Snažne društvene poruke u kolekcijama dizajnera nove generacije

Četvrtu večer Bipa FASHION.HR-a obilježile su četiri sjajne revije mladih dizajnerskih snaga i moda s porukom. Aktivizam je bio zajednički nazivnik kolekcija koje su na pisti predstavili modni dvojac TWINS, dizajnerica Jelena Holec, londonski brand hrvatskog podrijetla Staša Design te modni duo KLISAB. Da je moda prije svega stav, a tek onda umjetnost odijevanja, dizajneri nove generacije pokazali su jučer svojim revijama koje komuniciraju njihove poruke o aktualnom društvenom trenutku. 

Večer su otvorili popularni TWINS-i, pod pokroviteljstvom branda CCC, znakovito inspirirani idejom slobode. Poznati po tome što su svoje modno stvaralaštvo posljednjih godina posvetili društveno-političkoj tematici, Damir Begović i Domagoj Štimac novu su kolekciju za jesen/zimu prikazali kao hibrid prošlosti i budućnosti, koja svojom damskom estetikom priziva duh 60.-ih godina prošlog stoljeća. Kolekcija donosi ženstvene odjevne komade poput uskih pencil ili mini suknji do suknji punog kruga, oversize kapute koji dolaze u nekoliko dužina, zimske kostime, odijela i majice sa snažnim porukama o društvu danas. Novost ove sezone u kolekciji su i muški komadi, odijela, majice s porukom te kaputi, a reviju su otvorili komadima u bojama hrvatske zastave izrađenima u potpunosti od vunenog zimskog štofa. Nova preokupacija ovih mladih dizajnera je predstaviti  kolekciju u kojoj modni dizajn može djelovati aktivistički te osvijestiti i educirati publiku o bitnim problemima današnjice u Hrvatskoj.

Nakon TWINS-a, londonska dizajnerica hrvatskog podrijetla Staša Randall predstavila je kolekciju brada Staša Design pod nazivom Equality. Staša je željela prikazati jednakost i naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena koje dolaze iz različitih miljea. Ideja dizajnerice bila je spojiti tradicionalno i suvremeno pa je upravo zato posebnu pažnju posvetila odabiru materijala, samoj izradi odjevnih komada, a ponajviše detaljima kojima je obogatila novu kolekciju. Minimalistički kimono, mantili, haljine, hlače te bluze samo su neki od upečatljivih komada iz kolekcije s kojim se prvi put predstavila na modnoj pisti Bipa FASHION.HR-a.

Modna dizajnerica, Jelena Holec za novu kolekciju inspiraciju je pronašla u životu i vladavini ruske carice Katarine Velike, koja je poznata po tome što je bila korak ispred svog vremena. Holec je posebnu pažnju posvetila spoju elemenata dvorske, ali i svjetovne odjeće ukomponirane s današnjim trendovima. Njezinu novu kolekciju zanimljivom čini slojevitost, zagasite boje i poigravanje s teksturama, a fragmenti skulptura, grafika, crteža i uporabnih predmeta poslužili su kao baza za dizajniranje uzoraka na tkaninama.

Zanimljivu modnu večer zatvorio je dizajnerski dvojac KLISAB koji se kao i uvijek dosad osvrće na aktualne procese današnjice. Znakovito, u ovoj kolekciji KLISAB su u potpunosti izostavili hlače. Kroz povijest odijevanja žene su preuzele hlače od muškaraca kako bi izrazile svoju emancipaciju i zadovoljile potrebe novih uloga. KLISAB ovom gestom kao da poručuju kako žena, kad je snažna na način na koji to svjedočimo danas, ne treba elemente muškog odijevanja jer svoju snagu gradi iz ženstvenosti, a izražava ju noseći suknje i haljine. Njih su izradili u teškim, toplim materijalima – pamučnoj scubi, vunenim štofovima, taftinu, popelinu, impregniranom vodonepropusnom pamuku i viskozi. KLISAB ženu u kolekciji zima 18/19 vide u dominantnoj crnoj boji, uz pojavljivanje zagasitih tonova zelene, bordo i crvene. Linije su pročišćene, ravnih silueta s naglaskom na pokretu odjeće u donjim dijelovima. Ni dekoracije na odjeći nisu lišene svrhovitosti, resice i metalne perforacije tu su i da naglase kretanje odjeće, a trake i šal ovratnici štite od hladnoće. Uz odjeću, KLISAB ove sezone predlaže popularne modele torbi, sada u novim bojama – lakiranoj crnoj i crvenoj, nijansama zelene, bordo i sive, a predstavljaju ih u novim veličinama, kombinacijama s kožnim remenjem, te mini model torbe za nošenje oko vrata.

ModaModa vijestiSnažne društvene poruke u kolekcijama dizajnera nove generacije

Facebook

99,687FanovaLajkaj