Iskoristi vikend i posjeti jedan od ovih pet divnih dvoraca kontinentalne Hrvatske

Dvorci se smatraju najljepšim građevinama svijeta pa je vrijeme da istražiš i one Lijepe Naše!

Veličanstveni dvorci Europe oduvijek su bili izvor maštanja, bajki i legendi, a iako 2020. ne možemo slobodno putovati i posjećivati povijesne znamenitosti svijeta, možemo otkrivati lokalne dragulje. Ovog vikenda iskoristi dan ili dva te se uputi u obilazak nekog od dvoraca kontinentalne Hrvatske koji možda nisu velebni kao oni bavarski, ali definitivno su vrlo šarmantni.

Svojim zidinama, velikim odajama, tajnim prolazima i raskošnim vrtovima dvorci nas i danas oduševljavaju i bude naše divljenje, pa ne čudi da su svake godine sve posjećeniji. Mnogo ljudi toga nije svjesno, ali kulturnu baštinu Hrvatske čine stotine dvoraca, utvrda i ljetnikovaca. Poviješću i besprijekornošću vlastite arhitekture predstavljaju prave bisere naše zemlje.

Najveći broj dvoraca na ovim područjima Europe nastao je za vrijeme srednjeg vijeka, a ne u doba baroka kao što je slučaj u Zapadnoj Europi. Tako su naši dvorci više nalik utvrdama no zdanjima s bezbrojnim špičastim kulama. Iako možda ne nalikuju slavnom Disneyjevom dvorcu, to ne znači da su manje posebni – upravo suprotno.

Nabijeni poviješću, legendama i misterijima, dvorci Lijepe Naše svakako su vrijedni posjeta. Izabrali smo pet hrvatskih dvoraca koje mnogi smatraju najljepšima ovoga kraja.

Veliki Tabor

Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Godinama je bio zapušten i polako je propadao, da bi 2011. napokon dočekao svoju restauraciju. Danas je Veliki Tabor uvelike obnovljen, a posjetitelje zadivljuje svojom arhitekturom i golemim, debelim bedemima i zidinama. Uz ovaj se zagorski dvorac veže i čuvena romantična legenda o Veroniki Desinićkoj, pučanki koja je zbog zabranjene ljubavi sa sinom grofa Ratkaja ubijena u dvorištu dvorca te potom zazidana u jedan bedem dvorca. Legenda kaže kako se njezini krici i danas noćima mogu čuti, a zanimljivo je i da je u dvorcu doista pronađena ženska lubanja u jednom od zidova viteškog salona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᴘʜᴏᴛᴏɢʀᴀᴘʜʏ 📸 | ᴛʀᴀᴠᴇʟ 🌏 (@_explorer_bz) on

Trakošćan

Po mnogim obilježjima Trakošćan se smatra najljepšim dvorcem Hrvatske. Sa svojim kulama, bijelim zidinama i zanimljivo uređenim muzejskim postavom, definitivno je omiljeni dvorac turistima te time i najposjećeniji u Hrvatskoj. Nastao je u 14. stoljeću te je prvotno bio mala srednjovjekovna utvrda. Svoj konačan izgled, koji ga krasi i danas, dobiva tek sredinom 19. stoljeća. Naime, tada ga obitelj Drašković odlučuje preoblikovati u rezidencijalni dvorac. Obitelj se u to vrijeme odlučuje i na oblikovanje pejzaža te stvara prekrasan perivoj. Veliko umjetno jezero koje i danas ostavlja bez daha također je djelo Draškovića te jedan od najljepših estetskih dodataka. Oko dvorca i jezera tako postoji šetnica duga više od pet kilometara te nekoliko mjesta za piknik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihaela (@mih.a.e.la) on

Dvorac Pejačević

Iako nije toliko razvikan, dvorac Pejačević u središtu Našica definitivno zaslužuje mnogo pažnje. Smješten u perivoju, danas gradskom parku, s ljepotama manjeg dvorca i gospodarskih objekata plijeni pažnju slučajnih prolaznika. Temelji ovog dvorca postavljeni su u 19. stoljeću, a nakon prvotnog izgleda ga se obnavlja te tada dobiva današnji neobarokni izgled. Uz dodatak romantičnog jezera te raskošnog vrtnog perivoja, dvorac Pejačević ljupki je primjer malenog, ali šarmantnog dvorca ovih krajeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suzana Štrk (@strk.suzana) on

Dvorac Ozalj

Srednjovjekovni grad Ozalj smješten je na litici iznad rijeke Kupe. Građen i nadograđivan u različitim epohama, u 18. stoljeću konačno dobiva izgled kakav postoji danas. U sam dvorac ulazi se preko mosta koji je nekada služio kao obrana samoga grada. Brojne plemićke obitelji, od kojih su zasigurno najpoznatije one Zrinskih i Frankopana, često su boravile u ovom povijesnom zdanju. Danas posjetioci dvorca mogu uživati u njegovim velebnim interijerima kao i u bogatoj zbirci umjetnina koja se tamo čuva. Uz dramatičan pogled na rijeku, okruženje gustih šuma i svoju povijest, dvorac Ozalj pravi je biser kontinentalne Hrvatske te ga se svakako isplati posjetiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matej Mrvos (@matej_mrva) on

Dvorac Mailath

Ovaj prekrasan dvorac u lovačkom stilu nalazi se na prostoru općine Donjeg Miholjca te je vjerojatno najmanje poznat dvorac s ove liste. Zanimljivo je da je ovaj dvorac jedan od posljednjih sagrađenih u Hrvatskoj te datira s početka 20. stoljeća. Obiluje brojnim kulama, visokim krovištima, ukrasnim dimnjacima te prostranim terasama neoklasicizma. Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj, a osim bajkovitom arhitektonskom građom zasigurno će vas osvojiti i ljepotama povijesnog perivoja u blizini. Unutrašnjost dvorca danas nije otvorena za javnost,  no nas je očarao već i sami eksterijer ovog romantičnog zdanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mateja Ferenčić (@mateja_ferencic) on

Lifestyle Putovanja Iskoristi vikend i posjeti jedan od ovih pet divnih dvoraca kontinentalne Hrvatske

Facebook

84,817ObožavateljiLajkaj

instagram