Bliži se razdoblje adventskih putovanja. Ove destinacije nude najbolje sajmove u Europi

Inspiracije za kratka putovanja nikad ne manjka.

Listopad je došao svome kraju, a mi odbrojavamo još manje od dva mjeseca do Božića. To znači da već naveliko kupujemo božićne dekoracije za interijer i razmišljamo o savršenim poklonima za najmilije, a mnogi počinju planirati i kratka adventska putovanja. Naime, Advent je za mnoge najčarobnije doba godine kada gradovi Europe zablistaju novim sjajem. Brojne sajamske kućice s ponudom kuglica, ukrasa, svjećica i sjajne hrane preplave gradove, a tisuće turista i lokalaca odluče uživati u njima i tako u veselju dočekati Božić. S obzirom da je prošla godina zbog pandemije bila malo drugačija te da se mnogi sajmovi nisu održali, jedva čekamo ovogodišnji Advent kako bismo nadoknadili propušteno. Donosimo vam zato pet ideja za adevntska putovanja na neke od najljepših božićnih sajmova.

Beč

Austrija je jedna od najpopularnijih božićnih destinacija, a božićni sajam u Beču jedan od najpoznatijih i najljepših. Beč kao grad kulture i tradicije svake godine osvane u najljepšim bojama Božića. Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možete uživati u mirisima i okusima božićnih kolača, medenjaka, punča i kuhanog vina. Prekrasne lokacije ispred Gradske vijećnice, dvorca Schönbrunn i ispred katedrale svetog Stjepana nude obilje zabave i uživanja, a dodatnom šarmu Beča za vrijeme Božića doprinosi i to što se radi o jednom od najbogatije okićenih gradova Europe. Dobra je vijest što se Advent u Beču održava i ove godine, i to od 12. studenog do 26. prosinca, iako se spominje i produživanje trajanja sajmova. Organizatori trenutno rade na pripremi svih sigurnosnih mjera koje uključuju obavezno nošenje zaštitnih maski, smanjen broj štandova i broj osoba koje mogu zajedno biti za stolom te zabranu održavanja aktivnosti na zatvorenom.

Prag

Prag je lijep u svako doba godine, a u božićno vrijeme ovim gradom vlada posebna atmosfera. Božićni sajam smješten na Starogradskom trgu jako je popularan među turistima, a održat će se i ove godine, od 27. studenog do 6. siječnja 2022. Kao i na Adventu u Beču, i ovdje se možete gostiti ukusnom europskom kontinentalnom hranom i začinjenim kuhanim vinom. Iako je ovaj Advent nešto skromniji po razgranatosti od onog bečkog, i dalje je prekrasan pa ga se svakako isplati posjetiti. S obzirom da su i Beč i Prag relativno blizu Hrvatskoj, ove destinacije su očekivano i omiljene među Hrvatima koji vole adventska putovanja.

Budimpešta

Budimpešta je još jedna prekrasna europska prijestolnica koja je od Zagreba udaljena samo nekoliko sati vožnje. Baš zbog toga je omiljena božićna destinacija mnogima iz naših krajeva, a s obzirom da se prošle godine Advent tamo nije održao, vjerujemo kako će ove godine kada je najavljen mnogi pohrliti da ga ponovno posjete. Slavni Vörösmarty trg u centru grada tako će opet zasjati u punom sjaju i posjetiteljima ponuditi obilje odličnih atrakcija – od klizanja do guštanja u mađarskog gulašu. Uz to, grad će biti bogato ukrašen, a na nekoliko punktova će se održavati dodatni mini sajmići. Najavljeni datumi održavanja ovog adventskog sajma su 19. studeni do 31. prosinac.

Tallinn

Iako je prošle godine zbog pandemije koronavirusa sajam u Tallinnu bio značajno manji no prethodnih godina, čini se kako će se ove sezone vratiti u svom punom sjaju. Naime, Advent u Tallinnu je prije dvije godine proglašen najboljim u Europi i to zato što kombinira odličnu ponudu atrakcija i gastronomije s tradicijom dugom više od nekoliko stoljeća. Tradicija obilježavanja božićnih svečanosti ovdje seže u 1441. godinu, kad je upravo na ovom Trgu postavljeno prvo božićno drvce u Europi. Na sajmu možete uživati u tradicionalnoj estonskoj božićnoj kuhinji, od crnog pudinga i kiselog kupusa do medenjaka i toplih božićnih pića, kao i razgledati lokalne rukotvorine i poklone za najmilije. Ove godine najavljeno je da će se božićni sajam u Tallinnu održati od 28. studenog do 25. prosinca.

Strasbourg

Božićni sajam u Strasbourgu je najpoznatiji sajam u Francuskoj i najstariji u Europi. U centru grada inače se nalazi se oko 300 drvenih kućica, no vlasti su prošle godine odlučile da ih zbog sigurnosti i prevencije koronavirusa neće biti. No, ove godine sajam će se vratiti u punom sjaju, ali će ga moći pohoditi samo oni koji imaju Covid potvrde, koje će se po svemu sudeći, tražiti na svakom koraku. Stotine ukrašenih sajamskih kućica, palačinke s Nutellom i tradicionalne francuske slastice privuku stotine turista na ovaj sajam svake godine, pa sumnjamo da se isto neće ponoviti i ove. Advent u Strasbourgu planira biti održan od 26. studenog do 30. prosinca.

PutovanjaMeđunarodna putovanjaBliži se razdoblje adventskih putovanja. Ove destinacije nude najbolje sajmove u Europi

Lana Gojak Bajt u podcastu „Mame kod Lane“ ugostila glumicu Marijanu Mikulić

Glumica Lana Gojak Bajt nedavno je pokrenula audio i video podcast "Mame kod Lane", u kojemu je imamo prilike gledati i slušati u ulozi voditeljice, točnije domaćice...

Glazbeni spektakl ‘Rock Opera’ na turneji Hrvatskom

Nakon rasprodanih koncerata diljem regije, najveći glazbeni simfo-rock spektakl na ovim prostorima, ‘Rock Opera’, organiziran u zajedničkoj suradnji međunarodnog simfonijskog orkestra, big banda i zbora,...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram