Da ili ne? Sve što ste htjeli znati o menstrualnoj čašici, a niste se usudili pitati

2021. odbacite uloške i tampone jednom za svagda i upoznajte se s menstrualnim čašicama!

O menstrualnim čašicama kao ekološki prihvatljivoj alternativi tamponima i ulošcima priča se već nekoliko godina, ali mnogo žena još se uvijek dvoumi oko toga trebaju li se odlučiti na kupnju svoje prve čašice. Odlučili smo na jedno mjesto sakupiti sva najčešća pitanja i dvojbe u vezi ove tematike te na njih potanko odgovoriti, kako bismo razriješili bilo koje vaše dvojbe u vezi toga jesu li čašice adekvatna zamjena higijenskim ulošcima i tamponima ili tek još jedan marketinški trik?

Što je menstrualna čašica?

Ona je u pravilu višekratna alternativa za uloške i tampone. Menstrualna čašica umetne se u vaginu i puni menstrualnom krvi tijekom ciklusa. Može se izvaditi po potrebi nekoliko puta dnevno (ovisno o količini krvi koja se nakupi), proliti sadržaj u wc, oprati i ponovno umetnuti. Jedna menstrualna čašica može zamijeniti veliki broj uložaka ili tampona, a svaka je izrađena od medicinskog silikona te je posve sigurna za upotrebu.

Tipična čašica ima izgled male silikonske čaše za vino, sa malim produžetkom na dnu, bez stalka. Medicinski silikon garantira lako vađenje i umetanje, kao i sjajno prijanjanje, što je pak jako bitno kako ne bi bilo nezgodnih situacija s “curenjem”.

Ono što mnogi smatraju velikom prednosti korištenja čašice je to da njome stvarate 90% manje otpada nego inače. Kada bi većina žena počela koristiti čašicu umjesto tampona i uložaka to bi znatno pridonijelo smanjenju otpada u globalu. Naime, svaka čašica može se koristiti dugotrajno te ju je bitno jedino dobro prati između svake upotrebe.

Što je isplativije – ulošci, tamponi ili čašica?

Ako gledate kratkoročno onda je isplativije kupovati tampone i uloške jer koštaju manje. Međutim njih morate kupovati konstantno, a menstrualnu čašicu kupujete jednom za prilično dug period korištenja. U konačnici ako gledamo dugoročno, bez obzira na početni ulog svakako je isplativije koristiti čašicu, jer se jedna čašica koristi dugi niz godina, neki čak tvrde i do 10 godina!

Što je praktičnije?

Menstraulne čašice sjajna su alternativa uobičajenim higijenskim potrepštinama jer ih je potrebno prazniti tek svakih 10 sati, ovisno o obilnosti krvarenja. Obično je kapacitet čašice dovoljno velik čak i za obilna krvarenja pa nema opasnosti od istjecanja. Uz to, menstraulne čašice su praktične jer ih ne osjećate dok su u vama – u potpunosti se prilagode vama te vam pružaju osjećaj sigurnosti i komfora, a odlične su i tijekom putovanja, tj. kupanja u moru.

Kako pravilno koristiti čašicu?

Za nekoga tko je navikao na male tanke tampone čašica može izgledati pomalo zastrašujuće. Međutim to je samo prvi dojam. Dakle, kako umetnuti šalicu? Čistih ruku, preklopite čašu kako bi bila uža, i umetnete je u rodnicu. Ukoliko imate problema kod umetanja možete koristiti lubrikant na bazi vode. Nakon što ste je umetnuli ona se mora raširiti, što ćete osjetiti, a ponekad postoji i zvučni “pop”. Nakon toga možete je blago povući i zakrenuti kako bi bili sigurni da je dobro učvršćena. Prilikom uklanjanja čašice, opet čistih ruku, bitno je opustiti vaginalne mišiće te obuhvatiti prstima dno čašice i pažljivo ga izvući.

Zaključno, menstrualna čašica je odličan odabir za sve žene jer jamči udobnost prilikom nošenja, praktična je i, iako nešto skuplja, dugoročno znatno isplativija od uložaka ili tampona. Noseći čašicu znat ćete da činite dobro za svoje tijelo, novčanik, ali i ekologiju, pa bi ovaj higijenski proizvod svakako trebao postati dio vaše svakodnevice u 2021., ako to već nije.

LifestyleZdravljeDa ili ne? Sve što ste htjeli znati o menstrualnoj čašici, a...

3 influencerice s nama podijelile savjete za njegu kože ljeti

Nema ništa slađe od ljenčarenja na godišnjem odmoru. Sunce, miris soli, dašak povjetarca i kupanje u zrakama sunca za većinu Hrvatica je idealan odmor....

Morate vidjeti kako izgleda nova kolekcija nakita domaćeg brenda Karat Jewelry

'Allure'. Jedan od onih pojmova koji modnim znancima ne treba posebno predstavljati... Sve ono što dizajneri diljem svijeta iznova pokušavaju svakom novom kolekcijom (snažno...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram