Malo toga nas toliko veseli kao jedenje ukusnog mekog tijesta, pizza, raznih tjestenina i pašta. Jednom riječju, ugljikohidrati su naša strast i ovisnost, a sada imamo i znanstvenu potvrdu zašto nas oni čine toliko radosnima. Naime, stručnjaci i nutricionoisti zaključili su kako ugljikohidrati izlučuju više endorfina i serotonina u ljudskom tijelu no i jedna druga skupina namirnica pa nije ni čudo da nam se ponekad čini kako bez njih ne možemo živjeti.
Umjereni ugljikohidrati zapravo su dobri za nas i to zato što su dokazano glavni izvor energije ljudskog tijela. Ugljikohidrati nam podižu razinu šećera u krvi, hrane nas i daju nam dovoljno energije za cijeli dan, no s njima ne smijemo pretjerivati. Uravnotežena prehrana ključ je zdravlja i na to ne smijemo zaboraviti ma koliko volimo pizzu.
Znanstvenici su povezali jedenje ugljikohidrata s manjom mogućnošću obolijevanja od depresije. Naime, statistike pokazuju da ljudi i narodi koji slobodnije uživaju u ugljikohidratima općenito osjećaju manje stresa te su opušteniji. Tomu je tako jer ugljikohidrati podižu razinu serotonina, hormona sreće i zadovoljstva u našem tijelu. Tako da je posve legitimno ponekad se razvesliti tanjurom špageta i uljepšati si dan!
No, loša stvar u cijeloj priči je što taj osjećaj silnog zadovoljstva pri jedenju kruha, peciva ili kolača izaziva ovisnost. Aktiviraju se centri u mozgu zaduženi za zadovoljstvo, i to u toj mjeri, da dugoročno osoba koja ne pazi na unos ugljikohidrata može postati o njima posve ovisna. Ovakva situacija može prouzročiti prejedanje, a u konačnici i debljanje.
Ključ je, kažu nutricionisti, u pronalaženju balansa u prehrani. Svakako nemojte izbaciti uglijokihdrate iz prehrane. Oni imaju mnoga odlična djelovanja na naš organizam te su ključni za održavanje normalne energetske razine kroz dan, ali ipak, pripazite da vas uživanje u njima ne bi dovelo do toga da po cijele dane maštate samo o kroasanima.