

Genijalna inicijativa!

Odavno znamo da živimo u svijetu kojem dominiraju muškarci, a znamo i da su oni ti koji su ispisali ljudsku povijest. Zbog toga što se dugo smatralo da su muškarci dominantniji spol koji prednjači u svim područjima života naspram žena. Pripadnicama nježnijeg spola bilo je gotovo nemoguće ostvariti impresivne umjetničke, znanstvene ili književne karijere. Srećom, danas više nije tako, a svako malo pojavi se i neki novi projekt koji pokušava popularizirati djela koje su nam poznate umjetnice, skladateljice, književnice i znanstvenice ostavile u naslijeđe.

Nova izdavačka kuća

Sada smo tako saznali za novu izdavačku kuću, a koja je u potpunosti posvećena djelima skladateljica za koje je možda malo tko čuo – a to je velika šteta. Naime, svijet glazbe povijesno je bio gotovo u potpunosti muška zona. Žene su tek u 18. stoljeću počele nastupati na sceni, a prije toga su čak i njihove uloge u kazalištima tumačili muškarci. No, iako ih povijest ne pamti, tijekom stoljeća su se pojavile neke vrhunske glazbenice, a sada je stvorena i platforma koja njihov rad želi popularizirati.

Projekt pokrenula francuska violončelistica

Cijeli projekt pokrenula je francuska violončelistica Héloïse Luzzati koja je odlučila pokrenuti izdavačku kuću La Boîte à Pépites, u prijevodu ‘Kutija s draguljima’. Ona želi da se kroz njezin projekt javnosti predstave neke heroine klasične glazbe za koje je malo tko čuo, pa je tako njezina izdavačka kuća posvećena isključivo djelima skladateljica.

Luzzati provela sate i sate proučavajući izvorne rukopise

Pokrenut je i YouTube kanal na kojem se mogu slušati djela zaboravljenih skladateljica, a zanimljivo je da notni zapisi mnogih skladateljica iz povijesti nikada nisu ni snimljeni, pa je Luzzati provela sate i sate proučavajući izvorne rukopise te prva izdanja kako bi spasila njihov rad od zaborava – i na kraju ga u živo odsvirala.

Njezin je projekt pronašao put na britansko i američko tržište gdje se polako širi sa svojim izdanjima, a mi vam ih moramo predstaviti jer smatramo da se radi o genijalnoj inicijativi koja osnažuje žene.

LifestyleKulturaŽenska snaga u novom obliku: Osnovana je izdavačka kuća za promociju klasičnih...

Marginalci nagradili 50.000-og gledatelja

Hit komedija, najgledaniji film godine, samo su neki od epiteta koji krase film “Marginalci”. Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je...

Nova formula koja osvaja i profesionalce i klijente – iNOA boja za kosu

Ubrzan način života, brojne obaveze, bile one privatne ili poslovne, mnogima danas ne ostavljaju previše slobodnog vremena. Upravo to isto slobodno vrijeme želimo provesti...

Facebook

90,374FanovaLajkaj

instagram