Neuspjeh je normalan dio biznisa i života, osvijestim ga, prožvačem i s više mudrosti nastavim dalje

O poslu, obavezama, uspjehu i neuspjehu, razgovaramo s Martinom Naletilić, suvlasnicom agencije za prodaju nekretnina Sky nekretnine.

Odlasci na terene, traženje dobrih lokacija i nekretnina, razgovori i savjetovanje klijenata, prodaja… Svakodnevna je to dinamika Martine Naletilić, suvlasnice agencije za prodaju nekretnina Sky nekretnine. S poslovnim partnerom Sanjinom Rastovcem agenciju je pokrenula 2018. godine te su od početna dva zaposlena nakon pet godina stigli do sedmero zaposlenih, a do kraja ove godine plan je da u Sky nekretninama radi ukupno 10 ljudi.

„Sad nam se puno stvari događa odjednom, širimo portfelj, punimo ga s novim nekretninama, među njima su i luksuzne, dobivamo nove ljude, a i sve su veći interes i upiti klijenata. Prešli smo i kapacitete trenutnog ureda tako da uskoro prelazimo u veći, adekvatniji poslovni prostor“, zadovoljna je razvojem Martina Naletilić.

U poduzetništvu klasično radno vrijeme od 8 do 16 sati ne postoji

Rođena Karlovčanka nekretninama je okružena cijeli radni vijek, prvo kao korporativna pravnica, potom kao javna bilježnica stoga je osnivanje vlastite agencije bio prirodan korak, posebice jer joj je želja bila da radi za sebe, a ne za druge. Izazovi privatnog poduzetništva nisu jednostavni, treba biti spreman, kaže Martina Naletilić, da klasično radno vrijeme od 8 do 16 sati ne postoji.

„Na primjeru rada s nekretninama i ljudima mogu reći da je to proces u kojem se stalno nešto događa, uvijek je živo i tko želi uobičajeno radno vrijeme onda ovaj posao nije za njega. Prednost je kad nemaš striktno radno vrijeme da si možeš svoje slobodne trenutke posložiti kako tebi odgovara. Moj savjet svima koji razmišljaju o radu u prodaji nekretnina je da budu disciplinirani, uče od starijih kolega, jer dobar mentor zlata vrijedi i priprema te na sve mogućnosti koje bi ti se moglo dogoditi. Zato i mi u Sky nekretninama inzistiramo da nove kolege prvih par mjeseci prolaze edukaciju uz dodijeljenog mentora kako bi savladali sve tajne biznisa i čim prije postali samostalni“, objašnjava Martina.

Kad imaš vlastiti biznis teško je ne razmišljati stalno o poslu, obuzme te, stoga su trenuci za opuštanje jako bitni.

„Dvaput tjedno idem u teretanu, vježbam s trenerom i to idem u jutarnjim satima prije ureda. To sam se izborila za samu sebe. A jednom tjedno i trčim, to mi je jedna od omiljenih fizičkih aktivnosti. Kad stignem posjetim bazen i saunu. Što se tiče izlazaka i opuštanja s prijateljima volim ići na koncerte“, opisuje Martina svoje rituale.

Organizacija je nevjerojatno bitna

Pojam organizacije – životne i poslovne – u njenom je slučaju, zapravo kao kod svake samohrane majke, podignut na viši nivo.

„Teško je uskladiti privatni i poslovni život, imam dvoje djece koji su u školi, od 8 i 14 godina. Kako bi sve funkcioniralo kao po špagi to traži vrhunsku organizaciju i ono što mogu savjetovati svakome tko je u sličnoj situaciji je da se ne srame tražiti pomoć, bilo to u obliku tete čuvalice ili osobe koja će vam doći počistiti. Svaka pomoć je dobrodošla“, smatra.

S djecom voli i putovati pa su tako nedavno bili u Dubaiju i to u najbolje vrijeme, kad je u Zagrebu taman zahladilo.

„Dugo sam htjela otići u Dubai i to nam se sad ostvarilo. Svidjelo se i djeci i meni, jer super je ta priča tamo kako su od pustinje napravili čudo. U srpnju idemo u Amsterdam i to nas troje solo bez agencije, tako da je to još jedan put koji iščekujemo. Voljela bi otputovati na Kubu, ali se vratiti i u Lisabon i ovaj put obići i Porto“, opisuje.

A koje bi bile idealne lokacije u Hrvatskoj za obići i opustiti se?

„Volim ljeti karlovačke rijeke, s obzirom da sam Karlovčanka. Ima jedno mjesto, zove se Mrežnička kuća i Dnevni boravak, ma nema meni tog mora koji može nadomjestiti Mrežnicu. Volim Istru, Opatiju za kratke izlete, ali svakako preporučujem Mrežnicu ako još niste bili. Svi koji su otišli oduševili su se“, lokalpatriotski opisuje Martina.

Koji je recept za prevladavanje neuspjeha?

U takvom okruženju i burnoute, ali i neuspjehe je lakše prebroditi, no pitamo Martinu koji je njen recept za prevladavanje neuspjeha.

Neuspjeh svi doživljavamo u nekoj fazi, to je normalan dio biznisa i života. Sebi dajem vremena da ga prožvačem i proradim, normalno je imati neki lošiji period, no nakon nekog vremena pokušavam to marginalizirati. Dogodilo se, ok, naučila sam na grešci, idemo dalje“, kaže.

Za kraj pitamo vlasnicu agencije za nekretnine, naravno, pitanje koje se većina nas pita ovih dana – kupiti nekretninu sada ili pričekati da padnu cijene?

„Ne očekujem veliki pad niti rast cijena u sljedećih nekoliko mjeseci. Hrvatsku je zaobišla ta velika kriza koja je zahvatila naše susjede, dobro smo prošli, iako se dijelom u Dalmaciji i Istri osjeti pad stranih kupaca. Moj savjet je da ne treba čekati na kupnju nekretnina. Dugoročno cijene nekretnina rastu i dobra su investicija, pogotovo ako se može kupiti sad pa staviti u najam, mislim da nije vrijeme za čekanje“, poručuje Martina Naletilić.

LifestyleNeuspjeh je normalan dio biznisa i života, osvijestim ga, prožvačem i s...

Brojni poznati nisu propustili premijeru filma „Furiosa: Pobješnjeli Max Saga“

Pobješnjeli Max kultni je australski znanstveno-fantastični film iz 1979. godine s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. Od tada snimljena su i nastavci: Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik iz 1981., za kojeg dio kritike,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj