Zašto ponekad dolazi do nepravilnih menstruacija?

Normalna dužina mjesečnog ciklusa je od 21 do 35 dana. Tijekom prve dvije ginekološke godine, nakon prve menstruacije (menarche), menstruacija može biti vrlo nepravilna i izostajati i po nekoliko mjeseci, nakon čega se ciklus stabilizira i traje u prosjeku 28 dana.

Između 35 – 45 godine života ciklus se obično počne skraćivati – obično 24 do 27 dana, a zatim se polako produljuje, da bi menstruacija obično počela izostajati između 48 – 51 godine života. Ovo razdoblje naziva se perimenopauza. Zadnja menstruacija – menopauza javlja se obično oko 52 godine života, a nakon zadnje menstruacije nastupa menopauza.

Prosječno trajanje menstrualnog krvarenja je između 4 – 6 dana, a normalan raspon je između 2 do 8 dana. Prosječan gubitak krvi tokom menstruacije je 30 ml, a više od 80 ml smatra se abnormalnim i zahtijeva obradu.

Intimina (FacebookInstagram)

Uzroci poremećaja menstruacije mogu biti od benignih kao što je stres, pa do ozbiljnih bolesti

Čimbenici stresa koji utječu na menstruaciju su gubitak ili značajniji dobitak na tjelesnoj težini, dijeta, promjene u intenzitetu ili rutini vježbanja, putovanja, bolest itd.

Početak ili prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula može utjecati na menstruaciju. Neke žene imaju neredovite cikluse, a moguć je i izostanak menstruacije u razdoblju do 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Ovo ja važno kada se planira trudnoća. Tokom uzimanja kontraceptiva mogu se javiti i intermenstrualna krvarenja.

Polipi na ušću maternice ili unutar sluznice maternice mogu biti uzrok intermenstrualnog ili pojačanog menstrualnog krvarenja.

Miomi – dobroćudni tumori mišićnog sloja maternice mogu uzrokovati abnormalna krvarenja, bolnost .

Endometrioza – bolest kod koje se otoci endometrija tj. sluznice maternice nalaze izvan maternice i imaju estrogenske receptore, te također krvare tokom menstruacije. Kako ta krv ne otječe van tijela, nastaju krvave ciste koje fibroziraju. Kao posljedica javljaju se abnormalna krvarenja, bolovi u trbuhu kod defekacije, bolni odnosi.

Upalna bolest zdjelice koja može biti ascendentna (kada bakterije dolaze iz vagine) ili descendentna (kada bakterije dolaze iz trbušne šupljine), a manifestira se pojačanim vaginalnim iscjetkom neugodna mirisa, nepravilnim krvarenjima, bolovima u zdjelici, temperaturom, tresavicom, mučninom i povraćanjem, te zahtijeva hitno liječenje.

Sindrom policističnih jajnika kod kojeg izostaje ovulacija zbog hormonske neravnoteže – proizvodi se veća količina muških spolnih hormona tj. androgena. Rezultat je nepravilan menstruacijski ciklus ili potpuni izostanak menstruacije. Sindrom policističnih jajnik (PCOS) je povezan sa pretilošću, neplodnošću, hurzutizmom (pojačani rast dlaka), aknama. Liječenje PCOS ovisi o tome želi li žena trudnoću ili ne. Ako ne želi trudnoću terapija izbora su kontracepcijske pilule s antiadrogenim progestinima i metformin -senzitizator za inzulin koji se koristi u dijebetesu. Ako žena želi trudnoću potrebno je uravnotežiti hormone i stimulirati ovulaciju.

Uzrok nepravilnih menstruacija može biti i prijevremena insuficijencija jajnika koja se javlja kod žena mlađih od 40 godina, kod kojih jajnici prestaju funkcionirati i javlja se preuranjena menopauza. Uzrok može biti u obiteljskoj anamnezi prerane ovarijske insuficijencije ili određene kromosomske abnormalnsoti. To se može dogoditi i u pacijentica koje se liječe od raka kemoterapijom ili zračenjem.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
LifestyleZdravljeZašto ponekad dolazi do nepravilnih menstruacija?

Ljeto počinje uz KulaKula Festival i Doris Dragović u Kuli Kamerlengo

Šest ljeta za redom Trogirani i njihovi gosti uživaju u glazbenom slavlju pod nazivom KulaKula Festival koji se prometnuo u pravog malu glazbenu poslasticu...

Znamo gdje trebate potražiti novi primjerak kupaćeg kostima

Mada nam je izgledalo kao da se ljeto neće pojaviti, srećom, svibanjske kiše napravile su pauzu i podsjetile nas da nas još manje od...

Uronite u svijet modernih muških i ženskih parfema

U svijetu mirisa parfemi imaju moć izraziti našu individualnost. Svaki muškarac i svaka žena imaju svoj jedinstveni mirisi koji odražava njihov stil i osobnost....

Fotografije Baš Naš Sunset festivala izgledaju čarobno! Saznajte što vas sve očekuje

Uz vesele ritmove, puno smijeha i zabave, službeno je otvoreno posebno proljetno izdanje popularnog Baš Naš festivala. U zelenilu predivnog zagrebačkog parka Bundek, lipanj...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram