Svibanj u znaku leptira: obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu.

S ciljem da se javnost osvijesti o ovom zdravstvenom problemu, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače već godinama provodi hvalevrijedne manifestacije kako bi se oboljelima poslala poruka da nisu sami. Također naglasak je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače, organizirana je mjesečna akcija „Svibanj mjesec leptira – #NosiLeptira“. Obilježavanje je započelo 19. svibnja, kada su točno u 21 sat osvijetljene sve zagrebačke fontane, u znak podrške oboljelima. Manifestacija se nastavila u subotu, 20. svibnja, na Cvjetnom trgu gdje su zainteresirani građani mogli dobiti sve potrebne informacije od predstavnika Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i liječnika. Inicijator obilježavanja na svjetskoj razini je ”Thyroid Federation International”, krovna svjetska asocijacija Udruga za bolesti štitnjače, a čija je članica i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

Akademik Zvonko Kusić i članice udruge
Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

Ovom prilikom najavljena je i manifestacija „Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“. Manifestaciju također organizira Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, a čija će predsjednica Verica Mešić hodati od Zagreba do Petrinje. Cilj je prikupiti sredstva za uređenje laboratorija i psihološku pomoć oboljelima od raka štitnjače u Petrinji, gdje je bolest nažalost u porastu. Verica Mešić prošle godine u listopadu 2022. hodala je od Zagreba do Samobora za sve oboljele od bolesti štitnjače, s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja bolesti.

Manifestaciju su podržali akademik Zvonko Kusić, dr. Ivan Oreški, dr. Roko Granić i dr. Božidar Perić.

LifestyleZdravljeSvibanj u znaku leptira: obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

Facebook

99,687FanovaLajkaj