Teško je, ali može se. Znamo sve trikove kako da se motivirate za kućni trening

Ako imate manjka vremena, kućni trening odlična je opcija!

Iako na YouTube-u možemo pronaći mnogo raznih kanala, fitness instruktora i videa uz koje možemo vježbati, ne može se takvo virtualno vođenje usporediti s onim uživo. Ipak, nije lako pronaći vrijeme za vježbanje i ponekad je jednostavnije fokusirati se na trening u kućnoj radinosti.

Ako je i vama vrlo teško natjerati se da sami kod kuće odradite trening bez nadzora trenera ili instruktora, donosimo nekoliko jednostavnih, a učinkovitih trikova koji će vam podići razinu motivacije i natjerati vas da ipak učinite nešto dobro za svoje tijelo.

Zadajte si konkretan cilj

Motivacija je psihološki proces koji aktivira ljudsko ponašanje i određuje njegov smjer. Radi se o tzv. unutarnjoj sili koja nas tjera i vodi do ostvarivanja neispunjenih želja. Jednostavnije rečeno, to je volja za dostizanjem nečega. Upravo zbog toga je kod kućnih treninga iznimno biti imati jasan cilj koji želimo dostići svojim vježbanjem.

Zadajte si konkretne ciljeve koji su fizički i psihički ostvarivi. Trudite se planirati kratkoročno, a pogotovo ako tek počinjete s vježbanjem. Vidjet ćete i kako vam se odluke ispunjavaju, ali bit ćete i više motivirani. Počnite polako, s kućnim treningom i postepeno povećavajte svoje zahtjeve. Nemojte očekivati da ćete se sami kod kuće dovesti u formu života ili da ćete vježbati dva sata svaki dan, već odlučite ići postepeno i polako povećavajte zahtjevnost kućnih treninga. Tako neće biti preranih odustajanja i razočaranja.

Napravite plan treninga

Nije bitno trenirate li kod kuće ili u teretani, u svakom slučaju će vam dosezanje ciljeva biti teže bez plana treninga. Ako planirate smršaviti, dobiti mišićnu masu ili snagu, trebali biste pripremiti raspored vježbanja i okvirni plan tjednog treninga. Zahvaljujući tome znat ćete crno na bijelo što vas čeka, znat ćete se unaprijed pripremiti za to i kad vidite da je srijeda navečer rezervirana za vježbanje, vaša motivacija će biti jača.

Opremite vlastitu kućnu teretanu

Ovaj savjet vrijedi naravno samo za one kojima je ona potrebna. Ako se bavite jogom ili pilatesom, jako će vam malo rekvizita biti potrebno za vašu tjelovježbu, no ako netko inače ide na intervalne treninge u teretani, kod kuće bi svakako trebali imati par utega, elastičnih traka ili šipki. Istraživanja su dokazala da se motivacija za kućni trening povećava ako dom opremite barem osnovnom fitness opremom ili pomagalima.

Osigurajte si mir

Radi se o vremenu koje je namijenjeno samo vama, a tome biste trebali prilagoditi i psihičko i fizičko raspoloženje. Sigurno tijekom vježbanja oko vas ne bi trebala trčati djeca, partner vas ne bi trebao opterećivati nepotrebnim pitanjima i trebali biste biti sami u prostoriji. Kad si osigurate privatnost i mir, motivacija za vježbanjem će rasti, a vi ćete ostvariti bolji uspjeh ukoliko se fokusirate samo na vježbanje, a ne na smetnje.

Obucite sportsku odjeću

Sportska odjeća tijekom vježbanja ima nekoliko funkcija. Osim toga što ćete u njoj izgledati moderno, može pomoći i kod prevencije ozljeda i povećanja samouvjerenosti. Sportska odjeća je svojim krojem i materijalom prilagođena učinkovitom upijanju znoja i učvršćivanju vaših mišića. Nadalje, osjećat ćete se kao da ste u teretani što će vas motivirati za aktivniji trening. Ako u zrcalu vidite kako dobro izgledate u opremi za vježbanje, imat ćete veću volju za vježbanjem.

Pohvalite se slikom na društvenim mrežama

Društvene mreže imaju gomilu negativnih utjecaja na nas, no s druge strane, mogu biti i odlična motivacija za vježbanje, što možete iskoristiti u svoju korist. Mnoge studije ustanovile su da društvene mreže značajno povećavaju samopouzdanje i motivaciju za vježbanje. Dovoljno je da se svojom slikom poslije vježbanja pohvalite na nekoj društvenoj mreži među prijateljima ili čak strancima.

Pustite si dobru glazbu

Slušanje glazbe tijekom vježbanja može povećati kvalitetu vašeg treninga, poboljšati vam raspoloženje i motivirati vas za bolje rezultate. Glazba namijenjena primarno za vježbanje obično ima jaki i ravnomjerni ritam koji možete pratiti svojim pokretima.  Studije dokazuju da brži tempo glazbe pomaže poboljšati sportske performanse kad se vježba s niskom ili srednjom razinom opterećenja. Ovaj psihološki učinak manifestira se promjenama u razinama hormona. Nedavna studija pokazala je da su sudionici koji su slušali ugodnu glazbu tijekom vježbanja imali više razine serotonina, hormona sreće.

Pratite svoj napredak

Nije dovoljno fotografirati se i fotografije postavljati na društvene mreže. Da biste se motivirali na daljnje vježbanje trebali biste voditi dnevnik o svojim napretcima. To se pogotovo odnosi na kućne vježbače, koji vježbaju bez iskusnog trenera.

Ako budete bilježili ove stavke, moći ćete s vremenom definirati svoj napredak, greške koje vam se događaju ili pak ustanoviti koje su vam jače strane. Ako uvidite svoj napredak, volja za vježbanjem će vam garantirano narasti.

Isprobajte online treninge

Online treninzi dobivaju na popularnosti i radi se o jednom od najbrže rastućih segmenata u fitness industriji. Ne nude samo fitness aplikacije mogućnost kupovine online plana treninga, sve popularnije je i praćenje online treninga renomiranih fitness trenera.

Prednost online treninga je njihova prihvatljiva cijena i fleksibilnost, a kako se u vježbanje možete upustiti bilo kada dovoljna vam je samo dobra internetska veza.

Kombinirajte tipove treninga

Ne biste se trebali fokusirati samo na jedan tip treninga. Može se dogoditi da vam brzo dosadi i tada se vaša motivacija gubi. Najbolje je kombinirati trening snage, kardio i mirni trening.

LifestyleZdravljeTeško je, ali može se. Znamo sve trikove kako da se motivirate...

U Sinsayju već možete pronaći pregršt dekoracija za Uskrs

Možda je rano razmišljati od Uskrsu, barem dok ne dođe prvi dan proljeća, ali razni brendovi već polako predstavljaju svoje kolekcije uskrsnih dekoracija, a...

Uz ovacije publike Enis Bešlagić premijerno izveo autorsku predstavu s kojom uskoro stiže i u Zagreb

Dugoočekivana predstava 'Da sam ja neko', kazališnog i televizijskog glumca te prepoznatljivog regionalnog TV lica – Enisa Bešlagića, sinoć je imala svoju premijeru u Brčkom, u...

Probali smo napraviti viralnu TikTok verziju Tarte Tatin i nismo požalili

Tarte Tatin je neosporno jedan od najpoznatijih francuskih deserata – pita s lisnatim tijestom, sočnim jabukama, karamelom i ‘izokrenutog’ redoslijeda slaganja i pečenja odavno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram