Velika planina: Idilična destinacija u Sloveniji kao savršena ideja za weekend getaway

Do bilo koje destinacije u Sloveniji autom možete stići u relativno kratkom roku, a ljepote ove male zemlje mogle bi vas oboriti s nogu.

S dolaskom jeseni svoj fokus kada je riječ o putovanjima skrećemo s morskih destinacija na one planinske i šumske. Ugodne temperature, još uvijek relativno dugački dani i obilje prekrasnog šarenila lišća mnoge mame u istraživanje šumskih predjela Lijepe Naše, ali i cijele regije. Posebno je u tom smislu popularno istraživati Alpe Slovenije koje su od Zagreba udaljene tek dva do tri sata vožnje, a pružaju prekrasan bijeg od stvarnosti.

 

Pogledi na planinske vrhove, brojne uređene planinarske staze, mir i zelenilo sa svih strana – to su glavne karakteristike odmora u slovenskim Alpama o kojima danas pričamo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fairytale on Velika planina (@kocavelikaplanina)

Naime, nedavno smo otkrili Veliku planinu, prekrasan obronak na dijelu Kamniško-Savinjskih Alpa u Sloveniji koji se proteže na skoro 6 kilometara prekrasnih zelenih livada s pogledom na okolne litice. Upravo se na ovom prekrasnom livadnom predjelu usred planina, na nadmorskoj visini od oko 1500 metara, smjestilo zanimljivo naselje malenih drvenih kućica i crkvica koje nude bijeg od svakodnevice za one željne uživanja u netaknutoj prirodi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elizabeth Wolf 📸 (@elizabethshrier)

Zanimljivo je da je ovo najveće pastirsko naselje u Europi, a točno tu možete doživjeti kako je to biti pastir, šetati se među životinjama, uživati u iznimnim pogledima i u potpunosti restartati svoj um. Od Zagreba je Velika planina udaljena 184 kilometra, za što će vam trebati manje od tri sata vožnje. Ukupan trošak goriva i cestarina ako krećete iz Zagreba bit će oko 400 kuna za dva smjera.

Kad stignete, do same planine tijekom cijele godine možete doći žičarom čija se polazna točka nalazi u dolini Kamniške Bistrice uz kamp Alpe. Do vrha možete i pješice kroz mnoštvo planinarskih staza, no u ovu se avanturu upuštajte samo ako ste vješt penjač.

Posebna atrakcija ovog dijela slovenskih Alpi su tradicionalne pastirske kolibe koje su smještene diljem planine, a više ih je od 140. Kao takve, simbol su Velike planine i sigurno ste ih barem jednom vidjeli na Instagramu. Njihovi krovovi prekriveni su tradicionalnim borovim šindrama, što im daje posebnu čar. Neke od njih nude i smještaj, a navala na rezervacije uvijek je velika, pa je bitno unaprijed isplanirati svoj put.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Danzl_photos (@danzl_d)

I dok u jesen ovo područje možete istraživati pješice, šetnjom po klancima i šumama, tijekom zime je najbolje iskoristiti brdovito područje ovog kraja za skijanje i sanjkanje. Inače je Velika planina poznata po  organiziranom noćnom sanjkanju na osvijetljenoj stazi duljine 2,4 kilometra.  Ako ste pak ljubitelj skijanja, dostupno vam je 6 kilometara skijaških staza srednje zahtjevnosti na visinama od samog vrha na 1666 metara pa do 1412 metara.

A da se radi o prekrasnoj lokaciji u svako doba godine, dokazuju i brojne fotografije ovog mjesta s društvenih mreža. U proljeće dolinom zavladaju divni ljubičasti šafrani, tijekom jeseni ona blista prekrivena lišćem svih boja, a u zimi nudi obilje aktivnosti na snijegu. Sve u svemu, radi se o odličnom razlogu za posjet Sloveniji te otkrivanju čari regije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nadja (@nadjahribar)

LifestylePutovanjaVelika planina: Idilična destinacija u Sloveniji kao savršena ideja za weekend getaway

Stigao je prvi teaser za dugoočekivani Harry Potter Reunion!

Sjećate li se osjećaja oduševljenja kada je prije deset godina na filmska platna diljem svijeta stigao posljednji filmski nastavak sage o čarobnjaku Harry Potteru?...

Jakne, bundice i kaputi za najhladnije zimske dane

Stiglo nam je ono doba godine kada se temperature počinju spuštati ispod nule pa svaki izlazak iz toplog doma podrazumijeva i toplu garderobu. Jedan...

Palmers ima savršenu blagdansku kolekciju donjeg rublja

Blagdansko razdoblje je pred vratima. Za sve one koji vole ranije birati darove kako bi izbjegli stres pri kupovini u posljednjem trenutku, kultni proizvođač...

Ovog prosinca Lažni Svjedok svoj francuski štih preobražava u najljepši adventski

Zagrepčanima dobro poznati bistro & bar Lažni Svjedok, ovog prosinca postaje jedna od najpopularnijih adventskih stanica. Smješten na Zrinjevcu, nezaobilazna je postaja koja će...

Vlaho Arbulić kao Karatov L’homme de Demain

Nakon što je svojim ''moćnim nakitom sa stavom'' već nekoliko sezona unazad oduševio i osvojio ženski rod, domaći brand Karat jewelry predstavlja prvu kolekciju dizajnerskog...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram