Za velike i male šetače: Najboljih 5 sljemenskih planinarskih staza

Jesen je savršeno godišnje doba za bijeg u prirodu. Iskoristite Medvednicu nadomak Zagreba i istražite čari njezinih šuma kroz ovih 5 lijepo uređenih planinarskih staza.

0
954

Nakon ljetnih vrućina i sparina, kada smo osvježenje tražili u moru i rijekama, stigla je i jesen, godišnje doba idealno za aktivni odmor u prirodi. S obzirom da je sunce još jako te sposobno itekako ugrijati za vrijeme dana, a ipak nije prevruće, fizička aktivnost u prirodi najpogodnija je upravo u ovo doba godine. Šume su obojene prekrasnim šarenim bojama lišća, kesteni su počeli padati na pod, a svježina i toplina izmjenjuju se na mahove. Jesen je definitivno najromantičnije planinarsko doba godine, pa vam baš zato danas donosimo malu listu top pet planinarskih staza i domova na Sljemenu, a koje morate barem jednom posjetiti.

Prikladne i za velike i za male, ove planinarske staze lijepo su uređene, nisu prezahtjevne, na svom cilju nude odličnu okrijepu, a vama tijekom cijelog izleta odličnu zabavu. Što se čeka, prvi slobodan vikend iskoristite za pješački pohod na Medvendnicu!

Risnjak

Planinarska staza broj 9 koja kreće iz Mikulića prema Planinarskom domu Risnjak jedna je od najlakših sljemenskih planinarskih staza te vam je za njezino savladavanje doista i više no dovoljno sat vremena i 15 minuta hoda. Većinom je vrlo blaga i zavojita, okružena gustim šumama i prekrasnim, utabanim stazicama. Na ovoj stazi suočit ćete se sa samo tri kraće, ali ozbiljnije uzbrdice koje će testirati vašu izdržljivost, no osim toga će većina ove planinarske šetnje biti vrlo lagodna.

Na samom kraju staze nalazi se Planinarski dom Risnjak koji nudi obilje odlične, klasične gastronomske ponude – grah sa kobasicom ili zeljem, domaći kruh, domaće štrudle, juhe i sir i vrhnje. Uglavnom, pravu zagrebačku hranu na domaći način. Kada se popnete do Risnjaka, moći ćete uživati u zasluženom odmoru i sunčati se na livadi ispred planinarskog doma ili pak odmoriti umorne noge na jednoj od klupa.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Drazen Fabris (@fabrizio_hr)

Grafičar

Samo malo dalje od Planinarskog doma Risnjak nalazi se i Grafičar, planinarski dom nešto većih kapaciteta do kojeg se može stići i od strane Mikulića, ali i od Medvedgrada. Grafičar nudi mjesto za spavanje svima onima koji su željni na Sljemenu provesti noć, ali i jako ukusnu hranu i dobru selekciju pića. Uz to je još i i gralište za najmlađe te još jedna velika livada koja može poslužiti kao sjajno mjesto za igru, sunčanje, drijemanje ili pak istrčavanje pasa – vama na volju.

Sam put do Grafičara s niti jedne strane prilaska nije zahtjevan – upravo suprotno. Prekrasna šetnja kroz šume oduševit će vas, lagano umoriti, ali od nje sljedeći dan nećete imati upalu mišića.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Kresimir Golubic (@leonone)

Puntijarka

Planinarski dom “Ivan Pačkovski”, popularna Puntijarka, predstavlja ponos svih planinara Sljemena, a izgrađen je 1950.-ih godina. Dom se nalazi na livadi Puntijarka na 957 metara nadmorske visine te se radi o najvećem je i najopremljenijem planinarskom domu na Medvednici. Puntijarka je smještena neposredno uz cestu Zagreb – Sljeme – Stubičke Toplice, pa je lako dostupna izletnicima, a planinari koriste dobro obilježene planinarske staze iz raznih smjerova.

Dom je otvoren sve dane u tjednu, pružajući okrijepu i ugodan boravak planinarima i drugim namjernicima željnih odmora, mira i planinskog okruženja. Ispred i oko doma su terase sa stolovima i klupama, gdje se može smjestiti preko 300 izletnika. Puntijarka je i iznimno popularna jer se nalazi nadomak samog vrha Sljemena, pa je odlično odmorište ako ste se odlučili popeti sve do sljemenskog tornja i baciti pogled s vrha Medvednice.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Damir Dee 🇭🇷 (@damir_dee)


Kraljičin zdenac

Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega, zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec vodi iz Šestina jedna od najlakših staza – planinarska staza 13. Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu – Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice, pa je ovo odlična staza za djecu i obitelji koje žele mališane približiti prirodi.

U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. Nešto višlje izletišta Kraljičin zdenac, s lijeve strane uz Sljemensku cestu, nalazi se Lugareva kućica gdje se također može pojesti i okrijepiti. Inače, Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj Crnoj Kraljici, Barbari Celjskoj koja je vladala Medvedgradom.

Legenda kaže da je nastanak zdenca direktno povezan s Crnom Kraljicom. Naime, priča ide ovako – jednom su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputio se ka Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamolio je vode. No kraljica je bila zle ćudi i seljacima je vodu uskratila! Žedan narod sav izmučen prepustio se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazio je vrelo koje tu prije nije postojalo. Napili su se vode, a u tom času je privatni zdenac kraljice usahnuo, dok ovaj drugi izvor teče i žubori sve do danas.

Runolist

Planinarski dom Runolist sagradilo je 1936. godine istoimeno planinarsko društvo. Do doma se dolazi planinarskom stazom 16, ali može se put presijeći i planinarskom stazom 14, a dom se nalazi na 836 m nadmorske visine. Relativno je blizu glavne Sljemenske ceste i do njega je također uređen makadamski put pa se može doći i autom, pa je i to opcija za one kojima se ne da hodati oko sat i pol, koliko vam je do njega potrebno. U blizini doma (udaljeno oko 10 minuta hoda), ispod stijene zvane Šumarev grob, nalazi se izvor u stijeni odakle ima još desetak minuta strmijeg uspona do Planinarskog doma Puntijarka.

Planinarske staze koje vode do Runolista su gusto okružene šumom, a staze široke i utabane. Ukoliko želite izbjeći gužvu, najbolje se prema Runolistu zaputiti što ranije ujutro, jer kasnije na ovim dionicama Sljemena nastaje poprilična gužva – i to s razlogom. Runolist slovi za planinarski dom s najboljom i najraznovrsnijom hranom na Sljemenu, pa ćete tamo moći kušati domaću juhu od vrganja, ali i veganska jela! Osim ponudom hrane, ovaj planinarski dom oduševljava i svojim izgledom. Predivna velika drvena kuća s velikom terasom s koje puca pogled na Zagreb idilično je mjesto koje morate posjetiti.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Maja Sečen (@majasecen)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime