Tri načina za meditaciju koja ne uključuju mirno sjedenje sa zatvorenim očima

Ako vam ne ide klasična meditacija, probajte nešto novo...

Već ste se vjerojatno naviknuli na gotovo svakodnevno spominjanje ubrzanog načina života koji je izvor brojnih problema za naše psihičko i fizičko stanje, toliko da je to gotovo postala floskula koju  ignorirate. Čekati da svijet postane “usporeniji” jednako je čekanju Godota, točnije mogli biste se itekako načekati. Što onda napraviti kako bi barem malo usporili svoj unutrašnji sat, kako bi bolje reagirali na intimna previranja i stabilnije kročiili kroz život?

Odgovor je mindfulness ili usredotočena svjesnost koju je najlakše ilustrirati primjerom djece koja se igraju ili udube u neku zadaću potpuno bivajući u sadašnjem trenutku. Možda je meditacija najlogičniji način za vježbanje mindfulness-a, no kao sa svim praksama koje tek planirate uvesti u život, za meditaciju je potrebna konzistentnost. Baš kao i tjelovježbu, meditaciju morate prakticirati više puta tjedno i prihvatiti kako će vam nekad ići bolje, nekad lošije i kako je potrebno vrijeme za “usavršavanje”.

No, ako vam je teško krenuti od meditacije, možda možete iskušati neke nove metode koje će vaš um prebaciti u sadašnji trenutak i koje možete već danas isprobati.

 

Hodanje prema odredištu

Oni koji još nisu iskušali meditaciju ili oni koji još ne mogu odvojiti 15-ak minuta samo za sebe, ovaj način meditacije mogu isprobati “u hodu”, jedini je uvjet da budete usredotočeni na dva elementa: prvi je kretanje nogu i stopala, drugi su pozitivne stvari koje se događaju oko vas.

Prvo započnite sa svojim tijelom, uočite snagu i brzinu kojom se krećete te kako stopala udaraju od tlo i koji osjećaj imate u nogama. Nakon toga proširite misli na način da uočavate pozitivne detalje u svom okolišu: smijeh nepoznate osobe, plavo nebo, cvrkut ptica… Um će sigurno i ovdje odlutati na svakodnevne probleme i kada to uočite vratite se opet traženju pozitivnih stvari.

Joga

Najvažnija stvar kod prakticiranja joge je svjesnost o svakom pokretu i usklađivanju pokreta s disanjem. Osim što ćete se istegnuti i napraviti vježbu, joga će vas držati u sadašnjem trenutku. I ne, nisu vam potrebni skupi satovi i oprema jer uz pomoć You Tubea jogu možete vježbati kod kuće.

Hodanje po ravnoj liniji

Pronađite mjesto na kojem možete hodati gore-dolje u trajanju od 30 sekundi. Pripazite da nema prepreka na tom putu i da je riječ o relativno mirnom mjestu koje nema previše vizualnih distrakcija. Pogled usmjerite na nekoliko koraka ispred sebe i pronađite mantru koju ćete izgovarati tijekom hodanja. Mantra će vas zadržati u sadašnjem trenutku, a može biti bilo koja izjava, od “ja to mogu” do “sada sam tu”.

LifestyleZdravljeTri načina za meditaciju koja ne uključuju mirno sjedenje sa zatvorenim očima

Marginalci nagradili 50.000-og gledatelja

Hit komedija, najgledaniji film godine, samo su neki od epiteta koji krase film “Marginalci”. Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je...

Nova formula koja osvaja i profesionalce i klijente – iNOA boja za kosu

Ubrzan način života, brojne obaveze, bile one privatne ili poslovne, mnogima danas ne ostavljaju previše slobodnog vremena. Upravo to isto slobodno vrijeme želimo provesti...

Facebook

90,374FanovaLajkaj

instagram