Više nema dileme – pečenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama, a evo i zašto

Studije su potvrdile da postoji nekoliko razloga zbog kojih je za našu psihu pečenje kolača toliko blagotvorno.

Sigurni smo da poznajete barem jednu osobu koja je doslovno ovisna o pečenju kolača – obožava isprobavati nove recepte, poklanjati kolače, peći ih za rođendane obitelji i prijateljima, nositi ih u goste… Razlog zašto neki ljudi toliko vole pečenje kolača i raznih slastica zapravo je vrlo jednostavan – ta aktivnost čini nas sretnima i ispunjenima, a sada postoje i psihološke studije koje to dokazuju.

Naime, znanstvenici su otkrili što se to točno događa u našem tijelu tijekom pečenja i darivanja kolača. Sve više i više psiholoških studija tako je pokazalo da postoji snažna povezanost između kulinarstva i našeg mentalnog zdravlja, odnosno emocionalne stabilnosti.

Što to točno znači? Da budemo precizniji, znanstvenici su otkrili da pečenje kolača kao aktivnost iznimno pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije te da pospješuje lučenje hormona sreće u našem tijelu.

U trenutku kada je cijeli svijet zahvaćen pandemijom smrtonosnog virusa, stalno se govori o ekonomskoj krizi i općenito kolapsu života kakvog poznajemo, nije ni čudo da su mnogi tijekom ove godine postali strastveni pekari i slastičari. Pripremanje slastica, raznih pogača, kolača ili kruhova umiruju naš um i veseli nas, a uz to širi pozitivnu energiju i na druge. Znali smo da na proljeće nismo pekli one silne banana breadove bez veze!

Stručnjaci tvrde da je svaka repetitivna aktivnost u kojoj uživamo relaksirajuća pa tako i pečenje kolača. Dok važete brašno ili šećer, omekšavate maslac, mutite jaja pa na kraju provirujete u pećnicu provjeriti je li se biskvit digao kako treba – vaše se misli čiste od negativnosti. Taj meditativni učinak cijelog procesa i osjećaj zadovoljstva koji nas ispuni nakon što nam neki kolač dobro uspije, zajedno utječu na našu opću razinu optimizma i sreće.

Osjetiti brašno pod prstima, slušati zvuk miksera i njušiti miris konačnog proizvoda iskustva su koja stimuliraju osjetila. To pak rezultira povećanjem razine endorfina u tijelu – hormona sreće koji nas čini pomalo euforičnima. Uz to, priprema kolača većinom dovodi do toga da produkt naših ruku dijelimo i s drugima, što je opet sjajno za našu psihu.

Stvarno je dobar osjećaj podijeliti svoje kolače s drugima i gledati kako uživaju u svakom zalogaju. Činjenica da smo nekome ugodili čak i najmanjom sitnicom kao što je diljenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama.

Zbog svih ovih razloga, kuhaču u ruku i pecite što više i što slađe!

Lifestyle Više nema dileme - pečenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama,...

Facebook

84,817ObožavateljiLajkaj

instagram