Gastronomska bajka iz srca Slavonije i Podravine

Ljubav na tanjuru

Julia Child, legendarna američka kuharica, jednom je rekla da su najbolji ljudi upravo oni koji vole jesti i teško se s njom ne složiti.

Mi bismo na tu istinu dodali još jednu: najbolji su i oni koji vas pozovu za svoj stol.

A u Virovitičko-podravskoj županiji takvih je ljudi napretek. Oni koji vam, uz tanjur domaće juhe i vrući kruh iz krušne peći, ispričaju priču o zemlji i poljima, šumi i rijeci, precima i tradiciji. Upravo takvi ljudi žive u, kako ju od milja zovu, najslađoj hrvatskoj županiji, gdje je gastronomija duboko utkana u način života te ima okus zavičaja i teksturu trajnih uspomena.

Ako ste hedonist i foodie, ako tražite mjesto koje će vas svakim zalogajem odvesti u prošlost, ali i pružiti vam potpuno nova iskustva… samo slijedite mirise. Oni će vas odvesti do pet mjesta koja trebate doživjeti.

  1. Zlatni klas Otrovanec: Tradicija u žlici, kopriva na tanjuru

Livada na kojoj pasu konji. Stare drvene kuće. Miris pogače i štrukli.

Sve to, i toliko mnogo više, obiteljsko je imanje Zlatni klas u Otrovancu pored Pitomače.

Ovo poznato i među gurmanima omiljeno mjesto u ponudi ima “zaboravljena” jela: bijeli žganci s preprženim lukom, prežgana juha, ječmene i prosene kaše, jela od koprive, bundeve i ljekovitog bilja, domaći kruh iz mlina koji sami pokreću, a recepti za deserte dolaze ravno iz rukom ispisanih starih bilježnica baka.

Zlatni klas, foto: Mario Žilec
Zlatni klas, foto: Mario Žilec
Zlatni klas, foto: Mario Žilec

Nedjelja je ovdje rezervirana za popularni all-you-can-eat Podravski stol, što je drugi naziv za slavlje za nepce. Patka s mlincima, teletina s krumpirom, Stroganoff, štrukle, zlevanka, zelene palačinke s domaćim pekmezom i sve to u atmosferi obiteljskog okupljanja.

  1. Pustara Višnjica: Bajka u srcu Slavonije

Samo nekoliko kilometara od Slatine, u sjeni starih jablana i  mirisu kestena, smjestilo se stoljetno imanje koje je savršena kombinacija luksuza, prirode i rustikalnog šarma. Danas Pustara Višnjica nosi oznaku EDEN (europsku destinaciju izvrsnosti), ali i vaša osjetila će joj dati najviše ocjene.

U ugodnom ambijentu restorana Višnjica poslužuju se jela koja, jednostavno rečeno, slave slavonsku kuhinju: čobanac od divljači, medaljoni u umaku od gljiva, pačje pečenje na kremi od crne noje, krušne knedle, zeleni mlinci, salate s mrkvom i ciklom te domaći deserti poput salenjaka i štrudli.

Pustara Višnjica, foto: Mario Žilec
Pustara Višnjica, foto: Mario Žilec
Pustara Višnjica, foto: Mario Žilec
Pustara Višnjica, foto: Mario Žilec

Uz prefinu hranu, tu je i škola jahanja, vožnja kočijom, najam bicikala i hotel u kojem se možete odmoriti nakon bogatog ručka.

Sve to u oazi mira gdje priroda i čovjek dišu istim ritmom.

  1. Dvorac Janković i Kurija Janković: Doručak poput plemstva

U Kapela Dvoru, nedaleko od Virovitice i blizu granice s Mađarskom, ponosno stoji Kurija Janković, dvorac iz 19. stoljeća koji je transformiran u heritage hotel s četiri zvjezdice, jedini takav u Slavoniji.

U ovom povijesnom zdanju doručkovat ćete pod portretima plemića, popiti čašu bazginog soka ili domaći liker, uživati u lokalnim sirevima, pekmezima i voću susjeda iz sela. Za ručak, goste čeka spoj tradicionalnog i suvremenog.

Uz to što je dio povijesti sa snažnim pulsom, Kurija Janković je mjesto za moderno putovanje. Uživajte u sobama koje pričaju priče, unajmite brdski bicikl i istražite okolicu, a zatim se vratite na “plemićki doručak” s čajem, vinima, organskim sokovima i kolačima koji mirišu na djetinjstvo.

Plemićki doručak, foto: TZVPŽ
Plemićki doručak, foto: TZVPŽ

No, uživanje u aristokratskom stilu ne završava ovdje. Samo dvadesetak minuta dalje, u Dvorcu Janković u Suhopolju, možete doživjeti sličnu čaroliju. U ovom raskošnom zdanju, osim razgledavanja postava i ambijenta, posjetitelji mogu uživati i u pravoj plemićkoj užini, posluženoj s velikom dozom stila i bogate tradicije, baš kako i priliči jednom dvorcu.

  1. Planinarski dom Jankovac: Okusi prirode, u prirodi

Nakon planinarenja Papukom ili lagane šetnje do čuvenog slapa Skakavac, Planinarski dom Jankovac nezaobilazna je stanica za odmor i dobru hranu.

Smješten na 475 metara nadmorske visine, usred guste šume i obavijen svježim planinskim zrakom, ovaj dom nudi okuse koji griju iznutra, upravo onako kako treba nakon dana provedenog na otvorenom.

Bilo da ste se uspeli stazom ili došli autom, nagrada vas čeka za stolom: grah na žlicu, mirisni čobanac, piletina s pomfritom, ćevapi u somunu, a za kraj domaća savijača od višanja ili sočna čokoladna kocka.

Planinarski dom Jankovac, foto: TZVPŽ

Porcije su obilne, cijene prijateljske, a atmosfera jednostavna, srdačna i iskreno planinarska. Prava papučka.

  1. Dravska iža: Riba, rijeka i tišina

A kad poželite da sve stane… Pravac u Križnicu, selo s druge strane rijeke Drave. Tamo vas čeka Dravska iža, imanje koje od vas traži doživljaj svih pet osjetila.

Doći možete visećim mostom ili skelom, a kad dođete, čekaju vas delicije poput fiš paprikaša, šarana na rašljama, srnećeg paprikaša, fazana, jela od divljači, domaći kruh, kolači i vina.

Ovdje možete i prespavati, voziti se biciklom, jahati konja ili jednostavno duboko udahnuti i upijati tišinu koja se ne može kupiti.

Dravska riba, foto: TZVPŽ

Zaključak ovog našeg popisa?

Virovitičko-podravska županija svojom se ponudom i sadržajem nametnula kao jedinstveno iskustvo, emocija, putovanje kroz vrijeme i prostor. A sve to servirano je na tanjuru uz miris vatre i zvuk tamburice, šuma i rijeka stoga ne čudi što većina ovih mjesta nosi oznaku “Okusi Podravine i Slavonije”, potvrdu domaćeg, autentičnog i iskrenog.

 

U ovom dijelu Hrvatske pronaći ćete recepte koje ste zaboravili, okuse kojih se sjećate iz djetinjstva i nove doživljaje koji će postati vaša osobna tradicija.

 

Jer, kao što je rekla Julia Child, najbolji ljudi su oni koji vole jesti.

U Virovitičko-podravskoj županiji, svi to znaju.

PutovanjaHrvatskaGastronomska bajka iz srca Slavonije i Podravine

Facebook

100,860FanovaLajkaj