Vinoteka ‘Nesputana vina’ organizira radionice o prirodnim vinima za ljubitelje vina i znatiželjne početnike

Uz rujansku radionicu 'Prosti faktori prirodnih vina', ciklus se nastavlja tijekom listopada

Vinoteka Nesputana vina, specijalizirana za organska, biodinamička i prirodna vina, tijekom listopada organizira seriju radionica posvećenih ovoj temi. Program vodi Nastja Novak, a radionice su namijenjene ljubiteljima vina, znatiželjnim početnicima te svima koji žele razumjeti procese iza svake boce i bolje se snalaziti u izboru održivijih i autentičnih vina.

Prirodna vina kao odgovor na industrijsku proizvodnju

Prirodna vina nastaju kao reakcija na široku primjenu mehanizacije i sintetičkih sredstava u vinogradu te na učestalu uporabu kemijskih korekcija u podrumarstvu. Ovakav pristup temelji se na stvaranju samoodrživog ekosustava kroz jačanje vitalnosti loze, obogaćivanje tla i poticanje bioraznolikosti, uz oslanjanje na organske i biodinamičke principe. Time se promiču održivi modeli upravljanja zemljom te se čuva i obnavlja tradicija vinogradarstva kakva je postojala prije dolaska agrokemijske industrije. 

Zašto su prirodna vina poput sourdough kruha u pekarstvu?

U podrumima prirodnih vinara uvijek se odvija spontana fermentacija na autohtonim kvascima, za razliku od vođene fermentacije s kupovnim, selekcioniranim kvascima. Kvasci, prisutni na grožđu, u tlu i podrumu, nositelji su mikrobiološkog bogatstva koje doprinosi slojevitosti i unikatnosti vina. Intervencije u podrumu su minimalne i bez kemijskih manipulacija. Dopušten je samo mali dodatak sulfita, obično dva do tri puta manji nego u konvencionalnom vinarstvu, a postoje i vina bez dodanih sulfita. Takva vina smatraju se živima jer odražavaju tlo, klimu i ljude koji ih stvaraju te prenose priču svog podneblja kroz energiju i ekspresiju u čaši.

Neka od vina koja se kušaju na radionicama

Na radionicama se kušaju vina iz različitih vinogradarskih regija i stilova. Među njima su: Milan Nestarec – Danger 380 V (Moravska, Češka), pjenušac rađen ancestralnom pet-nat metodom; Maria & Sepp Muster – Gelber Muskateller (Štajerska, Austrija), žuti muškat u potpuno novom ruhu iz vinarije koja više od 20 godina primjenjuje biodinamiku; Naboso – Spolu (Malokarpatska, Slovačka) – vino koje spaja crvene i bijele sorte, izvan uobičajenih kategorija; Tomac – Marany (Plešivica, Hrvatska), oranž vino domaće scene, primjer predanosti kvaliteti, tradiciji i održivosti; Judith Beck – Cherry Bomb (Burgenland, Austrija), lagano crveno vino svježeg i voćnog karaktera, idealno posluženo blago rashlađeno; Goyo Garcia Viadero – Les Guijarrales (Ribera del Duero, Španjolska), vino od sorte graciano, koja uglavnom ostaje u sporednoj ulozi u kupažama. Ovdje je oslobođena zahtjeva globalnog tržišta te je prikazana u punom svjetlu.; Mario Bartulović – Vrana (Pelješac, Hrvatska), plavac iz malog obiteljskog gospodarstva koje njeguje tradiciju i minimalne intervencije u vinogradu i podrumu.

Raspored i prijave na radionice u Nesputanim vinima

Uz rujansku radionicu Prosti faktori prirodnih vina, ciklus se nastavlja tijekom listopada. Na rasporedu su radionice 9., 24. i 25. listopada, a teme uključuju amber vina, autohtone sorte te posebno iskustvo uparivanja vina i sireva. Cijena sudjelovanja iznosi 40 ili 50 eura, ovisno o radionici, a broj sudionika je ograničen na najviše sedam osoba. Za sudjelovanje je potrebna prethodna rezervacija putem internetske stranice ili Instagram profila vinoteke Nesputana vina.

LifestyleVinoteka 'Nesputana vina' organizira radionice o prirodnim vinima za ljubitelje vina i...

Facebook

100,860FanovaLajkaj