Održana humanitarna modna revija Matije Vuice za Udrugu za autizam Zagreb

Puno ljubavi, osjećaja i dirljivih trenutaka doživjeli su uzvanici na godišnjoj donatorskoj večeri Udruge za autizam – Zagreb. Reviju pidžama dizajnerice Matije Vuice nosile su osobe s autizmom uz pratnju poznatih osoba, a revija je održana u C3 Projekt Konceptu u zagrebačkom Kaptol centru.

O životima i problemima osoba s autizmom se u zadnje vrijeme sve više progovara, no jedan aspekt njihovih života se uglavnom ne spominje – što će biti s njima kada se roditelji i bližnji ne budu više mogli brinuti o njima?

Ideja o organiziranom stanovanju prisutna je već neko vrijeme, a zalaganjem i nepokolebljivim pristupom Udruge za autizam – Zagreb, roditelja i volontera već su uređene dvije zajednice za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma. Jedna je nedavno uređena u naselju Mostari u blizini Vrbovca. S puno truda i ulaganja članova obitelji, volontera i donatora zapušteni prostor, kojeg je Udruga za autizam Zagreb dobila na korištenje, poprimio je izgled ugodnog i toplog doma za nekoliko odraslih s autizmom.

„Još jedan prostor kojeg trebamo urediti nalazi se u blizini prvog prostora, u mjestu Vukšinac. Prostor, kojeg smo nazvali „Kuća sreće“ također zahtijeva značajna ulaganja i nadamo se da ćemo i uz pomoć ovakvih događanja potaknuti donatore i sugrađane da nam pomognu u uređenju još jednog prostora. Na primjeru prve dvije zajednice se pokazalo da osobe s poremećajima iz spektra autizma izvrsno reagiraju na zajednički život, prijateljstvo i podršku koju dobivaju unutar zajednice“, izjavila je Dunja Tadić iz Udruge za autizam – Zagreb.

Od samoga početka podršku projektu pruža i Grad Zagreb.

„Veliko nam je zadovoljstvo i čast biti dio jednog projekta koji će izgraditi ne samo topli dom, nego će popločati put za neprestano podizanje kvalitete života osoba s autizmom. Grad Zagreb ima otvorena vrata za sugrađane s posebnim potrebama i vjerujemo da ćemo i ovoga puta zajedničkim naporima uspjeti napraviti nekoliko koraka naprijed kako bi osobe s autizmom i njihove obitelji znale da ih zajednica podržava i pomaže“, rekla je potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, Jelena Pavičić Vukičević.

Projekt organiziranog boravka se već pokazao kao dobra praksa pa je i interes roditelja velik.

„Dobrobiti organiziranog boravka su iznimno velike za odrasle s poremećajima iz spektra autizma. Okruženje koje pruža sigurnost i toplinu doma, ali i podržava interese i posebne potrebe osoba s autizmom teško da se može pružiti u drugim ustanovama. Zato su napori Udruge za autizam – Zagreb od neprocjenjivog značaja kako za osobe s autizmom i njihove obitelji tako i za zajednicu u cjelini“, izjavila je Jasmina Frey Škrinjar, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Svojim kreacijama godišnju donatorsku večer Udruge za autizam – Zagreb osnažila je dizajnerica Matija Vuica.

„Neizmjerno puno emocija je utkano u pidžame u kojima su djeca i odrasli s autizmom izašli pred uzvanike. Prvi u svijetu smo na modnu pistu izveli osobe s posebnim potrebama i neizmjerno sam ponosna na to jer smo sinoć pokazali da se mogu i da ih trebamo uključiti u sve segmente života. Radeći s djecom i roditeljima imala sam prilike vidjeti koliko je roditeljima stalo do budućnosti djece i odraslih s autizmom i zato pozivam sve koji su u prilici da se odazovu i pomognu da uskoro zaživi „Kuća sreće“, ali i da podrže sve ostale napore koje roditelji ulažu kako bi osobe s autizmom živjele život ispunjen ljubavlju i toplinom“, poručila je dizajnerica Matija Vuica.

Reviju pidžama podržale su i brojne poznate osobe koje su skupa s djecom izašle na modnu pistu. Pidžame Matije Vuice ponosno su pistom prošetali Miroslav Ćiro Blažević, Ivana i Marija Husar, Luka Nižetić, Zlata Muck Sušec, Doris Pinčić Rogoznica, Dubravko Šimenc, Viktor Drago i profesorica Jasmina Frey Škrinjar.

U jedinstvenom prostoru c3 projekt koncept storea pod vodstvom producenta Viktora Drage koji je i sam bio dijelom organizacijskog dijela ove prekrasne humanitarne večeri, kolekcija svečanih pidžama Matije Vuice može se do kraja prosinca kupiti, te na taj način svi zainteresirani mogu pomoći da u „Kuću sreće“ što prije usele njezini novi stanari.

A Udruzi za autizam – Zagreb pomoći možete i uplatom na račun Zagrebačke banke HR8723600001101498697. Više informacija o radu Udruge za autizam Zagreb možete pronaći na stranicama Udruge: www.autizam-zagreb.com

 

LifestyleKulturaOdržana humanitarna modna revija Matije Vuice za Udrugu za autizam Zagreb

Facebook

99,687FanovaLajkaj