Kako hobi pretvoriti u unosan posao?

Što je to što može pomoći u ideji da svoj hobi pretvoriš u stalni posao? Na početku važno je razmišljati u smjeru ima li taj hobi kapaciteta da postane full time posao i imamo li kapaciteta, financijskog, ali i poslovnih vještina da tu akciju pretvorimo u djelo.

Svaki početak zahtjeva upoznavanje s koracima koji nas čekaju pri pokretanju posla jer hobi je samo strast koja se još nije unovčila. Michael E. Gerber piše knjigu o poduzetništvu koja je odlična literatura za sve koji žele provjeriti imaju li poduzetnički duh, imaju li „ono nešto“ potrebno za izgraditi vlastiti posao.

Univerzalnog recepta za uspjeh nema jer smo svi različiti, a u nastavku pročitajte savjete kako pokrenuti vlastiti posao od Jovane Miljanović. Jovana je marketing konzultantica koja pomaže ženama diljem regije pretvoriti svoju strast u stalan posao, zaljubljenica u umjetnost, književnost, fitness i zdravu prehranu. „Uvijek u pokretu i uvijek gladna znanja“ dvije su rečenice kojima opisuje sebe te njezin dinamičan duh, a na svom blogu piše o izazovima i rješenjima s kojima se susreće kao mlada poduzetnica. Neki od Jovaninih savjeta su:

Rad na sebi je rad na vlastitom biznisu

Uspjeh se rijetko kome događa slučajno, uglavnom iza uspjeha preko noći stoje godine rada na sebi, na razvoju i unaprjeđivanju sebe, a potom i usluge ili proizvoda koju nudimo. Bez kontinuiranog usavršavanja i rada na sebi nemaš šanse, jer nećeš biti konkurentna na tržištu. Kako bi uspjela u tome, moramo kontrolirati svoj um, tijelo i duh, jer okruženje svakako ne možemo prilagoditi sebi, možemo ga samo prihvatiti ili promijeniti.

Ako nemamo sklad između uma i tijela, ako se ne hranimo zdravo, ne spavamo dovoljno, ne čistimo um od negativnih misli, ne možemo izdržati dugoročno kao poduzetnice i lako sagorijevamo što na kraju utječe na cjelokupnu svakodnevicu. Poduzetništvo je dovoljno ludo i nestabilno bez dodatnih faktora koji nas mogu udaljiti od cilja.

Naše misli i način na koji osjećamo će itekako utjecati na odluke koje donosimo, a tako i na rezultate koje ćemo kreirati. Ukoliko postoji nesigurnost je li tvoj hobi posao kojim bi se bavila, osjećaš da nemaš dovoljno znanja ili samopouzdanja, poradi na tome prije nego što uletiš u poduzetništvo i daš otkaz na trenutnom poslu. Izvrsne knjige na tematiku rada na sebi su Misliti brzo i sporo Daniela Kahnemana, kao i knjigu Velika Magija Elizabeth Gilbert.

Jovana Miljanović

Poduzetnici uglavnom rade više nego neko tko radi za drugoga, jer u poduzetništvu ne možeš u pet ostaviti posao na stolu i otići kući, jer uglavnom i jesi kod kuće. Ono što ti je neophodno u ovom pohodu od osobina su hrabrost, ludost, disciplina, fokus, kreativnost, fleksibilnost, otvorenost, komunikativnost, vjera, nada, smirenost, strpljenje, stalni rad na sebi, otvorenost za kritiku koju možeš upotrijebiti kao poticaj prema vlastitim ciljevima…

Odakle početi?

Prvo korisno pitanje koje treba sebi postaviti je: Koji je to moj hobi, proizvod ili usluga, za koju vjerujem da vrijedi i koja može doprinijeti i unaprijediti život drugim ljudima?

Drugo korisno pitanje glasi: Koji su moji strahovi, izazovi koje ću morati da prebrodim kako bih uspjela da od ovog hobija kreiram posao? Koja su to znanja koja mi nedostaju ili za koja ću morati angažirati druge ljude da mi pomognu? Što je to što ću morati bolje usavršiti jer poduzetništvo zahtjeva cjeloživotno učenje?

Kad pogledaš prepreke iz pitanja iznad, zapitaj se hoćeš li izabrati da ih pređeš ili ćeš im dozvoliti da ti diktiraju tvoj životni i karijerni put!? Ako nemaš trenutno novca za velika ulaganja u posao, pokušaj pronaći ljude koji će ti pomoći, jer vjeruju u tebe ili tvoju ideju, ili im ponudi zamjenu za nešto što znaš  raditi bolje nego drugi, većina blogera danas tako surađuje s fotografima kako bi si međusobno osigurali dobru promociju. Ako nemaš vremena od svog stalnog posla da bi se u međuvremenu bavila hobijem, ustani sat vremena ranije. Za sve postoji rješenje.

Zapitaj se još i kakva osoba moraš postati kako bi ostvarila ovaj cilj; kako izgleda ta žena, kako komunicira, kako vodi svoj biznis, koliki tim ima, kako joj izgleda raspored dnevnih obaveza, gdje živi, s kim se druži, gdje izlazi? Bitno je moći vidjeti tu sliku u glavi kako bi mogla da primijeniš neke od tih stvari iz budućnosti na sadašnjost. Vizualizacija je moćan alat pri ostvarivanju ciljeva.

Sagledaj što je tvoja zona genijalnosti, što je ono o čemu si najbolja u svom okruženju, što je ono što voliš raditi, što te ispunjava, što drugima doprinosi, a tebi donosi osmijeh na lice? Tu se krije ključ i magični miks, to je ono na što se trebaš fokusirati i dalje razvijati u okviru tvog posla iz snova, a sve ostalo u čemu nisi dobra je ono za što treba angažirati vanjskog suradnika ili suradnike na koji su u tim stvarima bolji od tebe.

Marketing i prodaja

Pronalazak rješenja, čak i poslovnih zahtjeva neprestano postavljanje konstruktivnih pitanja, primjerice: koja je tvoja misija, kome pomažeš svojim znanjem ili vještinom? Na primjer, Jovanina strast je pomagati ženama da svoj hobi pretvore u posao, jer kako kaže, na osobnom primjeru je zaključila da nema ništa ljepše nego kad radiš ono što voliš, organiziraš vrijeme onako kako ti odgovara i biraš tim ljudi s kojima ćeš surađivati.

Nekome je strast peći ukusne kolače, nekome je dizajniranje odjeće, nekome pisanje, nekome slikanje i fotografija, a nekome fitness i pravilna prehrana…

Svatko ima drugačije interese, a u današnjem svijetu u kojem je doista sve moguće, moguće je hobi pretvoriti u posao.

Ako želiš saznati kako pretvoriti svoju strast u unosan posao te raditi na poduzetničkim vještinama prijavi se na Jovaninu radionicu u Zagrebu, 27. listopada na link OVDJE.

Budi žena koja nije odustala od sebe!

LifestyleTechnoKako hobi pretvoriti u unosan posao?

U parku Bundek uskoro se održava 58. Međunarodna vrtna izložba Floraart

Izložba, koju organiziraju Zagrebački holding, podružnica Zrinjevac i Grad Zagreb, ove godine održava se pod motom „Cvijet za bolji svijet“.   Više od stotinu izlagača...

Baby Centar stiže u Vukovar!

Baby Center je danas prisutan diljem Hrvatske kako bi pružio kvalitetnu podršku i rješenja za roditelje i djecu. Od Pule do Dubrovnika i od...

Kakve rezultate možete očekivati nakon dva mjeseca korištenja Ducray Melascreen linije?

Osim oštećenja kožne barijere nastalih uslijed izlaganja suncu, dvije su popratne pojave i dehidracija kože te izražene hiperpigmentacije. Ducray, vodeći stručnjak za dermatološku njegu kože, predstavlja...

Obiteljski hotel kraj plaže u kojem je svaki trenutak uživanje

Moderna udobnost ovdje vas priprema za sporiji tempo života. Svaki je trenutak pozivnica na proslavu sadašnjosti. Brojne zanimljive aktivnosti i gurmanska iskustva isprepliću se...

Pieceofshhh Studio ima novu kampanju za kolekciju inspiriranu trešnjama

Svojim novim dizajnerskim potezom, Pieceofshhh Studio još jednom potvrđuje svoju originalnost u kreativnom izražavanju. Predstavljen je novi nastavak Times New Romance kolekcije koja odiše...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram