Koji izgovor koristite za čestu konzumaciju tzv. fast fooda? Zasigurno u većini slučajeva nedostatak vremena koji je rezultat užurbanog života i fokusa na posao. I to je vjerojatno istina, ali uz malo planiranja tijekom vikenda, cijeli sljedeći tjedan možete jesti zdravo – jedino što trebate jest napuniti hladnjak pametnim izborom namirnica koje se mogu koristiti na mali milijun načina. U nastavku pogledajte koje su to namirnice i pripremite plastične vrećice i posude!
Žitarice
Smeđa riža – skuhana smeđa riža u hladnjaku može trajati pet dana, samo podgrijte porciju na laganoj vatri uz jako malo vode i brzo imate odličan prilog brojnim jelima. Ako je podgrijavate u mikrovalnoj, preko posude stavite mokru krpu.
Kvinoja – još jedna žitarica koja je odlična i u jutarnjim kombinacijama za doručak. Podgrijte je s par žlica vode ili mlijeka, a ako je koristite u slanim jelima, nadodajte i malo maslinovog ulja.
Zobene pahuljice – možete ih spremiti unaprijed za cijeli tjedan tako što ćete skuhati kašu (na šalicu i pol zobenih pahuljica koristite 4 šalice vode), dobra je zagrijana (na štednjaku je zagrijte s malo mlijeka), ali isto tako je ukusna hladna uz dodatak voća i orašastih plodova.
Tjestenina (integralna) – tjesteninu skuhajte tako da ostane “al dente” jer ćete je ponovno podgrijavati uz dodatak vode, prije spremanja u plastičnu vrećicu ili posudu, stavite malo maslinovog ulja koje će spriječiti da se tjestenina zalijepi.
Bulgur – namirnica koja dobro funkcionira u slanim i slatkim jelima, skuhajte je, stavite u vrećice ili posudice i nadodajte omiljenim salatama ili je koristite kao prilog.
Voće
Jabuke – jabukama ne treba neka posebna priprema, to je voće koje zaista dugo može trajati u hladnjaku, a uz posni sir ili maslac od kikirikija odličan je i zdravi snack.
Grožđe – pazite na to da ga ne operete unaprijed već prije konzumacije jer će vlaga ubrzati propadanje.
Banane – ako primijetite da će brzo propasti, narežite ih na kockice i zamrznite, odličan su dodatak smoothijima, a možete ih ubaciti u zobenu kašu tijekom podgrijavanja.
Bobičasto voće – zamrznite ga i koristite u smoothijima ili zobenoj kaši.
Povrće
Mrkva – narežite je, posušite i potom stavite u plastičnu vrećicu i tako će trajati pet dana, dobra je ideja da ih prije stavljanja u vrećicu zamotate u vlažan papirnati ručnik koji spriječiti sušenje (ne zaboravite ga promijeniti nakon 2-3 dana). Isto tako, možete ih skuhati dvije minute u kipućoj vodi, ohladiti u ledenoj vodi da spriječite daljnje kuhanje i ovako mogu trajati do dva tjedna!
Batat – ispecite ih cijele u pećnici zajedno s korom (svaki batat zamotajte u foliju prije pečenja), nakon što se ohlade, u staklenoj ili plastičnoj posudi spremite ih u hladnjak i imate brz prilog bez obzira odlučite li se na pire od njih ili “pomfrit” u pećnici, naravno, možete ih samo zagrijati i jesti tako.
Cvjetača – narežite je, osušite i tek onda spremite u hladnjak. Odlična je kao samostalan prilog, ali i u tjesteninama i slično.
Cikla – skuhajte ciklu cijelu u kipućoj vodi nekih sat vremena ili je pripremite u pećnici (na 200 stupnjeva, malo više od sat vremena). Ciklu ogulite i narežite, spremite u plastičnu vrećicu te u hladnjak, tako će trajati od 5-7 dana.
Kelj – rastavite listove, dobro ih posušite i tek onda spremite u hladnjak. Kelju u varivima ili u tavi ne treba puno pripreme, a možete ga jesti i u slatama sirovog.
Muškatna tikvica – ogulite je, maknite sjemenke i narežite na kockice, pecite je nekih 30 minuta na 200 stupnjeva, sačekajte da se ohladi i onda je pohranite u hladnjaku u dobro zatvorenoj vrećici.
Proteini
Jaja – uvijek ih je dobro imati u hladnjaku, treba im par minuta pripreme bilo da je riječ o omletu, tvrdo kuhanim jajima, poširanim jajima, itd.
Piletina – piletinu narežite na trakice, začinite i pecite na 190 stupnjeva nekih 30 minuta. Sačekajte da se ohladi i rasporedite porcije po danima u tjednu tako što ćete piletinu pohraniti u plastične posude ili vrećice (sve što nećete pojesti u 4 dana, stavite u zamrzivač).
Mljeveno meso – pazite da kupujete mljeveno meso od čistog buta, napravite umak na bazi rajčice, podijelite u vrećice i zamrznite.
Leća – leću skuhajte i ostavite u toj vodi u hladnjaku (da se ne isuši), tako će trajati tjedan dana. Ubacite je u salate, juhu, jela na bazi riže ili je prelijte omiljenim dresingom i jedite samostalno.