Istra nije samo Rovinj i Motovun: Ovaj prirodni raj u unutrašnjosti vrijedan je otkrivanja

Prirodni ‘bazeni’ tirkizne vode koja zove na kupanje.

Kada spomenemo Istru u misli nam odmah dođu tartufi, fuži, Rovinj, Motovun ili teranino – no ta najpopularnija turistička regija u Hrvatskoj ima za ponuditi štošta i za ljubitelje outdoors aktivnosti. Tako svi znamo za sada već pomalo razvikanu stazu 7 slapova, no jeste li čuli za Kotli, prirodne istarske ‘bazene’ koji oduševljavaju ljepotom?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli matea rajčić | croatia (@doyoudreamof_)

Kotli su nenaseljeno selo koje se proslavilo zahvaljujući društvenim mrežama i nevjerojatnim fotkama tirkizne vode u ‘bazenima’ od stijenja. Ovo čudo prirode nalazi se istočno od Buzeta, u dolini Rječine i u blizini rijeke Mirne. Ove prekrasne vodeno-stjenovite formacije nastale su upravo zahvaljujući rijeci Mirni koja je svojim tokom u kamenom vapnencu tog kraja ‘izdubila’ kotlaste udubine po kojima je ovo mjesto dobilo ime – a sada stječe i svjetsku slavu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Katarina Batuta Višekruna (@katarina_mandarina)

Mnogi kažu da ih Kotli podsjećaju na mini verziju Pamukkalea u Turskoj ili toskanskih sličnih prirodnih bazena, a nama se čini da ih baš to što su veličinom manje i turistički nerazvikane, Kotli utoliko čarobnije. Samo selo Kotli nenaseljeno je skoro pola stoljeća, a uspjelo je skoro u potpunosti sačuvati svoj izgled kućica i vrtova iz 19. stoljeća – što je zaista poseban setting za snimanje Instagram fotografija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visit Croatia (@visit.croatia)

Bitno je reći, u vodenim ‘bazenima’ ovog kraja dozvoljeno je kupanje, ali pripazite – preko najvećih suša ljeti znaju se isprazniti vodom, odnosno presušiti – pa je odlična ideja da ih posjetite ili sada u lipnju ili u rujnu i listopadu, kada ima i oborina koje će napuniti vodom ove posebne formacije stijena, a i sunca koje će vas grijati dok se skidate u kupaći.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Timotej Gošev 🇭🇷 Croatia (@timotej)

PutovanjaHrvatskaIstra nije samo Rovinj i Motovun: Ovaj prirodni raj u unutrašnjosti vrijedan...

Facebook

99,687FanovaLajkaj