Povratak Kinoteke, kina koje volimo

Jolie

Kultura

Povratak Kinoteke, kina koje volimo

Popularno zagrebačko kino Kinoteka u Kordunskoj 1 uz čiji su repertoar stasale generacije filmofila, nakon punih 12 godina stanke, u subotu, 22. travnja 2017. godine vraća se na rasporede gradskih događanja.

Kinoteka zauzima neizbrisivo mjesto u srcima generacija Zagrepčana, kao i u kronikama zagrebačke kulturne scene, a rado je se prisjećaju svi koji su voljeli dobar film. Tijekom 70-ih i 80-ih Kinoteka je bila jedno od omiljenih okupljališta gradske publike. Bilo je to doba kada je Zagreb bio bogat kinima, a izlasci u mala, kvartovska kina uobičajena zabava i društveni ritual.

Ponovno otvaranje Kinoteke kod mnogih će probuditi nostalgiju – neki će se prisjetiti djetinjstva i mladih dana, svog prvog filma ili poljupca uz zvukove projektora, dok će drugima prizvati u sjećanje stare zagrebačke izraze kao što su “tapkaroš” ili “kartodrapec”. Nova će pak publika dobiti zanimljivo mjesto za dobar filmski izlazak u koje su utkane brojne priče ovdje ispričane tijekom godina.

Povratkom jednog od zatvorenih, ali nikad zaboravljenih kina dodatno će se obogatiti filmska ponuda izvan komercijalne distribucije, kao i šira kulturna ponuda Zagreba, a očuvat će se i izvorna namjena dvorane koja je kao dio stambenog kompleksa u Kordunskoj izgrađena 1939./1940. godine prošloga stoljeća prema nacrtu znamenitog zagrebačkog arhitekta Marijana Haberlea.

Program Kinoteke temeljit će se na oživljavanju onoga što je Kinoteka bila u prošlosti, kada je naraštajima bila sinonim za mjesto dobrog filma. Posebna pažnja posvetit će se prikazivanju filmskih klasika, a na repertoaru će se također naći dokumentarni filmovi te recentni europski i svjetski filmski naslovi. Bit će tu i programskih iznenađenja poput prikazivanja TV sadržaja u kinu, tzv. binge gledanje serija. Tako će svoje mjesto u Kinoteci pronaći sve generacije – stara i nova publika, susjedi i turisti, ljubitelji art-filmova i filmskih klasika, ali i oni naklonjeni određenim filmskim žanrovima ili autorima.

  Najbolji obiteljski filmovi za početak kišnih dana...

Do planiranog temeljitog preuređenja koje će uslijediti, posjetitelji Kinoteke imat će jedinstvenu priliku gledati vrijedne filmske naslove u izvornom ambijentu kina s retro štihom.

Cjelodnevni program otvorenja, koji će biti objavljen uskoro, uključivat će tri filmske projekcije i brojne popratne sadržaje, a bit će otvoren za javnost.

Upravljanje kinom Kinoteka povjereno je Centru za kulturu i film Augusta Cesarca.
Pročitajte


<
Jolie preporuka