Hoće li futurolozi postati neophodan dio planiranja poslovanja?

Na Future Tense konferenciji koja je okupila svjetski priznati futurologe ujedno su o budućnosti poslovanja raspravljali čelni ljudi vodećih kompanija na hrvatskom tržištu.

Future Tense konferencija u Zagrebu okupila je četiri svjetski priznata futurloga koji su iznijeli svoja predviđanja budućnosti. Predsjednici uprava: Jiří Dvorjančanský; A1 Hrvatska, Mario Žižek; Addiko Bank, Katarina Šiber Makar; IN2, Dražen Mavrić; Nova TV i Tihomir Adam; Zvijezda na CEO future panelu raspravljali su o mogućnosti primjene istih u poslovanju.

Raspravu je moderirala i vodila Sabina Tandara Knezović koja je poseban naglasak stavila na pitanje etike kada je riječ o implementaciji umjetne inteligencije u poslovanju te zaštiti privatnosti i podataka korisnika u digitalnoj sferi.

Jiří Dvorjančanský predsjednik Uprave A1 Hrvatska posebno je istaknuo nagli razvoj tehnologije u telekomunikacijskom sektoru te kako će prijenos biti sve brži i da će uređaji u budućnosti postati još pametniji. „Brzina prijenosa podataka izuzetno je važna, a 5G koji uvodimo omogućit će još snažniji razvoj novih, ali i bržu implementaciju već postojećih tehnologija“, izjavio je je predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Mario Žižek; predsjednik Uprave Addiko Bank podsjetio je okupljene kako se u bankarskom sektoru u budućnosti može očekivati niz promjena i da je važno te promjene pravovremeno prepoznati te da očekuju kako će biti potreban angažman stručnjaka poput futurologa koji će prepoznati trendove u bankarstvu. Pozdravio je sve brži razvoj umjetne inteligencije (AI) i automatizacije, no naglašava kako će u budućnosti i dalje biti na cijeni kreativne osobe te ljudski pristup.

Katarina Šiber Makar predsjednica Uprave IN2 osvrnula se na predavanje futurologa Arica Dromija i navela kako prepoznaje pozitivan trend interesa za pametnim gradovima, ali pritom je naglasila kako u tom području ima još puno prostora za razvoj. Složila se da se umjetna inteligencija (AI) sve više razvija, ali da se u procesu razvoja i implementacije umjetne inteligencije ne smije isključiti čovjeka.

Dražen Mavrić predsjednik Uprave Nova TV naglasio je kako je televizijski biznis vrlo dinamičan te da će i TV program u budućnosti biti tehnološki i produkcijski bogatiji. „Uvjeren sam da ćemo pronaći način kako zadržati poziciju u novom ekosustavu. Tehnologija će se u budućnosti sve više koristiti u medijskim kućama“, izjavio je Dražen Mavrić, ali i dodao kako „tehnologija može puno toga napraviti, ali da kreativnost leži u čovjeku“.

Tihomir Adam direktor društva Zvijezda, izjavio je kako „roboti“ odnosno automatizacija već godinama imaju veliku ulogu u prehrambenoj industriji i u procesu proizvodnje. „Unatoč automatizaciji, velik dio poslova i dalje će biti pod kontrolom ljudi“, istaknuo je Adam te dodao kako vjeruje u potencijal futurologa koji u prehrambenoj industriji mogu usmjeriti kompanije u kreiranju i planiranju proizvoda, primjerice funkcionalne hrane.

Future Tense konferencija, pod geslom kako ćemo živjeti i poslovati 2030. godine, na jednom mjestu okupila je predsjednike uprava kompanija, poduzetnike i predstavnike javne uprave koji su slušali i propitkivali predviđanja futurologa Gerda Lenharda o razvoju i utjecaju tehnologije na čovječanstvo, Arica Dromija o pametnim gradovima, Davida Bircha o budućnosti plaćanja i Morgaine Gaye o mikro i makro prehrambenim trendovima.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu.

LifestyleTechnoHoće li futurolozi postati neophodan dio planiranja poslovanja?

Severina oduševila prepunu ljetnu pozornicu Opatije

Nastup za koji se Severina pripremala dugo vremena, a dio čega je po prvi puta prenosila i na svojim društvenim mrežama, gdje broji preko 2 milijuna...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram