Talentirani modni dizajner Donovan Pavleković predstavlja novu odvažnu kolekciju ‘Sinners’

Nova kolekcija modnog dizajnera Donovana Pavlekovića bavi se svim onim sakrivenim, o čemu se ne priča, a najviše o problematici žene naspram muškarca. 

„Sinners“ ili „Grešnici“ je kolekcija koja je svoju inspiraciju našla u temama Danteovih krugova pakla, istraživanjem smrtnih grijeha i zapovijedi. Njihova relevantnost istražuje se i propituje kroz načela 21.stoljeća i dolazi se do zaključka da je današnji život, grijeh samo privid i iluzija. Donovan kao i uvijek u prvi plan stavlja ženu, njenu ulogu i njeno tijelo te polazi od pretpostavke da je ono jače, brže i bolje i da se kao takvo treba i promatrati. Žena trpi sve kako bi omogućila svima oko sebe što lagodniji život, ali i u javnosti održala status svog muškarca koji s druge strane i nije toliko jak, čist i požrtvovan.

Kolekcija se sastoji od tri odjevne kombinacije koje zajedno čine potpunu priču. Prvi outfit pod nazivom “Failure – dan prvi, Purgatorio ” odnosi se na grešnika kojeg je već dostigla njegova sudbina. Po uzoru na Danteovih 9 krugova pakla, vrijeme je da ta zamišljena persona doživi svoju čistku. 

Korzet, komad koji sada možemo reći da svaki put željno iščekujemo u kolekciji ovog dizajnera, ovog puta predstavlja 9 krugova pakla, 9 mačeva koje osoba mora podnijeti kako bi stigla u “raj”. 

Životnjski repovi koji uokviruju korzet simboliziraju sva mučeništva koja životinje prolaze zbog ljudskog roda, za Donovana osobno najgori ljudski čin – ubijanje radi krzna. Naravno u ovom slučaju repovi su napravljeni od faux krzna dok je njihova poruka jasna i očita.

Devet okova na nogama simboliziraju Isusovu patnju nošenja krune od trnja koja je modernizirana i ponižena do najgoreg oblika – nošenja na nogama, imobilizirajući našu mučenicu. 

Cijela kolekcija kroz “ženske” forme zapravo govori o svemu što žene od početka vremena rade zbog muškarca –  prikrivaju njegovu lošu stranu, mane i slabosti. Drugi outfit “Sinner -dan drugi – realnost ” zamišljen je kroz formu biznismena koji radi svoj 9to5 i nakon toga se prepušta svojim vješto skrivenim fantazijama. Vidimo kontrast između nametnutih muško-ženskih uloga jasno prikazan kombinacijom kodeksa uniforme – savršena bijele košulje, prugaste hlače i kravata nasuprot bondage elemenata poput maski, remenja i nanogice. Ovdje nanogica služi ne za ograničavanje kretnje već za nošenje tajnog mobitela, čiju svrhu možete i sami zamisliti.

Podizanjem nogavice otkriva se nova strana, otkopčavanjem košulje izlazi harness, a navlačenjem maske osoba postaje dominantom. Transformacija putem odjeće i ručno rađenih dodataka je kompletna.

Treći dan “Mother -Hell ” simbolizira duh nade, majku koja brine o svima, dok je njena realnost i njen duh pakao. Zamišljena je kao entitet koji je prošao cijeli život u patnji, da bi na kraju bila prognana, slomljena poput njenih nogu. I usprkos svemu taj ženski entitet i dalje sjaji, poput žarko crvenog srca na klasičnom, staple komadu – plastičnom korzetu. Ovaj sjajno zlatni korzet upotpunjen je predimenzioniranom kapuljačom koja simbolizira majku i lebdeći plašt, dok je suknja u padajućem, kaskadnom momentu. Najbizarniji komad ovog outfit-a su čizme od gipsa koje daju dojam ozlijeđene noge. Ovo je za naše prostore potpuno nova tehnika kada je riječ o odjeći i modi. Same čizme teže oko deset kilograma i potpuno negiraju ikakvu vrstu kretanja. 

Svaki dio ove kolekcije sadrži pomno promišljenu simboliku, bila riječ o feminizmu, potrošenom maskulinitetu ili smrtnim grijesima pred kojima mnogi padaju. Tema je tamna, ali se kroz nju nazire blještavi kraj koji najavljuje finalni outfit Majke i njenog borbenog srca. Kolekcija je zamišljena kao umjetnički, provokativni pothvat i iako ima komercijalnih komada poput košulje, suknje i tigrastog bolera njena glavna uloga je ispitati, začuditi i intrigirati. U skorije vrijeme kolekcija će biti upotpunjena eksperimentalnim video zapisima koji će dati i glas ženi, koja vodi cijelu priču. Jedva čekamo vidjeti kako će mladi dizajner staviti točku na i iza ovog fenomenalnog, mračnog putovanja u pakao i nazad.

ModaModa vijestiTalentirani modni dizajner Donovan Pavleković predstavlja novu odvažnu kolekciju 'Sinners'

Novo Wonderlux Swarovski prodajno mjesto u Arena centru zrači čarolijom

Obitelj Swarovski, još od pokretanja poslovanja, svojim kupcima nudi jedinstvene komade nakita koji pričaju posebnu priču. Kroz sve ove godine obitelj je nastavila njegovati...

Francuski brend Mixa predstavio novitete za njegu suhe i osjetljive kože

Jučer je u divnom ambijentu hotela Amadria u središtu Zagreba održan panel brenda Mixa - “Koža bira #LabProvenLifeProven”. Panel je moderirala glumica i voditeljica...

Opet moramo prekinuti dijetu, Bread Club je izbacio novu blagdansku slasticu

Bread Club, po našem mišljenju najbolja zanatska pekara, često nas oduševljava svojim kreacijama. Od savršenog sourdough kruha, kroasana od badema o kojem razmišljamo svakodnevno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram