Blagdani mnogima uzrokuju dosta stresa. Evo par savjeta kako se s njime nositi

Velika okupljanja obitelji, tenzije i nagomilane obaveze mnogima zadaju glavobolje, no mi znamo kako da si olakšate sljedećih par dana.

Baš kao i u predbožićnom razdoblju, i u ovom preduskrsnom ponovno možemo osjetiti naznake povećanog stresa i anksioznosti. Iako bi blagdani načelno trebali biti vrijeme opuštanja, veselja i bezbrižnog provođenja vremena s obitelji i prijateljima često se pretvore u dane kada manijakalno jurimo kako bismo stigli pohvatati sve obaveze. Od kuhanja, pospremanja, kupovine poklona pa sve do nabavke namirnica – u blagdansko razdoblje količina odgovornosti može nas priklještiti, a mi možemo zapasti u stanje nervoze.

Ako se u sve to još dodatno upletu i zategnuti obiteljski odnosi, poneka svađa ili jednostavno loš dan – “veselju” nema kraja. No, postoje načini kako si možemo pomoći da čak i za vrijeme najstresnijih trenutaka zadržimo hladnu glavu i ne uzrujamo se. Barem ne pretjerano.

Izrazite svoje potrebe i emocije

Postanite svjesni svega onog zbog čega ste pod stresom, porazgovarajte s ljudima koji su vam bliski o tim problemima i pokušajte zajedno naći najbolje moguće rješenje. Ponekad je potrebno biti i čvrste ruke i ne pristati na neke ustupke, već se izboriti za sebe. Recimo, ako ste uvijek vi ti koji obavljate sve kućanske poslove pred blagdane te se zbog toga osjećate opterećeno, ovog puta pokušajte podijeliti zadatke ili smanjite njihov opseg. Svijet neće propasti ako ispečete jednu vrstu kolača, a ne tri.

Dišite duboko

Stres možete pokušati ublažiti i metodom “triju izdisaja”. Tri puta udahnite duboko i svaki put kada izdišete pokušajte vizualizirati kako stres napušta vaše tijelo, a vi ste sa svakim izdisajem sve bliži stanju spokojnosti. Zamislite sliku koja vas smiruje – šumu, mirno more ili planinu i osjetite kako se vaš unutarnji mir sve više širi u vama i van vas. Općenito je poznato da kontrolom daha možemo uvelike utjecati na svoje psihofizičko stanje. Odvojite li samo 15 minuta dnevno za svjesno disanje već biste trebali osjetiti učinke na smirenost uma.

Promijenite okolinu

Nakon što vas nešto uzruja, maknite se iz te okoline. Otiđite u drugu prostoriju sve dok se ne smirite. Na taj ćete način dobiti drugu perspektivu na događaj i vjerojatno se smiriti nakon nekoliko minuta. Ovo je posebno koristan savjet ako vas iživcira netko u ekipi s kojom ste na druženju ili za stolom.

Nagradite se – zaslužili ste

Nakon svih blagdanskih napora i priprema, bitno je da osluhnete i svoje potrebe te se nagradite onime što vam u tom trenutku treba. Bila to opuštajuća masaža, kupka ili pak večer uz knjigu i čokoladice – posve je svejedno. Udovoljite si jer će vam mali životni užici odmah popraviti raspoloženje. Smatrajte to zasluženim poklonom i osjetite kako vas stres napušta.

LifestyleZdravljeBlagdani mnogima uzrokuju dosta stresa. Evo par savjeta kako se s njime...

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram