Osjećate se anksiozno? Možda vam ovih 5 aplikacija za meditaciju pomognu

Nakon potresa i dvije godine pandemije - sad je tu i novi rat u Europi. Ako ste među onima koje su posljednjih dana vijesti teško pogodile, pomognite si uz pomoć meditiranja.

Posljednje nas dvije godine psihički doista nisu štedile. Od jakih potresa koji su pogodili Hrvatsku 2020., do pandemije koronavirusa kojoj se kraj ne nazire, pa sada sve do novog rata na području Europe – čini se kako nas život neprestano zatrpava stresom zbog globalnih događanja van naše kontrole, a mnogi se s time teško nose.

Stručnjaci i psiholozi upozoravaju tako da se od početka 2020. do danas postepeno, ali stalno bilježi rast u broju osoba koje konzumiraju neki tip antidepresiva i anksiolitika, te da je potražnja za psihološkom pomoći sve izraženija u svim dobnim skupinama – od djece do staraca. Ako ste tako i vi nalazite među onima kojima se čini da svakodnevne stresove, kombinirane s ovim nemilim svjetskim događajima, više ne možete podnijeti – pronašli smo slamku spasa. Naime, na tržištu se mogu pronaći brojne aplikacije za mobitele koje se bave pomoći osobama s poremećajima anksioznosti, a svima im je zajedničko to da preporučaju meditaciju kao jednu od najučinkovitijih metoda borbe sa stresom.

Izdvojili smo njih pet, od onih koje se plaćaju pa do besplatnih, a koje imaju najbolje recenzije korisnika. Tko zna, možda među njima pronađete baš ono što vam u ovom trenutku treba kako biste smirili svoje um i emocije.

Calm

Calm je aplikacija za opuštanje, meditaciju i miran san. Vođene meditacije, priče za laku noć (koje priča Matthew McConaughey!), vježbe disanja i mindfulness teme kao nošenje sa stresom, razvijanje osjećaja zahvalnosti i samopouzdanja – sve to tek je mali dio programa koje nudi ova aplikacija. Uz to, dostupan je i Daily Calm – desetominutni dnevni program koji olakšava početak ili kraj dana, ovisno kada vam to najviše odgovara. Ova aplikacija jednostavno se koristi, a recenzije su joj jako dobre te mnogi sretni korisnici tvrde kako im je uvelike pomogla da se adekvatno nose sa svakodnevnim stresom.

Headspace

Još jedna aplikacija korisna za nošenje s anksioznoim poremećajima i pretjeranim osjećajem stresa u životu je i Headspace. Tvorci ove aplikacije opisuju je kao teretanu za um koja osim vježba meditacije za različite tegobe (tuga, ljutnja, nemogućnost nošenja s promjenama), nudi i glazbu za poboljšanje koncentracije (Chief Music Officer je John Legend).

Smiling Mind

Ova besplatna aplikacija nudi prilagođene programe meditacije za sve uzraste, pa je odlična opcija ako u obitelji imate malu djecu koja su opterećena događanjima u posljednje dvije godine. Kreirali su je psiholozi i edukatori te su smislili programe mindfulness vježbi koji mogu pomoći i odraslima i djeci da se nose sa današnjom realnošću.

Inscape

Studio Inscape u New Yorku koristi mirise i zvukove u svojim programima za opuštanje polaznika, a sličan pristup primijenjen je u virtualnom obliku kroz Inscape aplikaciju za mobitele. Vizualizacije, vježbe disanja i zvukovi koji pomažu u smanjenju stresa, snižavanju tlaka i poboljšanju sna i raspoloženja, karakteristike su ove aplikacije koja ima mnogo pobornika diljem svijeta. Različiti programi vođenih meditacija namijenjeni su početnicima i naprednim korisnicima, u trajanju od 5 do 85 minuta, pa doista svatko može pronaći opciju koja mu najbolje odgovara.

Atmosphere

Imate li problema sa stresom, spavanjem, anksioznošću ili samo želite vježbati yogu ili meditirati mogli bi vam pomoći opuštajući zvukovi. Mnogi tvrde da im zvukovi pomažu u spavanju, bilo da ih opuštaju ili da neutraliziraju druge zvukove koji im smetaju i onemogućavaju im počinak. Atmosphere tako nudi bogatu kolekciju zvukova visoke kvalitete za sve ukuse.  Ovdje ćete pronaći zvukove šume, plaže, doma, grada, sela, parka, podmorja i prirodnih zvukova poput ljetnog pljuska ili grmljavine koji vas mogu opustiti. Zvukove koji vam se sviđaju možete pospremati u favorite, a možete dodati i svoje zvukove. Aplikacija je besplatna, ali dolazi s oglasima. Želite li ukloniti oglase trebat će vam plaćena verzija. Posebno nam se sviđa i to što odnedavno aplikacija nudi i snimke vođenih meditacija, za one dane kada vam cvrkut ptica nije dovoljan za opuštanje, već morate kroz vježbe daha i kontrole misli uspostaviti mir u svom duhu i tijelu.

LifestyleZdravljeOsjećate se anksiozno? Možda vam ovih 5 aplikacija za meditaciju pomognu

Nikad bogatiji listopad u Baby Centru

Tradicionalno, u listopadu je Baby Center odlično mjesto zabave za klince i klinceze. Ovog listopada slavi posebne godišnjice - 30 godina u Sloveniji i...

Revolucionarna linija za noćnu njegu inspirirana epigenetikom

Naš životni stil je svakim danom dinamičniji, stresniji, izazovniji. Odmor i kvalitetan san neophodni su za normalno funkcioniranje svakog čovjeka. Dok spavamo, naše stanice se...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram