Tamara Žaja Miličić: Kako odabrati pravog stomatologa?

Kažu da lijep osmijeh sva vrata otvara, a veliki dio njegove ljepote skriva se upravo u zdravim i sjajnim zubima.

Kako se brinuti o njihovom zdravlju i izgledu, kakvu zubnu četkicu koristiti, koja je razlika između fiksnog aparatića za zube i nevidljive udlage, je li pametno izbjeljivati zube kod kuće i na još mnoga zanimljiva pitanja potražili smo odgovore kod specijalistice stomatološke protetike i suvlasnice poliklinike TIM DENT Miličić, dr.med.dent. Tamare Žaje Miličić. Pročitajte što nam je sve otkrila:

Koje su osobine najbitnije kod stomatologa?

Prije svega stručnost i vještina. Ako toga nema, sve ostale kvalitete neće moći doći do izražaja. Profesionalan odnos je također pokazatelj koliko ste ozbiljni u svom poslu. To ne znači da ste hladni prema pacijentima, naprotiv. Morate imati empatiju za pacijente, pokazati da razumijete njihove strahove i da ćete učiniti sve kako biste opravdali ukazano povjerenje i razbili nelagodu. To je ono što je važno ako gledamo iz kuta pacijenta, što oni cijene kod stomatologa. Iz kuta struke, rekla bih – to je stalno educiranje i praćenje noviteta iz svijeta dentalne medicine, prihvaćanje novoga što nam može ubrzati i olakšati rad, a pacijentima omogućiti da prođu zahvat što bezbolnije te se brže oporave. Specijalizacija određene grane dentalne medicine pokazatelj je da smo se profesionalno fokusirali na određeno područje i da tu želimo dati svoj maksimum. Zato volim u timu imati specijaliste iz raznih grana dentalne medicine kako bismo svojim pacijentima pružili kvalitetnu uslugu.

Mnogi se u Vašoj Poliklinici osjećaju kao kod kuće i rado to ističu. Zašto?

Hvala vam što ste to primijetili. Da, to je slučaj kod naših dugogodišnjih pacijenata. Volim reći da smo obiteljska poliklinika jer nam dolaze čitave obitelji, svi njihovi članovi – od najmlađe do najstarije generacije. Brinemo se o zubima djece, tinejdžera, studenata, mama, tata, djedova i baka. Mislim da je dobro da o oralnom zdravlju jedne obitelji vodi brigu isti stomatolog ili jedan tim doktora medicine jer je poznavanje anamneze važno za postavljanje dijagnoza i planiranje terapija.

Potrudili smo se stvoriti ugodan ambijent. Stomatološka ordinacija inače plaši ljude i djeluje sterilno pa smo odlučili unijeti boje u naš prostor. Drago mi je kada nam mnogi kažu da se u našoj čekaonici osjećaju jako ugodno, kao kod kuće u svom dnevnom boravku. Mislim da je to važan psihološki moment jer nam pacijenti ulaze u ordinaciju opušteni, bez stresa.

Drugi važan faktor je susretljivost i simpatičnost našeg osoblja na recepciji i u ordinaciji. Prvi susret je susret s djelatnicima na info pultu i jako je važno kakav dojam ostavljaju. Topla dobrodošlica i srdačnost ključ je za razbijanje eventualne nelagode kod pacijenata. Radni kolektiv je presudan faktor zašto nam ljudi vjeruju i dolaze s punim povjerenjem, bez straha i osjećaju se kao kod svoje kuće.

Koja Vam je osobno najdraža metoda i sam proces u postizanju lijepog osmijeha?

Kao specijalistica stomatološke protetike izdvojila bih veneers (zubne ljuskice) jer minimalnom intervencijom na zubima osiguravamo maksimalnu poštedu zuba, a stvaramo holivudski osmijeh. Izrađuju se od keramike ili kompozita, ali ja prednost svakako dajem keramičkim ljuskicama jer su ljepše, kvalitetnije i dugotrajnije te se ne listaju na rubovima. One su optimalno rješenje za sve ljude koji imaju zdrave zube, a željeli bi korigirati boju, oblik, veličinu ili razmak između zubi. Izrađujemo ih prema digitalnom otisku pacijenta. To su tanki listići – fasete – koje se apliciraju isključivo na prednju plohu zuba i to uglavnom na prednje zube gornje čeljusti u tzv. zoni osmijeha. No, želim naglasiti da se zbog kvalitete materijala mogu postavljati i na stražnje zube. Radimo smile design koji omogućuje da pacijent vidi svoje nove zube prije ulaska u terapiju. Uživam u  svakoj fazi nastajanja novog osmijeha – od uzimanja digitalnih otisaka, smile designa (biranja oblika, boje i veličine zuba) do izrade i apliciranja ljuskica. Veseli me krajnji rezultat i pacijentov zadovoljan osmijeh jer znam da će od tog trenutka biti samopouzdanija osoba.

Najčešće radimo makeover osmijeha tj. kombinaciju ljuskica i krunica jer rijetko nam dolaze pacijenti sa svim zdravim zubima. Obično imaju nekoliko oboljelih ili jako oštećenih zuba koje ne možemo korigirati ljuskicama. Na takve zube postavljamo krunice, a na zdrave ljuskice, što je poseban izazov jer moramo uskladiti točnu nijansu bijele boje ljuskica i krunica kako se ne bi primijetila razlika u ustima.

Koliko zaposlenika broji TIM DENT Miličić i koje sve grane stomatologije pokrivate?

Danas nas ima tridesetak, što je u odnosu na četvero zaposlenika na samom početku, zaista lijepa brojka. Čak ni u doba najveće pandemije nismo smanjili broj zaposlenih. Rasli smo polako, sigurno, planirano. Ulagali smo u tehnologiju, prostor i u kvalitetan kadar te širili poslovanje. U doktorskom timu imamo specijaliste iz svih grana dentalne medicine jer volimo pokriti sva područja te pacijentima pružiti sve usluge pod našim krovom. Fokus nam je oralna kirurgija, ugradnja implantata i stomatološka protetika jer najviše izvodimo upravo zahvate iz tih područja. Implanto-protetske terapije kao što su All on 4 i All on 6 zahtijevaju specijalista oralne kirurgije i specijalista stomatološke protetike. Dakle, pružamo interdisciplinarnu suradnju specijalista i upravo zato postižemo tako dobre rezultate.

Koja je razlika između fiksnog aparatića za zube i popularne nevidljive udlage?

Razlika ima dosta, a to su ujedno i prednosti. Kada pacijentu postavite na zube fiksni aparatić, više se ne skida do kraja terapije. Pacijent je pasivni sudionik u svojoj ortodontskoj terapiji. Dolazi na redovite kontrole, a sve ostalo odrađuju stomatolog i aparatić za zube. Nemogućnost skidanja aparatića je otežavajuća okolnost za pravilno održavanje oralne higijene jer četkica ne može proći ispod žica i bravica pa pacijent mora koristiti tzv. ortodontske četkice posebno dizajniranih vlakana. S nevidljivim udlagama, tzv. clear alignerima, nema tog problema jer je riječ o mobilnim aparatićima za zube koji se skidaju prije jela i pranja zubi pa je oralna higijena uobičajena, kao i prije terapije. Estetika je na strani prozirnog aparatića za zube jer je zbog prozirne plastike neprimjetan na zubima, čak i izbliza. Fiksni aparatić sastoji se od žica i bravica pa je nemoguće ne primijetiti metal na zubima. Doduše, danas ima i manje uočljivih bravica tzv. monokristalnih, bijelih ili keramičkih. Što se tiče ispravljanja zubi, postoji nekoliko opcija prozirnog aparatića Invisalign, a namijenjene su za razne vrste anomalija i uzraste. Prozirni aparatić za zube – clear aligner ispravlja i najteže anomalije. Mnogo je ugodniji za nošenje, ne narušava estetiku lica i zahtijeva manji broj posjeta stomatologu, a pacijent aktivno sudjeluje u terapiji jer skida i postavlja aparatić prije jela i pranja zubi. U tom smislu mora biti discipliniran i odgovoran. Ne smije ga zaboraviti staviti na zube. Sam mijenja svakih 7-10 dana novu udlagu. Udlage su rađene na temelju digitalnog otiska, 3D planiranja te nema mogućnosti pogreške stomatologa. Za svakog pacijenta izrađuje se set individualnih udlaga u središnjici Align u SAD-u.

I još jedna važna prednost clear aligner ortodoncije – nema straha od pucanja žica ili otkvačivanja bravica. Nema žica – nema žuljanja, iritiranja ni bockanja zubnog mesa.

Što mislite o električnim četkicama za zube?

Ja osobno koristim električnu četkicu, a izbor ovisi o osobnim preferencijama. Svejedno je koju četkicu koristite – mehaničku ili električnu – ako pravilno i dovoljno dugo čistite zube. I jedna i druga mehanički odstranjuju plak sa zubi, dok pasta i tekućine to rade kemijski. U održavanju oralne higijene mehaničko čišćenje je primarno. Ako vam se slučajno dogodi da ostanete bez paste za zube, to nije razlog da četkicom i vodom ne očistite plak. Električnu četkicu za zube preporučujem ljudima koji nedovoljno dugo i nepravilno četkaju zube zato što ona radi pravilne i nježne, kružne pokrete, a usput masira desni te ih na taj način stimulira i jača. Primijetila sam da nepravilno korištenje električne četkice dovodi do jačeg povlačenja zubnog mesa.

Mnogi pokušavaju izbijeliti zube kod kuće, je li to opasno i što to čini našim zubima?

Danas zaista na tržištu ima mnogo pripravaka za samostalno izbjeljivanje kod kuće ili profesionalno u ordinaciji. U toj šumi prosječan korisnik ne zna što odabrati, a agresivan marketing često u prvi plan gura proizvode slabije kvalitete. Upozorila bih čitatelje na oprez. Neka dobro čitaju deklaracije i iskustva korisnika. Postoji opcija da se individualne udlage na temelju otiska pacijenta izrade u ordinaciji, a pacijent prema preporukama stomatologa samostalno izbjeljuje zube kod kuće. No, ako niste vični ili prvi puta sami izbjeljujete zube, držite se strogo uputa s deklaracije. Pacijenti često nisu svjesni da svako sredstvo za izbjeljivanje u sebi sadrži peroksid i ako ne znaju pravilno postupati, mogu nanijeti svojim zubima više štete nego koristi, a i zubnom mesu, ako ga ne zaštite. Moglo bi se dogoditi da umjesto blistavo bijelih zubi pacijenti završe s „točkastim“ zubima. Izbjeljujete li zube doma, a prethodno niste očistili kamenac, pjeskarili te ispolirali zube, to može biti razlog zašto vam se zubi neće dobro i ravnomjerno izbijeliti. Zato je preporuka da se prepustite u ruke stomatologa koji će prethodno temeljito očistiti zube, a zatim uz pomoć laserskog izbjeljivanja ili izbjeljivanja lampom učiniti to mnogo brže i bezbolno (zaštićujemo zubno meso). Nakon tridesetak minuta zubi će biti ravnomjerno bjelji za nekoliko nijansi, a rezultat može potrajati i do dvije godine, ako se pacijent pridržava uputa. U našoj poliklinici koristimo najčešće lasersko izbjeljivanje koja na siguran i efikasan način postiže blistavo bijeli osmijeh.

LifestyleZdravljeTamara Žaja Miličić: Kako odabrati pravog stomatologa?

Ovacije za ‘Tvorničke postavke’ Ksenije Marinković na početku nove kazališne sezone

Riječ je o predstavi 'Tvorničke postavke', redateljskom kazališnom prvijencu Ksenije Marinković, jedne od naših najboljih kazališnih i filmskih glumica. Ako je suditi po reakcijama publike...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram