Što trebate znati kada prvi put idete na razgovor kod psihologa ili psihijatra?

Pripremite svoja očekivanja i uvijek budite blagi prema sebi, baš kao što biste bili prema osobi koju volite.

Srećom, u posljednjih nekoliko godina odlazak na terapiju kod psihijatra ili psihologa se donekle normalizirao. Dok se nekada na to gledalo negativno, bez ikakvog realnog razloga, sada je ipak stvorena jedna javna atmosfera u kojoj otvorenije o tome možemo pričati. Međutim, taj proces je još uvijek obavijen velom tajni i svi oni koji možda žele otići na svoj prvi razgovor, često imaju zadršku jer nisu sigurni kako će sve skupa izgledati ili je li im uopće moguće pomoći putem razgovora.

Naravno, treba napomenuti da ima raznih oblika terapije i raznih stručnjaka tako da je ipak potrebno malo istraživanje ili nečiji savjet oko toga što točno izabrati. No, ni to vas ne treba spriječiti da rezervirate svoj termin – jednostavno krenite s radom na sebi i nešto će se već “po putu” iskristalizirati i shvatit ćete što vam više odgovora i što je najbolje za vas.

U nastavku vas čeka nekoliko savjeta u vezi odlaska na terapiju koji će vam pomoći da prilagodite svoja očekivanja, ali i eliminirate neke strahove.

U redu je plakati

Terapija je mjesto i vrijeme kada ne morate držati fasadu ili se praviti hrabriji nego što jeste. Velike su šanse da ćete biti jako emotivni jer pričate o stvarima koje direktno oblikuju vaš život i to često na negativan način. Ne brinite, psihijatar ili psiholog to vjerojatno viđa svaki dan i ne treba vas previše zabrinjavati.

Ne trebate pripremati uvodni govor

Ne zamarajte se kako ćete nešto reći i hoćete li sve spomenuti što je bitno za sagledavanje situacije. Psiholog ili psihijatar će vas voditi kroz razgovor i proces i sigurno će biti prilike da se sve spomene što je potrebno. To pogotovo vrijedi za one koji se slabije verbalno izražavaju ili možda uopće nisu sigurni što se točno događa s njihovim mentalnim zdravljem.

Pomoć nije “instantna”

Ne možete unaprijed kalkulirati koliko će vam terapija i razgovora trebati. Niti je potrebno pred sebe stavljati očekivanja pa se kriviti ako u zamišljenom roku ne budete bolje. Za početak, psiholog ili psihijatar vas treba upoznati, saznati kako razmišljate, koji su vaši obrasci ponašanja te kako zajednički raditi na rješenju. To je proces.

Ponekad nećete kliknuti s osobom

Događa se. Nekada vam izabrani psiholog ili psihijatar neće odgovarati. To ne znači da oni nisu dovoljno stručni ili da vi imate neki problem, već da morate potražiti drugu osobu. Ako osjećate da se s vama ne događa barem nekakav napredak ili olakšanje nakon nekog vremena, možda je vrijeme da se raspitate tko bi za vaš problem i način djelovanja bio bolji “fit”.

Putovanje ne ide ulaznom putanjom

Zamislite da je dovoljno da dogovorite prvi termin terapije i da se nakon svakog razgovora osjećate sve bolje i bolje do trenutka kada vam razgovor više ni ne treba jer sve sami možete “hendlati”. To je naravno moguće, ali realniji je scenarij da ćete nekad osjetiti olakšanje i da ste napravili dva koraka naprijed, a nekada ćete imati osjećaj da ste napravili tri koraka unazad. Putovanje koje uključuje rad na sebi nije pravocrtno i ne ide uvijek uzlaznom putanjom.

Terapije su često emotivno izazovne i teške

Terapija je mjesto gdje ćete otvoreno i bez zadrške pričati o svojim problemima i mentalnom zdravlju, to nikada nije lako. Plus, velike su šanse da ćete dobiti uvide u vezi obrazaca ponašanja koje trebate ispraviti i promijeniti – ni to nije lako. Ali uvijek imajte na umu da se ovaj oblik rada na sebi dugoročno isplati i put je prema sretnijoj svakodnevnici.

LifestyleZdravljeŠto trebate znati kada prvi put idete na razgovor kod psihologa ili...

Kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom raka dojke?

Mjesec listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Samim time, vrijeme je kada se diljem svijeta ističe važnost prevencije, ranog...

Za sve fanove ‘Friendsa’: Preslatke jeftine Sinsay jastučnice!

Humoristična serija ‘Friends’ koja je obilježila 1990-e odavno uživa kultni status, a zbog svoje feel-good vibre gledatelji joj se sada već desetljećima stalno iznova...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram