Čarobno oko Cetine: Prizor koji morate vidjeti barem jednom u životu

Jedna od najbajkovitijih atrakcija Dalmatinske zagore.

Zahvaljujući društvenim mrežama mnogi su se nekoć pomalo opustjeli dijelovi Lijepe Naše jako popularizirali kod turista, ali i lokalaca te stekli svjetsku slavu zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama. Jedna od dugo zapuštenih i zaboravljenih predjela bila je i Dalmatinska zagora, a koja se može pohvaliti nekim vrhunskim atrakcijama. Među njima je definitivno najpoznatije takozvano „oko Cetine“, odnosno vrelo prekrasne tirkizne vode koje iz zraka izgleda kao golemo plavo oko, a koje je osvojilo Instagram travel influencere.

To „oko“, zapravo je cetinsko vrelo znano i kao Veliko vrelo ili Glavaševo vrelo, a ako želite snimiti nezaboravne fotke iz zraka dok plivate u vodi, ovo je mjesto za vas. Ovo duboko vrelo istraženo je do 120 metara dubine, a zapravo se ne zna koliko je točno duboko. Isprva je njegova voda prekrasno tirkizna, a zatim se pretvara u duboku modru, pa i crnu boju, što iz zraka izgleda jako lijepo. Izvor rijeke Cetine nalazi se na 385 m iznad mora i upravo ovdje rijeka Cetina započinje svoj put do mora. Ovo vrelo osim modrinom vode očarava i okolinom, jer je okruženo dinarskim krajolikom, stijenjem i vidicima koji oduzimaju dah.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Duh Balkana (@balkanstreets_)

No, iako boja vode jako poziva na kupanje, trebate biti oprezni, jer je i za najvećih vrućina ona poprilično hladna. Maksimalno doseže 19 stupnjeva, što definitivno osvježava tijekom ljetnih sparina. Upravo je hladnoća vode jedan od razloga zbog kojih mnogi odlučuju na vodi vrela Cetine „zaploviti“ na luftiću te se poštedjeti pravog ulaska u hladnu vodu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Croatia Travel Info (@croatiatravelinfo)

Još jedna atrakcija ovog područja je i crkva Uznesenja Gospodnjeg, a koja nadvisuje „oko“ Cetine i kod koje je uređen vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na vrelo. Uz vidikovac se nalazi i parkiralište za automobile. Osim te crkve, vrijedi spomenuti i crkvu sv. Spasa koja je najstarija starohrvatska crkva, koja se smatra najvrjednijim spomenikom domaće sakralne arhitekture.

U nastavku smo izdvojili neke fotke s Instagrama koje pokazuju koliko je ovo područje lijepo i vrijedno posjeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli croatiaweek (@croatiaweek)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pointers Travel 🇭🇷 (@pointerstravel)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli M I L A N C V I T K O V A C🌍📸 (@cvitko_m)

PutovanjaHrvatskaČarobno oko Cetine: Prizor koji morate vidjeti barem jednom u životu

U najljepšoj kali stare jezgre Makarske pojavila se fantastična umjetnička instalacija

U jednoj od najljepših kala stare gradske jezgre Makarske do 14. kolovoza možete otkriti još jedno umjetničko iznenađenje zagrebačkog projekta Okolo koji ovdje gostuje od srpnja...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram