Je li pranje kose tijekom menstruacije zabranjeno? Vrijeme je da odbacimo neke mitove!

Menstruacija je normalna, prirodna pojava većine žena, i kao takvu, često se je uzima zdravo za gotovo. S obzirom na to da je prosječna dob prve menstruacije 12 godina, i većinom se javlja svaki mjesec, uvijek mislimo da znamo sve o njoj.

Mnoge smo stvari čule od naših mama, prijateljica, i nikada ih nismo preispitale, nego smo prihvatile da uz menstruaciju dolaze i određene pojave jer su tako rekli naši stari. Svaki dan susrećem se s mnoštvom pacijentica, i kako s njima ulazim u razgovor, shvaćam da je neznanje o menstrualnom ciklusu i menstruaciji još i dalje prisutno, bez obzira na dostupnost informacija. S vama ću proći neke od najčešćih zabluda na koje sam naišla tijekom svog rada.

Menstruacija se mora dogoditi svakih 28 dana

To nije točno, normalan ciklus može varirati od 21 do 35 dana i biti posve normalan. Ne morate se zabrinjavati ako vam ciklus nije točno 28 dana kako se često govori, ali ako vam je menstruacija redovita, a ciklus počne naglo varirati, najbolje je posjetiti doktora. Razlozi mogu biti u potpunosti bezazleni, ali važno je da stručnjak vidi uzrok kako ne bi bilo riječ o nečemu ozbiljnijem.

Trudnoća za vrijeme menstruacije nije moguća

Netočno, jer ovulacija može biti nepredvidljiva, a time i mogućnost trudnoće, zato treba uvijek koristiti zaštitu kod odnosa. Osim toga ako ne planirate trudnoću, zaštita u vidu kondoma je nužna zbog spolno prenosivih bolesti, čiji simptomi često znaju biti sakriveni i mogu ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje i reproduktivni sustav.

Izostanak menstruacije znači trudnoću

Netočno – trudnoća je najčešći uzrok izostanka menstruacije, ali i mnoga druga stanja uzrokuju izostanak menstruacije. Neki od njih su stres, hormonski disbalans, ciste na jajnicima, određeni lijekovi, poremećaj štitne žlijezde. U svakom slučaju kada menstruacija izostane, nužno je posjetiti ginekologa i provjeriti razloge.

Tijekom menstruacije ne treba prati kosu, vježbati, kupati se

Apsolutno netočno – umjerena fizička aktivnost može pomoći kod bolnih menstruacija, a pranje kose i kupanje apsolutno je dozvoljeno i preporučljivo. Menstruaciju u svim krajevima svijeta prate različiti mitovi poput ovih, ali vrijeme je da se informiramo i shvatimo da menstruacija ne utječe na aktivan, normalan život, štoviše takav način života samo nam može pomoći.

Intimina
Intimina Facebook
Intimina Instagram

Bolne menstruacije ima većina žena

To je djelomično točno, jer zaista kod velikog broja žena postoji bolnost različitog intenziteta za vrijeme menstruacije, a da to nije nikakav znak bolesti.

Ali ako su ti bolovi intenzivni i ne reagiraju na analgetsku terapiju, ako se javljaju prije i poslije menstruacije, kod defekacije, treba posjetiti ginekologa.

Higijenske uloške bolje je koristiti nego tampone

Iako je na svakoj ženi da sama odabere higijenske proizvode koje će koristiti tijekom menstruacije, i nađe ono što joj najbolje odgovara, moram napomenuti da nema dokaza da su ulošci bolji od tampona. Ako se odlučite za tampone, oni će vam omogućiti neke aktivnosti tijekom menstruacije kao što su plivanje, vježbanje, nošenje uske odjeće, ali ih treba redovito mijenjati, kako bi se izbjegla mogućnost infekcije i smanjio rizik za nastanak sindroma septičnog šoka, koji je vrlo ozbiljna i po život opasna komplikacija, praćena temperaturom, tresavicom, lošim općim stanjem i zahtijeva hitnu liječničku intervenciju.

Menstrualne čašice su jako dobar izbor tijekom menstruacije

Naravno i ovo ovisi o vašim osobnim preferencama, ali ako se odlučite za menstrualnu čašicu ona svakako ima različite benefite, stoga je po mom osobnom mišljenu ova izjava točna. Čašice su vrlo jednostavne za upotrebu no treba pronaći pravu veličinu i naučiti je stavljati. Prvih par puta može biti malo nespretno, ali kada naučite, proces ne može biti jednostavniji. Osim toga čašica će vam pozitivno utjecati na kućni budžet jer se kvalitetna menstrualna čašica može koristiti i do 10 godina! Čašica može ostati u rodnici i do 12 sati, što naravno ovisi o obilnosti menstruacije. Kvalitetne čašice, kao što su Intimina menstrualne čašice, napravljene su od visokokvalitetnih materijala, koji se lako peru i održavaju i ne smetaju prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Ovo su samo neki od mitova, kao što sam rekla, ima ih mnogo, i vjerujemo da ste i vi u jednom periodu svog života vjerovali barem u neki od njih. Ono što je važno je shvatiti da je menstruacija normalna prirodna pojava, koja nas u nijednom trenutku ne bi trebala spriječiti da živimo onako kako želimo i postignemo svoj maksimum.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

LifestyleZdravljeJe li pranje kose tijekom menstruacije zabranjeno? Vrijeme je da odbacimo neke...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram