Dolina Neretve – kratki vodič za potpuno uživanje

Tražite li destinaciju za savršen izlet u kojem ćete objediniti uživanje u predivnoj netaknutoj prirodi, jedinstvenu i vrhunsku gastronomiju te bogatu kulturnu ostavštinu?

Pred nama su ljetne vrućine i sveprisutna potreba da se osvježimo, pa iako nam je u tom slučaju more prvo na pameti, uživati u ljetu može se i na rijekama, jezerima, u potocima i brdima… Brojne destinacije nude nešto od navedenog, no rijetke su one koje nude baš sve. Jedna od njih je dolina rijeke Neretve, najveća hrvatska riječna delta u kojoj su stoljeća jedinstvenog života ostavila brojne tragove u kojima je danas moguće uživati kao zadovoljan i ispunjen gost.

Pogled sa Smrden grada na Pelješki most

Neretva zaslužuje da joj posvetite svoje vrijeme

Iako je kraj u kojem su smještena tri grada – Metković, Opuzen i Ploče – često samo usputna stanica tijekom putovanja u južnu Dalmaciju, Neretva zaslužuje da joj posvetite svoje vrijeme. Odakle god iz Hrvatske krenete, u Metković ćete stići u par sati. Ako tražite odličan, moderan smještaj s ljubaznim i pristupačnim domaćinima, nećete pogriješiti s hotelom Narenta čiji je restoran također za svaku preporuku. Tradicionalne neretvanske specijalitete priredit će vam na inovativan način. Primjerice, žabe ćete jesti umotane u slaninu. Nikako ne propustite kušati neretvanski lonac, u kojem će se naći sve najbolje što dolina nudi.

Neretvanski lonac
Park u Metkoviću
Arheološki muzej Narona

Spoj vrhunske gastronomije i bogate kulture neretvanskog kraja naći ćete u naselju Vid, nekoliko kilometara od Metkovića. Tamo se smjestilo jedno od najvažnijih hrvatskih nalazišta iz rimskog doba – Arheološki muzej Narona, jedini in situ muzej u Hrvatskoj u kojem ćete naći 17 mramornih skulptura s prikazima rimskih careva i članova njihovih obitelji. U muzeju ćete se također upoznati s brojnim običajima i načinom života stanovnika koji su dolinu Neretve naseljavali u rimsko doba. Nakon obilaska muzeja, možete prošetati živopisnim mjestašcem koje se smjestilo na ruševinama rimskog grada.

Restoran Đuđa i Mate
Vožnja lađom restoran Đuđa i Mate
Vožnja lađom restoran Đuđa i Mate
Vožnja lađom restoran Đuđa i Mate
Vožnja lađom restoran Đuđa i Mate

Naići ćete pri tom na zapanjujuće prizore, primjerice dijelove rimskih građevina od kojih su izrađene kuće današnjih stanovnika Vida. Nakon što se prošećete mjestom, uz rukavac rijeke smjestio se restoran Đuđa i Mate u kojem morate probati neretvanski brudet od jegulja i žaba. Ako želite, domaćini će vas rukavcima rijeke provesti na neretvanskoj lađi, uz domaću rakijicu ili čašu vina uz koju će lijepa priroda postati još ljepša.

Naselje Vid
Mjesto Vid nedaleko od Metkovića

Predivna Baćinska jezera nude mnoštvo opcija za uživanje

Iako se u Vidu ne preporuča kupanje, suprotno vrijedi za Baćinska jezera, koja se sastoje od šest spojenih i jednog odvojenog jezera. Jezera su slatka, a na njima je moguće uživati u vožnji tradicionalnom neretvanskom lađom, ili pak možete kontaktirati Paddle-Surf-Bacina i provozati se supom ili kajakom do bilo kojeg komadića obale na kojem ćete moći organizirati opušteni piknik uz bogatu floru i faunu.

Baćinska jezera
Baćinska jezera
Baćinska jezera
Baćinska jezera
Baćinska jezera

Još jedno posebno mjesto neretvanskog kraja je Agro etno park Žabac, jedinstveni ambijent na jezeru Kuti, do kojeg dolazite vozeći se kroz rukavce tradicionalnom neretvanskom lađom. Tamo će vas čekati ptice, ribe, vodozemci i gmazovi u svom prirodnom ambijentu.  Po dolasku u Žabac ćete se okrijepiti domaćom rakijom te se udomaćiti u konobi gdje će vas domaćini vještim pričama voditi kroz degustacije najpoznatijih neretvanskih specijaliteta. Ako želite, možete se družiti i s velikom obitelji pataka i pačića koji slobodno hodaju dvorištem restorana.

Agro etno park Žabac
Agro etno park Žabac
Agro etno park Žabac
Agro etno park Žabac

Želite na još jednom mjestu kušati neretvanske specijalitete? Nedaleko od Metkovića nalazi se konoba Vrilo – nikako ne propustite njihove žabe s kapulom, a ako ste za morski specijalitet – crni rižoto od sipe je vrhunska delicija.

Konoba Vrilo
Žablji krakovi u panceti

Najbolji način da detaljno upoznate biljni i životinjski svijet neretvanskog kraja je da posjetite Prirodoslovni muzej Metković. Ornitološka zbirka koja je temelj muzejskog postava ostavština je ornitologa Dragutina Rucnera. Stalni postav muzeja prezentiran je tehnikama informativnih panela, trodimenzionalnih prikaza staništa, prepariranih životinja u ladicama i vitrinama te multimedijskih audiovizualnih prikaza. Sadržaj će biti zanimljiv i odraslima i djeci, a stručno i zabavno osoblje učinit će vam boravak u muzeju još ugodnijim.

Prirodoslovni muzej Metković
Prirodoslovni muzej Metković

A kada je ugoda u pitanju, ne smije se zaboraviti ni na vino. Iako je nešto udaljenija od delte Neretve, vinarija Terra Madre nalazi se na spektakularnoj lokaciji – na poluotoku s kojeg se pruža prekrasan pogled na Pelješac i novoizgrađeni most. Do vinarije se dolazi kroz zelene vinograde koji su, u kontrastu s plavim morem, pravi praznik za oko. Uređena je moderna unutarnja kušaonica, a uskoro će biti završena i vanjska koja će sigurno biti hit kod svih ljubitelja pošipa i plavca malog, ali i zapanjujućih panorama za savršene fotografije. Osim vina, dolina Neretve ima svog aduta i na pivskoj sceni. Brewille pivovara proizvodi craft piva na temu prošlosti i sadašnjosti neretvanskog kraja. Savršeno za tople ljetne mjesece!

Neretvanska craft pivovara Brewille
Neretvanska craft pivovara Brewille
Vinarija Terra Madre
Vinarija Terra Madre
Vinarija Terra Madre

Vjerujte nam, morate posjetiti ušće Neretve

Za kraj našeg vodiča kroz dolinu Neretve ostavili smo mjesto gdje se očituje sama bit toga kraja – ušće rijeke u more na kojem se možete kupati, ali i kiteboardati. Mjesto je to gdje se spajaju slano i slatko, morsko i riječno, zeleno i plavo… a gdje je zalazak sunca u koktel baru spektakl koji ćete zauvijek pamtiti!

Ušće Neretve
Ušće Neretve
Ušće Neretve

 

PutovanjaHrvatskaDolina Neretve - kratki vodič za potpuno uživanje

Evergreen Sushi ovog ljeta predstavlja nova jela

Evergreen Sushi Experience, sinonim za vrhunsku azijsku kuhinju u Zagrebu i omiljeno odredište za sve ljubitelje sushija, uskoro slavi gotovo deset godina uspješnog poslovanja....

Facebook

99,687FanovaLajkaj